Η “θετική ατζέντα” της ΕΕ για Τουρκία και το παρασκήνιο ενόψει Συνόδου Κορυφής 

Η “θετική ατζέντα” της ΕΕ για Τουρκία και το παρασκήνιο ενόψει Συνόδου Κορυφής 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και καθώς η έκθεση Μπορέλ για την Τουρκία έχει “ελλείψεις”, η ελληνική πλευρά στηρίζεται για άλλη μία φορά στη Γαλλία και κοιτάζει προς ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση επισήμως στέκεται στα ικανοποιητικά για τις ελληνικές θέσεις στοιχεία της έκθεσης Μπορέλ για την Τουρκία εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 25 και 26 Μαρτίου, αλλά ταυτόχρονα επιχειρεί να δοκιμάσει στο παρά πέντε της συνεδρίασης να βελτιωθούν και οι ελλείψεις που -όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας– υπάρχουν στο κείμενο, αλλά και να τεθούν όρια στη “θετική ατζέντα” για τη γειτονική χώρα.

Ελλείψεις, που επιβεβαιώνουν την απροθυμία για άλλη μία φορά των εταίρων με πρώτη τη Γερμανία να λάβουν ουσιαστικά μέτρα κατά της Τουρκίας, καθώς ως γνωστόν πολλά κράτη- μέλη έχουν οικονομικά συμφέροντα στη γειτονική μας χώρα, ενώ το Βερολίνο έχει ποντάρει στην τουρκική πλευρά για την αναχαίτιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Έτσι Ελλάδα και Κύπρος κινδυνεύουν να βρεθούν “στο ίδιο έργο θεατές” και σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής. Και μπροστά στον κίνδυνο αυτό η Αθήνα αφενός ετοιμάζεται να διαχειριστεί επικοινωνιακά την αναμενόμενη κατάληξη, αφετέρου στηρίζεται για άλλη μία φορά στη Γαλλία για να πιέσει προκειμένου η στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία να είναι όσο δυνατόν πιο αυστηρή.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες επικοινωνία για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη με το Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος λόγω lockdown στη χώρα του δεν θα παραστεί στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, αλλά αναμένεται να στηρίξει για άλλη μία φορά τις ελληνικές θέσεις στη Σύνοδο Κορυφής.

Η οποία Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί τελικά με τηλεδιάσκεψη λόγω κορονοϊού, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την ελληνική διπλωματική προσπάθεια. Και είναι αμφίβολα τα αποτελέσματα της όποιας γαλλικής στήριξης έναντι της γερμανικής “γραμμής”. Αν και οι εταίροι θα βρεθούν σε δύσκολη θέση να εξηγήσουν τυχόν νέο χάδι στην Τουρκία την ώρα που αφενός ο πρώην ηγέτης του φιλοκουρδικού HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, καταδικάστηκε σε φυλάκιση με την κατηγορία ότι προσέβαλε τον Ερντογάν και αφετέρου με διάταγμα του Τουρκου Προέδρου η γειτονική χώρα αποχωρεί από τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών. Δύο θέματα στα οποία αναφέρθηκε χθες και ο ίδιος ο κ. Μπορέλ. Ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε “βαθιά απογοητευτική” την αποχώρηση της Τουρκίας από τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Σούδα

Σημειωτέον ότι σήμερα ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Eisenhower που βρίσκεται στη βάση της Σούδας στην Κρήτη. Και από εκεί προφανώς θα στείλει και ένα ακόμη μήνυμα για την Ελλάδα ως την πιο αξιόπιστη σύμμαχο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται εξάλλου εξάλλου ότι αμερικανικά και γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη θα λάβουν μέρος στη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου για πρώτη φορά, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, αλλά και σε ένα συμβολισμό του… γαλλοαμερικανικού άξονα απέναντι στην Τουρκία, όπως επιθυμεί να καταδείξει η ελληνική πλευρά.

Υπάρχει εν τω μεταξύ ο φόβος ότι η ευρωπαϊκή απροθυμία για ουσιαστικές κυρώσεις στην Τουρκία (καθώς για παράδειγμα οι εταίροι δεν αγγίζουν τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας), θα χρησιμοποιηθεί από το τουρκικό λόμπι στις ΗΠΑ ως επιχείρημα προκειμένου να μην επιβληθούν νέες βαρύτατες κυρώσεις από το Κογκρέσο.

Η αναφορά Μπορέλ σε ΑΟΖ και Χάγη

Πάντως όσον αφορά στην έκθεση Μπορέλ, η ελληνική πλευρά είναι κυρίως ικανοποιημένη από τη μνεία στην αντιμετώπιση του ζητήματος της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας μέσω διαλόγου στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και πως εάν δεν βρεθεί λύση στο πλαίσιο του διαλόγου αυτού, το εν λόγω θέμα θα πρέπει να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Αυτή η αναφορά αναμένεται να αποτελέσει ένα ισχυρό επιχείρημα της Ελλάδας απέναντι της Τουρκίας καθώς εκκρεμεί ο επόμενος γύρος διερευνητικών επαφών, αλλά και ασπίδα σε ενδεχόμενες πιέσεις εταίρων και συμμάχων για “λύση στην Ανατολική Μεσόγειο” εκτός πλαισίου Διεθνούς Δικαίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα