Η κυβέρνηση ετοιμάζει “κουπόνι για καύσιμα” και “επιταγή ακρίβειας”

Η κυβέρνηση ετοιμάζει “κουπόνι για καύσιμα” και “επιταγή ακρίβειας”
Υπουργικό συμβούλιο eurokinissi

Τα νέα μέτρα στήριξης απέναντι στην ενεργειακή κρίση αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας και θα κινούνται σε τρεις άξονες 

Τα νέα μέτρα στήριξης απέναντι στην ενεργειακή κρίση και το νέο κύμα ακρίβειας που αυτή φέρνει, αναμένουν με αγωνία νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες, καθώς ήδη οι ανατιμήσεις τινάζουν στον αέρα οικογενειακούς και επαγγελματικούς προϋπολογισμούς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επιβεβαίωσε χθες ότι το νέο πακέτο στήριξης θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας- πιθανότατα Τετάρτη ή Πέμπτη. Δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες, ωστόσο τα μέτρα θα κινούνται σε τρεις άξονες.

Πρώτον, τα μέτρα στήριξης απέναντι στις ανατιμήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο θα συνεχιστούν και τον Απρίλιο. Η επιδότηση αναμένεται να αυξηθεί και να ληφθεί ειδική μέριμνα και για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις.

Δεύτερον, μέτρα θα ληφθούν πλέον και για τις τιμές στα καύσιμα κίνησης. Στο πρότυπο του επιδόματος θέρμανσης εξετάζεται η δημιουργία ειδικής πλατφόρμας για την επιστροφή φόρου καυσίμων στους πιο ευάλωτους.

Η κυβέρνηση δεν θέλει να μειώσει οριζόντια τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, καθώς εάν χρειαστεί θα είναι δύσκολο να αυξηθεί ξανά, ωστόσο με δεδομένο ότι οι τιμές του πετρελαίου και της βενζίνης έχουν πάρει την ανιούσα, υπάρχει αυτή τη στιγμή πλεόνασμα, που θα διατεθεί όμως στους πιο ευάλωτους με εισοδηματικά κριτήρια.

Ο κ.Οικονόμου άφησε δε ανοιχτό χθες να χορηγηθεί κουπόνι για τα καύσιμα, ένα μέτρο που θα μπορούσε ενδεχομένως να αφορά και ευρύτερο αριθμό πολιτών.

Άλλωστε ακόμη και στη Γερμανία εξετάζουν επιδότηση έκπτωσης στη βενζίνη

Τρίτον, θα δοθεί εφάπαξ ενίσχυση με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια εν όψει Πάσχα, την οποία η κυβέρνηση αποκαλεί “επιταγή ακρίβειας”. Το μέτρο αναμένεται να αφορά χαμηλοσυνταξιούχους και τους δικαιούχους αναπηρικών επιδομάτων, προνοιακών επιδομάτων και του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση στρέφει το βλέμμα στις Βρυξέλλες αναμένοντας τις οριστικές αποφάσεις της ΕΕ για μία κοινή πολιτική συγκράτησης των τιμών του φυσικού αερίου, αλλά και για δημοσιονομική “λάσκα” όσον αφορά στις πολιτικές αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.

Το Eurogroup μάλιστα στην ανακοίνωση του, μετά τη συνεδρίαση χθες για το δημοσιονομικό σχεδιασμό του 2022, αναφέρει ότι οι δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες και προαναγγέλλει έκτακτα μέτρα με βάση την ανακοίνωση της Κομισιόν στις 8 Μαρτίου την αντιμετώπιση του αντίκτυπου των αυξημένων τιμών της ενέργειας στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα δε στους ευάλωτους πολίτες και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στην Αθήνα προσβλέπουν λοιπόν στην λήψη ευρωπαϊκών μέτρων, επισημαίνοντας ότι και μόνο που ξεκίνησε η συζήτηση αυτή, ήδη έχει υποχωρήσει η τιμή του φυσικού αερίου, όπου προφανώς και παρατηρείται και κερδοσκοπία.

Στο Μαξίμου γνωρίζουν εξάλλου ότι η ακρίβεια παραμένει το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα και πηγή δυσαρέσκειας των πολιτών έναντι της κυβέρνησης. Ο πόλεμος στην Ουκρανία βοηθά μεν την κυβερνητική επιχειρηματολογία, ωστόσο και πάλι στο τέλος της ημέρας αυτό που μετρά για τους ψηφοφόρους είναι τι μένει στην τσέπη τους. Και παρότι από την κυβέρνηση διαψεύδουν σε κάθε ευκαιρία τα σενάρια πρόωρων εκλογών, σχεδόν κανείς στη Νέα Δημοκρατία δεν αποκλείει πια κάλπες το Μάιο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα