Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή
vouliwatch.gr

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Σε αυτή τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Οι συνέπειες του δεύτερου κύματος της πανδημίας στους τομείς της υγείας και της παιδείας συνέχισαν να πρωταγωνιστούν στην κοινοβουλευτική συζήτηση, ενώ με τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου τα κόμματα έθιξαν κυρίως θέματα εργασίας και εσωτερικής πολιτικής. Το κόμμα της Κυβέρνησης αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έδειξαν για μία ακόμη φορά εντονότατη συμμετοχή, καθώς άσκησαν στο σύνολο 132 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτη έρχεται η Ελληνική Λύση με 32 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ακολουθεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με 31 , το Κ.Κ.Ε. με 30, η ΜέΡΑ25 με 19, η Νέα Δημοκρατία με 13 και το Κίνημα Αλλαγής με 7.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 114 Ερωτήσεις, 2 Α.Κ.Ε., 7 Ερωτήσεις σε συνδυασμό Α.Κ.Ε. και 9 Επίκαιρες Ερωτήσεις.

Δευτέρα 13.12.2021

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Διασφάλιση της διαδικασίας εξαίρεσης από τη χρήση μάσκας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Πλήθος βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., υποβάλλουν ερώτημα προς τους Υπουργούς Υγείας και Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πλεύρη Αθανάσιο και Κεραμέως Νίκη, αντίστοιχα, αναφερόμενοι στις προϋποθέσεις εξαίρεσης μαθητών/τριών από την χρήση προστατευτικής μάσκας. Σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. 55254/2021, οι μαθητές και μαθήτριες με αναπνευστική δυσχέρεια ή ψυχική διαταραχή εξαιρούνται από την χρήση προστατευτικής μάσκας. Όμως, από την διατύπωση της εν λόγω διάταξης, αφήνεται το περιθώριο στους γονείς, με αιτιολογία την αναπνευστική δυσχέρεια, να λάβουν σχετική ψευδή βεβαίωση, έναντι αντιτίμου, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. Ο αρμόδιος, λοιπόν, Υπουργός καλείται να απαντήσει σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να αποφευχθεί η καταστρατήγηση της συγκεκριμένης διάταξης και να διασφαλιστεί η διαφάνεια στην έκδοση των σχετικών βεβαιώσεων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: Καταβολή έκτακτου «δώρου Χριστουγέννων» στους υγειονομικούς

Η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Μπακαδήμα Φωτεινή, απευθύνει ερώτημα προς τον Υπουργό Υγείας, Πλεύρη Αθανάσιο, αναφορικά με την μη καταβολή του «δώρου Χριστουγέννων» σε όλο το υγειονομικό προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Συγκεκριμένα, παρά το ότι προβλέπεται η καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στο πάσης φύσεως υγειονομικό προσωπικό του ΕΣΥ, που έχει μισθοδοτηθεί από τον 1/1/2021 έως και 30/11/2021, εξαιρούνται από αυτήν, το προσωπικό των Προνοιακών Μονάδων, το ΕΚΕΨΥΕ καθώς και οι υγειονομικοί που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας από 1/9/2021, ενώ εργάστηκαν ανελλιπώς το διάστημα από 1/1/2021 έως 31/8/2021. Ως εκ τούτου ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται αν προτίθεται να προβεί σε άμεση νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να συμπεριληφθούν οι παραπάνω υγειονομικοί στους δικαιούχους του εν λόγω επιδόματος, καθώς και αν θα λάβουν το επίδομα αναλογικά για όσο διάστημα εργάζονταν, όσοι βρίσκονται σε αναστολή από 1/9/2021.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Κ.Κ.Ε.: Άμεση κάλυψη των αναγκών σε σχολικούς νοσηλευτές

Ο βουλευτής του Κ.Κ.Ε., Λαμπρούλης Γιώργος, θέτει επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κεραμέως Νίκη, σχετικά με τα κενά σε σχολικούς νοσηλευτές. Ειδικότερα, παρά τις προσλήψεις σχολικών νοσηλευτών, 434 θέσεις παραμένουν κενές, με αποτέλεσμα μαθητές με σοβαρές παθήσεις να παραμένουν ακάλυπτοι μέσα στα σχολεία και το κόστος αυτό να το επιβαρύνονται οι γονείς, τονίζοντας παράλληλα ότι το 1/3 των εργαζομένων των σχολειών στελεχώνονται από αναπληρωτές και όχι μόνιμο προσωπικό. Η αρμόδια, λοιπόν, Υπουργός καλείται να απαντήσει για το τι μέτρα θα λάβει ώστε να καλυφθούν τα 434 κενά σε σχολικούς νοσηλευτές, καθώς και αν θα δημιουργηθεί σχολιατρική υπηρεσία με μόνιμο επιστημονικό προσωπικό.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 14.12.2021

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Αστοχία με την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης ισχύος στο πιστοποιητικό νόσησης Covid _ 19 , δημιουργεί προβλήματα στους εργαζομένους

Πλειάδα βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., διαμορφώνουν ερώτημα προς τα Υπουργεία Υγείας, Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με επίκεντρο την αστοχία της αναγραφόμενης ημερομηνίας λήξης ισχύος στο πιστοποιητικό νόσησης Covid-19 των εργαζομένων. Πιο αναλυτικά, όπως προβλέπεται από το νόμο, το πιστοποιητικό νόσησης έχει ισχύ έως και 180 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο, αντ’ αυτού ως ημερομηνία αναφοράς ισχύος τέθηκε η ημερομηνία έκδοσης του πιστοποιητικού, η οποία δεν μπορεί να είναι πριν από τουλάχιστον 14 ημέρες από τον πρώτο θετικό έλεγχο, με αποτέλεσμα να επιβληθεί πρόστιμο στους εργαζομένους, λόγω του μη έγκαιρου προγραμματισμού του εμβολιασμού τους. Σε αυτά τα πλαίσια, οι συναρμόδιοι Υπουργοί ερωτωνται αν θα προβούν σε διόρθωση της εν λόγω αναγραφόμενης ημερομηνίας, καθώς και αν θα προβούν στην επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει με τα δυσβάσταχτα πρόστιμα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Κ.Κ.Ε.: Για τις ιατρικές και διαγνωστικές εξετάσεις και την συνταγογράφηση των ανασφάλιστων από ιδιώτες γιατρούς

Έξι βουλευτές του Κ.Κ.Ε., απευθύνουν ερώτηση στον Υπουργό Υγείας, Πλεύρη Αθανάσιο, αναφορικά με τις οικονομικές δυσκολίες που δημιουργούνται στους ασθενείς που διαθέτουν ΑΜΚΑ ανασφάλιστου. Πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές τονίζουν ότι λόγω της υποστελέχωσης των δημοσίων μονάδων υγείας, οι ανασφάλιστοι ασθενείς αναγκάζονται να απευθυνθούν σε ιδιώτες γιατρούς, πληρώνοντας για τις ιατρικές, διαγνωστικές εξετάσεις και τη συνταγογράφηση. Έτσι, ο αρμόδιος Υπουργός, ερωτάται αν θα μεριμνήσει για την επαρκή στελέχωση όλων των δημοσίων μονάδων υγείας, με γιατρούς και ειδικότητες αλλά και τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, καθώς και αν οι ανασφάλιστοι ασθενείς θα δικαιούνται δωρεάν εξετάσεις και συνταγογράφηση.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 15.12.2021

Νέα Δημοκρατία: Συνταξιοδότηση, Ασφαλιστική Ενημερότητα και Μεταβιβάσεις Ακινήτων

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατία, Τζηκαλάγιας Ζήσης, διατυπώνει ερώτηση στους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Σταϊκούρα Χρήστο και Χατζηδάκη Κωνσταντίνο, αντίστοιχα, με την οποία κάνει λόγο για την μη έκδοση της ασφαλιστικής ενημερότητας. Ενδελεχέστερα, όσοι ασφαλισμένοι φτάνουν στην συνταξιοδότηση και οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές κάτω των 20.000 συνολικά, δεν μπορούν να προβούν ταυτόχρονα σε ρυθμίσεις των εισφορών αυτών, αλλά και στην μεταβίβαση των ακινήτων τους στους κληρονόμους αφορολόγητων μέχρι την αξία των 800.000 ευρώ. Ως εκ τούτου, οι αρμόδιοι Υπουργοί ερωτώνται σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, ώστε ο πολίτης να μπορεί, αφενός να πληρώσει τις ρυθμισθείσες οφειλόμενες εισφορές του, αφετέρου να μεταβιβάσει αφορολόγητα τα περιουσιακά του στοιχεία στα παιδιά του.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: Απαράδεκτες εργασιακές πρακτικές

Επτά βουλευτές του ΜέΡΑ25, με ερώτημά τους προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Χατζηδάκη Κωνσταντίνο, τονίζουν τον απαράδεκτο εσωτερικό κανονισμό εργασίας της εταιρείας JUMBO και κυρίως την αυθαιρεσία της εργοδοσίας. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η μετακίνηση των εργαζομένων σε οποιοδήποτε σημείο της επικράτειας βολεύει την εργοδοσία, η δυνατότητα της εταιρείας να ορίζει τη διάρκεια, τις ώρες έναρξης και λήξεως της εργάσιμης ημέρας, αποκλείοντας οποιοδήποτε διάλειμμα επίσκεψη στην τουαλέτα κλπ., καθορίζει την άδεια (καλοκαίρι και χειμώνα), ανεξάρτητα από τι προβλέπει ο νόμος και επιπλέον, εκτός από επιπλήξεις ή παρατηρήσεις, μπορεί να επιβάλλει πρόστιμο στους εργαζόμενους που φτάνει το ¼ του μισθού τους. Με βάση τα παραπάνω, ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται αν καταδικάζει τον εσωτερικό αυτό κανονισμό, καθώς και τι σκοπεύει να κάνει ώστε να εφαρμόζεται ο νόμος από όλους τους εργοδότες.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 16.12.2021

ΜέΡΑ25: Η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με 87% αυξημένη θνητότητα σύμφωνα με επιστημονική μελέτη Τσιόδρα.

Αρκετοί βουλευτές του ΜέΡΑ25, απευθύνουν ερώτηση στον Υπουργό Υγείας, Πλεύρη Αθανάσιο, με κεντρική θεματική την αυξημένη θνητότητα των ασθενών με Covid-19. Σύμφωνα με την μελέτη του κ. Τσιόδρα, οι παράγοντες που οδηγούν στην 87% αυξημένη θνητότητα, είναι οι γεωγραφικές ανισότητες, καθώς περισσότεροι θάνατοι καταγράφονται εκτός Αττικής, το υψηλό φορτίο των διασωληνωμένων ασθενών Covid-19, καθώς και η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ. Ο αρμόδιος Υπουργός, λοιπόν, καλείται να απαντήσει πόσες κλίνες ΜΕΘ είναι πλήρως στελεχωμένες με εξειδικευμένο προσωπικό, γιατί ενώ υπάρχουν 1300 ΜΕΘ, βρίσκονται αρκετοί ασθενείς εκτός ΜΕΘ, καθώς και ποιο είναι το ποσοστό θνησιμότητας εμβολιασμένων και μη τον μήνα Νοέμβριο του 2021.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Χρηματοδότηση ΟΤΑ Α’ Βαθμού και Ενεργειακών Κοινοτήτων που συμμετέχουν ΟΤΑ Α’ Βαθμού για την υλοποίηση επενδύσεων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ και μείωση του ενεργειακού τους κόστους

Μεγάλος αριθμός βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. καταθέτουν ερώτημα προς τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών, σχετικά με την αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο πλήττει τους Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού, τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, καθώς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το κόστος, βέβαια, κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να μειωθεί ή και να καλυφθεί πλήρως, αν οι Δήμοι επενδύσουν σε παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και προβούν σε εικονικό συμψηφισμό. Οι συναρμόδιοι Υπουργοί ερωτώνται ποια χρηματοδοτικά εργαλεία σκοπεύουν να ενεργοποιήσουν ώστε να είναι δυνατή η επένδυση σε ΑΠΕ από τους Δήμους και από Ενεργειακές Κοινότητες, καθώς και αν θα διατεθούν πόροι από το ΕΣΠΑ 2021-2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης για την επιτάχυνση της εν λόγω επένδυσης.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Νέα Δημοκρατία: Τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα για την ποινική μεταχείριση της εκδικητικής πορνογραφίας ως αυτόνομο σεξουαλικό αδίκημα πολλές φορές με έμφυλη διάσταση και λήψη πρόσθετων μέτρων για την ολιστική αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού και την προστασία των θυμάτων

Η βουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας, Ευθυμίου Άννα, θέτει ερώτηση στους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Προστασίας του Πολίτη, Τσιάρα Κωνσταντίνο, Χατζηδάκη Κωνσταντίνο και Θεοδωρικάκο Παναγιώτη, αντίστοιχα, με την οποία κάνει αναφορά στα αυξημένα φαινόμενα «Εκδικητικής Πορνογραφίας». Ειδικότερα, πρόκειται για μια μορφή σεξουαλικής κακοποίησης μέσω Διαδικτύου, με σκοπό την ταπείνωση και τον διασυρμό του θύματος. Όπως παρατηρείται, τα φαινόμενα αυτά έχουν αυξηθεί κατά 66%, σε σχέση με το 2020 και γι’ αυτό το λόγο οι συναρμόδιοι Υπουργοί καλούνται να προβούν σε αυστηρότερες ποινές, μέσα από την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, ώστε η εκδικητική πορνογραφία να τιμωρείται ως αυτόνομο σεξουαλικό αδίκημα, καθώς και να λάβουν προληπτικά αλλά και κατασταλτικά μέτρα για την ολιστική αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου και την περαιτέρω προστασία των θυμάτων αυτών.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα