Κορονοϊός: Κλειστοί χώροι μόνο για εμβολιασμένους και δύο τεστ την εβδομάδα από φθινόπωρο

Κορονοϊός: Κλειστοί χώροι μόνο για εμβολιασμένους και δύο τεστ την εβδομάδα από φθινόπωρο
Rapid Test Κορονοϊού ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ/Eurokinissi

Μέτρα για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού από το φθινόπωρο θα ανακοινώσει η κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα. 

Με κλειστούς χώρους μόνο για εμβολιασμένους και δυο τεστ την εβδομάδα για τους εργαζόμενους, σχεδιάζει σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση να διαχειριστεί την πανδημία του κορονοϊού από το φθινόπωρο και μετά, με τη μετάλλαξη Δέλτα να κυριαρχεί πλέον στη χώρα, τα κρούσματα να αυξάνονται σταθερά και “μαύρες” προβλέψεις για τον Οκτώβριο.

Ανακοινώσεις για το συνολικό πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας προανήγγειλε για την ερχόμενη εβδομάδα ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι έχει πέσει το σενάριο να επιτρέπονται η λειτουργία καταστημάτων εστίασης σε κλειστούς χώρους μόνο για εμβολιασμένους και ακόμη και να μπαίνουν οι πολίτες σε εμπορικά καταστήματα μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Η κυβέρνηση εξάλλου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει πολλάκις ξεκαθαρίσει ότι δεν θα προχωρήσει σε νέο lockdown και ότι δεν θα κλείσει ξανά η οικονομία, αλλά τα όποια νέα περιοριστικά μέτρα θα αφορούν τους ανεμβολίαστους.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να επεκταθεί ο υποχρεωτικός έλεγχος με δύο PCR ή rapid test την εβδομάδα, που έχει ήδη ανακοινωθεί για τους εκπαιδευτικούς, και σε άλλους κλάδους εργαζόμενων. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα έχουν ένα ακόμη κίνητρο για να εμβολιαστούν όσοι περισσότεροι πολίτες, καθώς διαφορετικά θα επιβαρύνονται με το κόστος των δύο τεστ.

Εν τω μεταξύ ξεκίνησαν οι πρώτες αναστολές εργασίας άνευ αποδοχών για εργαζόμενους σε γηροκομεία που δεν είχαν εμβολιαστεί μέχρι τις 16 Αυγούστου και ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη λήξη της προθεσμίας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών.

Η κυβέρνηση άλλωστε επισήμως δεν καθιστά γενικότερα υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού ούτε τυπικά εγκρίνει απολύσεις ανεμβολίαστων εργαζόμενων, αλλά με δηλώσεις στελεχών όπως ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης “κλείνει το μάτι” σε όσους εργοδότες ζητήσουν από τους υπαλλήλους τους να εμβολιαστούν για να συνεχίσουν να δουλεύουν.

“Με την πανδημία δεν τελειώσαμε. Η κυβέρνηση προσφέρει στην κοινωνία όλα τα όπλα που είναι διαθέσιμα για την αναχαίτιση του ιού και την αποκατάσταση της καθημερινότητας σε ένα καλό επίπεδο το φθινόπωρο και το χειμώνα. Απαιτείται όμως η μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους, ώστε να μειωθούν τα κρούσματα, να περιοριστούν οι νοσηλείες και οι απώλειες”, δήλωσε χθες ο κ.Οικονόμου και πρόσθεσε:

“Η πραγματικότητα αντιστέκεται και δεν υποχωρεί στις απόψεις όσων αρνούνται να εμβολιαστούν. Και η πραγματικότητα αυτή δείχνει ότι για όσους επιμένουν να αρνούνται να εμβολιαστούν δύο ενδεχόμενα υπάρχουν: Είτε θα εμβολιαστούν είτε θα νοσήσουν θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους, αλλά και ανθρώπους στο οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον τους, γεγονός που μπορεί να κοστίσει ζωές. Και αυτό δεν θα είναι απλά ένα λάθος. Θα είναι άδικο. Θα είναι ηθικά απαράδεκτο. Γι’ αυτό ακριβώς η επιστροφή από τις διακοπές είναι ανάγκη να συνοδεύεται από τεστ και ιδιαίτερη έμφαση στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.”

Ο κ. Οικονόμου σχολίασε αιχμηρά και τις δηλώσεις του πρωταθλητή του τένις Στέφανου Τσιτσιπά, τονίζοντας ότι δεν έχει την ικανότητα να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των εμβολίων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα