Κορονοϊός: Ο Μητσοτάκης ξεδιπλώνει τη βεντάλια του τρίτου lockdown 

Κορονοϊός: Ο Μητσοτάκης ξεδιπλώνει τη βεντάλια του τρίτου lockdown 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ

Μέχρι το Πάσχα, η οικονομία θα κλείνει και θα ανοίγει ανά δύο εβδομάδες, εφόσον χρειάζεται. Γιατί ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι το Μάιο θα έρθει η αρχή του τέλους του κορονοϊού.

Το τρίτο lockdown, με βασική διαφορά σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα πως τα σχολεία κλείνουν και το click away αναστέλλεται, ξεκινά σήμερα και υποτίθεται ότι θα τελειώσει στις 28 Φεβρουαρίου, εφόσον η πανδημία του κορονοϊού έχει υποχωρήσει.

Όμως αυτό δε σημαίνει πως το Μάρτιο θα ξεμπερδέψουμε, καθώς για δυόμιση μήνες η βεντάλια των μέτρων θα ανοίγει και θα κλείνει ανά δύο εβδομάδες, όπως προδιέγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη του χθες στο ΣΚΑΪ.

Σημειωτέον ότι ήδη στη δήλωση του προχθές ο κ. Μητσοτάκης είχε επιλέξει τον όρο “βεντάλια” αντί του “ακορντεόν”, για περιγράψει την εναλλάξ αυστηροποίηση και χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Αρχή του τέλους της περιπέτειας του κορονοϊού το Πάσχα

Χθες όμως έδωσε και ένα μεσοπρόθεσμο χρονοδιάγραμμα: Όρισε ως αρχή του τέλους της περιπέτειας του κορονοϊού το Πάσχα, το οποίο εφέτος πέφτει 2 Μαϊου, υποσχόμενος εμμέσως πλην σαφώς ότι αυτή τη φορά θα γιορτάσουμε λίγο πιο ελεύθερα από ό,τι πέρυσι.

Εκτίμησε μάλιστα ότι για το λιανεμπόριο είναι προτιμότερο να εναλλάσσονται δύο εβδομάδες κανονικής λειτουργίας με δύο εβδομάδες πλήρους lockdown, παρά τέσσερις εβδομάδες click away, αν και η κυβέρνηση υποστήριζε μέχρι πρότινος ότι η μέθοδος της παραλαβής εκτός λειτουργεί θετικά, χωρίς βέβαια να είναι δυνατόν να υποκαταστήσει την κανονική λειτουργία της αγοράς.

Ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε τόσο την προηγούμενη επιλογή της κυβέρνησης να επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία, όσο και την τελευταία απόφαση να κλείσει και πάλι η εκπαίδευση. Πρακτικά, η βασική διαφορά των μέτρων που τίθενται σε ισχύ σήμερα σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα είναι πως τα σχολεία κλείνουν ξανά. Απλώς η απόφαση αυτή εντάχθηκε σε μία ρητορική “σκληρού lockdown” για να αποφευχθεί η παραδοχή λάθους με το άνοιγμα.

Ο πρωθυπουργός απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο να επαναληφθεί ένα εξάμηνο ή και ολόκληρη χρονιά, αφήνοντας ανοιχτή ενδεχόμενη επέκταση του σχολικού έτους και περιορισμό των διακοπών του Πάσχα και είπε ότι οι πανελλαδικές θα γίνουν κανονικά με μειωμένη ύλη, επικαλούμενος ότι προχωρά η τηλεκπαίδευση.

Η τηλεργασία υπονομεύει το lockdown

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση πρακτικά αρνείται πεισματικά να εξετάσει έστω το ενδεχόμενο μετάδοσης του κορονοϊού σε χώρους εργασίας, καθώς αυτό θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να κλείσει και άλλους οικονομικούς κλάδους. Πάντως ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε χθες ότι πρέπει να γίνουν πιο αυστηροί έλεγχοι για την τήρηση της τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα για παράδειγμα, ενώ το πρώτο μέτρο που πήρε η κυβέρνηση αφορά στον περιορισμό των βεβαιώσεων μετακίνησης για τους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή ή τηλεργασία.

Με αυτά λοιπόν τα μέτρα, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα κερδίσει χρόνο ώστε να προχωρήσει μέχρι το Πάσχα στον εμβολιασμό ενός αξιόλογου ποσοστού του πληθυσμού, και βασικά τους άνω των 60 και την πλειοψηφία των ευπαθών ομάδων. Εν τω μεταξύ θα ανοίξει από το Μάρτιο και μετά τις πύλες σε τουρίστες από χώρες όπως το Ισραήλ και η Μεγάλη Βρετανία που θα έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού και άρα θα επιτύχουν ανοσία, καλώς εχόντων των πραγμάτων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα