Τι συνέβη στην Βουλή την εβδομάδα που πέρασε

Τι συνέβη στην Βουλή την εβδομάδα που πέρασε

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Σε αυτή τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά; 

Οι συνέπειες του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού στους τομείς της υγείας και της παιδείας συνέχισαν να πρωταγωνιστούν στην κοινοβουλευτική συζήτηση, ενώ με τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου τα κόμματα έθιξαν κυρίως θέματα εσωτερικής πολιτικής. Το κόμμα της Κυβέρνησης αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία έδειξαν πιο ενεργή συμμετοχή, άσκησαν στο σύνολο 246 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Συγκεκριμένα πρώτη έρχεται η Ελληνική Λύση με 65 μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 52, ΜεΡΑ25 με 42, η ΝΔ με 34, το ΚΙΝΑΛ με 31, και το ΚΚΕ με 22.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 212 ερωτήσεις, 1 Επίκαιρη Επερώτηση, 26 Επίκαιρες ερωτήσεις, 2 Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφου (ΑΚΕ) και 5 Ερώτησεις σε συνδυασμό με ΑΚΕ.

Δευτέρα 15.2.2021

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Ανάγκη αλλαγής νομοθετικού πλαισίου αναφορικά με τα αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Η βουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας, Κεφαλογιάννη Όλγα, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα. Θίγοντας το θέμα των καταγγελιών σχετικά με σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση, που γίνονται κατα συρροή το τελευταίο διάστημα, η βουλεύτρια διακρίνει την αδυναμία του καταγγέλλοντος ως θύματος σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης να αντιδράσει σε χρόνο άμεσο σε σχέση με το συμβάν. Ωστόσο το περιθώριο παραγραφής σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα είναι μικρό, με αποτέλεσμα κυρίως όσον αφορά ανήλικα άτομα, τα αδικήματα αυτά να παραγράφονται. Με βάση τα παραπάνω, και με δεδομένη τη σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για βελτιώσεις στον νέο Ποινικό Κώδικα, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός: “Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να εξεταστεί η ανάγκη επιμήκυνσης του χρονικού ορίου παραγραφής των αδικημάτων που εντάσσονται στο φάσμα της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων (κάτι που συσχετίζεται και με τον χρόνο αναστολής παραγραφής των αδικημάτων αυτών);”.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: Καταστολή, πολιτικές διώξεις και επιβολή προστίμων.

Ο γ.γ. του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, καταθέτει ερώτηση προς του Προστασίας του Πολίτη, Χρυσοχοϊδη Μιχαήλ. Αναφερόμενος στην επέτειο του Πολυτεχνείου, υποστηρίζει ότι πολίτες, που τηρώντας τα μέτρα προστασίας και τις απαραίτητες αποστάσεις, θέλησαν να τιμήσουν την επέτειο βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αστυνομική βία και την καταστολή. Ως αποτέλεσμα, έχει συσταθεί η “Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Διαδηλωτών/τριών της Πορείας του Πολυτεχνείου” με βασικά αιτήματα την παύση κάθε δίωξης των συλληφθέντων και τη διαγραφή όλων των εξοντωτικών προστίμων που επιβλήθηκαν. Βάσει των παραπάνω ρωτά τον Υπουργό εάν συμφωνεί ότι “η επιστροφή στην δημοκρατική ομαλότητα απαιτεί την απόσυρση των κατηγοριών και την παύση των διώξεων πολιτών που ειρηνικά και με όλες τις υγειονομικές προφυλάξεις αποπειράθηκαν να κάνουν χρήση του συνταγματικά κατοχυρωμένου τους δικαιώματος να τιμήσουν την μνήμη της 17ης Νοεμβρίου και, αργότερα, της 6ης Δεκεμβρίου;”.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση αδιαφορεί για την επιμόρφωση των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα.

Πλήθος βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταθέτοντας ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Βορίδη Μαυρουδής (Μάκης), θίγουν το θέμα της επιμόρφωσης των δημοσίων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα κάνουν αναφορά σε ειδικό πρόγραμμα διοικητικής που νομοθετήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο την επιμόρφωση και εν τέλη την ιεραρχική εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων. Ωστόσο, σύμφωνα με τους βουλευτές, η κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε καμία σχετική ενέργεια υλοποίησης του προγράμματος. Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός αν προτίθεται να “υλοποιήσει τις προβλέψεις του άρθρου 38 του Νόμου 4590/2018 αναφορικά με το Πρόγραμμα Διοικητικής Επάρκειας για τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, κατηγορίας Δ.Ε.;”.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 16.2.2021

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: Αναγκαία η άμεση κύρωση της Σύμβασης 190 του Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), για Εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας.

Τέσσερις βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής απευθύνονται με ερώτηση τους στα Υπουργεία Δικαιοσύνης, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών. Λόγω της ανάδειξης του θέματος της σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας που έχουν υποστεί κατά καιρούς, που άρχισε να προβάλλεται από πρόσωπα με δημόσια δράση και προβολή, οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι η κύρωση της Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την βία και την παρενόχληση στον κόσμο της εργασίας αποδεικνύεται περισσότερο αναγκαία σήμερα από κάθε άλλη φορά. Κατόπιν τούτων ερωτάται ο Υπουργός, μεταξύ άλλων, αν σκοπεύει η Κυβέρνηση “να υιοθετήσει μία συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία και πότε θα εισάγει προς κύρωση την Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στους χώρους εργασίας;”καθώς και “να σχεδιάσει και να εφαρμόσει προληπτικά και διορθωτικά μέτρα, να προστατεύσει όλα τα πρόσωπα στον χώρο της εργασίας, ανεξαρτήτως εργασιακού καθεστώτος και να στηρίξει τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους που έπεσαν θύματα βίας και παρενόχλησης, και ποια είναι αυτά;”

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 17.2.2021

ΣΥΡΙΖΑ: Εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων η απόφαση για το κλείσιμο της εθνικής οδού.

Πλήθος βουλευτών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ,  καταθέτουν ερώτηση και ΑΚΕ προς τους Υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών και Προστασίας του Πολίτη. Οι βουλευτές επικαλούνται δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία, ο ιδιώτης διαχειριστής της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας γλίτωσε πρόστιμο ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο ιδιώτης έχει υποχρέωση να κρατά τον δρόμο ανοιχτό,  για την ασφάλεια των ανθρώπων και των οχημάτων. Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι Υπουργοί, μεταξύ άλλων, “Γιατί, ενώ ήταν γνωστές εκ των προτέρων οι καιρικές συνθήκες, δεν ελήφθησαν εγκαίρως μέτρα ώστε να παραμείνει ανοιχτή η Εθνική Οδός;”, “Διατηρούν οι ιδιώτες που εκμεταλλεύονται τις Εθνικές Οδούς, τα κατάλληλα τεχνικά μέσα για τον εκχιονισμό καθώς και το ανάλογο προσωπικό;” και “Ποια κρατικά όργανα κρίνουν ότι πρέπει να παρασχεθεί βοήθεια του κράτους προς την ιδιωτική εταιρία και πώς αποζημιώνει ο ιδιώτης το δημόσιο για τα μηχανήματα και το προσωπικό που διαθέτει;”. Ζητούν τέλος την κατάθεση σχετικών εγγράφων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: Άμεση ανάγκη για εγκατάσταση μόνιμων ιατρείων και για τοποθέτηση ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού στα σχολεία. 

Η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Αδάμου Κωνσταντίνα, καταθέτει ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, Κεραμέως Νίκη. Η βουλεύτρια υποστηρίζει ότι καθώς τα σχολεία αποτελούν τους χώρους με τη μεγαλύτερη καθημερινή παρουσία ατόμων, η λειτουργία τους, ειδικά εν μέσω της υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε, θα πρέπει να συνοδεύεται από την στελέχωση όλων των σχολικών μονάδων με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Επίσης θεωρεί σημαντικό, οι δασκάλες και οι δάσκαλοι των σχολείων, να εκπαιδευτούν ώστε να έχουν τη δυνατότητα, πέρα από την παροχή πρώτων βοηθειών, να χορηγούν και συγκεκριμένες βασικές φαρμακευτικές αγωγές. Βάσει των παραπάνω ρωτά την Υπουργό: “Σκοπεύετε να εγκαταστήσετε μόνιμα εξοπλισμένα ιατρεία στα σχολεία;”, “Σκοπεύετε να στελεχώσετε τα σχολεία με ιατρικό – νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό;” και “Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να μην επαναληφθούν περιστατικά όπως αυτό της 9χρονης μαθήτριας από το Βόλο;”.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 18.02.2020

ΣΥΡΙΖΑ: Μέτρα στήριξης για τους δικηγόρους που συνεχίζουν να πλήττονται από την υγειονομική κρίση.

Μεγάλος αριθμός βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταθέτοντας ερώτηση προς Προς τους κ.κ. Υπουργούς Δικαιοσύνης, Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων. Αναφερόμενοι στον δικηγορικό κλάδο, αναφέρουν ότι η συρρίκνωση της επαγγελματικής δραστηριότητας είναι πλέον συντριπτική, με αποτέλεσμα πολλοί δικηγόροι να αδυνατούν να συντηρήσουν τα γραφεία τους και να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Επίσης υποστηρίζουν ότι η αποσπασματική οικονομική ενίσχυση που δόθηκε στους δικηγόρους με την επιδότηση-voucher,  δεν έχει συμβάλει αρκετά στην οικονομική τους επιβίωση. κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί, μεταξύ άλλων, αν υπάρχει πρόθεση για τη λήψη περαιτέρω μέτρων οικονομικής στήριξης του δικηγορικού σώματος και αν υπάρχει κυβερνητικός σχεδιασμός για την ρύθμιση και το κούρεμα φορολογικών χρεών συμπεριλαμβανομένου και του τέλους επιτηδεύματος και για την κάλυψη ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε διάφορες περιοχές της χώρας και κατάσταση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

Η βουλεύτρια της Ελληνικής Λύσης, Αλεξοπούλου Αικατερίνη, απευθύνοντας ερώτηση στον Κωνσταντίνο Σκρέκα (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας), θίγει το πρόβλημα των ηλεκτροδοτήσεων που προέκυψαν αυτή την εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα, κάνοντας αναφορά στην πρόσφατη κακοκαιρία η οποία προκάλεσε εκτεταμένες βλάβες στο σύστημα ηλεκτροδότησης, κυρίως στην Αττική, σημειώνει ότι ο πεπαλαιωμένος τεχνικός εξοπλισμός των δικτύων ηλεκτροδότησης χρήζει αντικατάστασης. κατόπιν τούτων ερωτάται ο Υπουργός, ποια είναι τα επίσημα στοιχεία που έχει στην κατοχή της η κυβέρνηση όσον αφορά την κατάσταση των ηλεκτρικών δικτύων της χώρας και κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος συνολικού “blackout”.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: Προβλήματα με την χρηματοδότηση και την έγκριση επενδυτικών σχεδίων επιχειρήσεων από την προσμέτρηση της επιστρεπτέας προκαταβολής στο όριο του de minimis.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας, κατέθεσε ερώτηση προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, με θέμα  την ενίσχυση των επιχειρήσεων. Αναφέρει συγκεκριμένα, ότι ενώ υπήρξε εξαγγελία των μέτρων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν υπολογίζονται καθόλου, λόγω του ότι πρόκειται για έκτακτα μέτρα, στο πρόγραμμα de minimis. Ως εκ τούτου, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί: “Με ποια άμεσα μέτρα θα ξεπεραστεί το πρόβλημα της πρόσβασης των επιχειρήσεων στην εργαλειοθήκη των χρηματοδοτικών μέτρων που λαμβάνονται εξ αιτίας της λανθασμένης προσμέτρησης της επιστρεπτέας προκαταβολής στο de minimis;”

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 19.02.2021

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Ανάγκη περαιτέρω μελέτης και ανάδειξης του πλούτου και της συμβολής της αρχαίας ελληνικής γλώσσας στη διαμόρφωση του λεξιλογίου, της γραμματικής και του συντακτικού των σύγχρονων ινδοευρωπαϊκών γλωσσών, αλλά και αναθεώρησης των λεξικών ξένων γλωσσών και του τρόπου διδασκαλίας των σύγχρονων ευρωπαϊκών γλωσσών σε Έλληνες.

Η βουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας, Αυγερινοπούλου Διονυσία – Θεοδώρα, καταθέτει ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, Κεραμέως Νίκη. Η βουλεύτρια υποστηρίζει ότι υπάρχει ανάγκη περαιτέρω μελέτης του τρόπου εξέλιξης και συμβολής της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας στη διαμόρφωση του λεξιλογίου, αλλά και της γραμματικής και του συντακτικού των σύγχρονων ινδοευρωπαϊκών γλωσσών. Την παραπάνω θέση στηρίζει στο γεγονός ότι ενώ από εμπειρική παρατήρηση παρατηρείται ότι σημαντικό ποσοστό του λεξιλογίου των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών προέρχεται στην πραγματικότητα και από την Ελληνική, η κρατούσα αντίληψη είναι ότι οι περισσότερες ινδοευρωπαϊκής καταγωγής γλώσσες προέρχονται από την λατινική. κατόπιν τούτου ρωτάει την Υπουργό σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο, ώστε να ξεκινήσει νέο ερευνητικό πρόγραμμα και να αναθεωρηθούν λεξικά με αναγωγή στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: Κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών κατά του Covid_19 στην χώρα μας.

Πλήθος βουλευτών της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, απευθύνουν ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, αναφορικά με την πορεία των εμβολιασμών κατά του Covid_19 στην χώρα μας. Ο βουλευτής αναφέρει ότι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα για να μεταβούν στα εμβολιαστικά κέντρα καθώς αυτά μπορεί να βρίσκονται πολύ μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Επίσης αναφέρει ότι υπάρχει ασάφεια στις οδηγίες του Υπουργείου για την προτεραιότητα στον εμβολιασμό. Με βάση τα παραπάνω που εγείρουν ερωτήματα για την πορεία των εμβολιασμών ο βουλευτής ρωτάει τον Υπουργό, μεταξύ άλλων, ποιο το ποσοστό των εμβολιασμένων υγειονομικών ανά νοσοκομείο καθώς και πόσα άτομα άνω των 85 ετών έχουν εμβολιαστεί στην χώρα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα