Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή
Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή Vouliwatch.gr

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και οι υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών που αυτή συνεπάγεται πρωταγωνιστούν και αυτήν την εβδομάδα στην κοινοβουλευτική συζήτηση. Μεταξύ άλλων τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούν στην οικονομία, την αγροτική ανάπτυξη, την εξωτερική πολιτική και την εκπαίδευση. Όλα τα κόμματα έδειξαν για μία ακόμη φορά εντονότατη συμμετοχή, καθώς άσκησαν στο σύνολο τους 294 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτη έρχεται η Ελληνική Λύση με 86, ακολουθεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α με 54, το Κίνημα Αλλαγής με 44 και η η Νέα Δημοκρατία με 41 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, το Κ.Κ.Ε. με 29, το ΜέΡΑ25 με 25 και με 15 οι Ανεξάρτητοι.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 192 Ερωτήσεις, 75 Αναφορές, 22 Επίκαιρες Ερωτήσεις και 5 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε..

Δευτέρα 4.4.2022

Νέα Δημοκρατία: Παράταση της ισχύος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στον τουρισμό, στις μεταφορές και στην εστίαση

Ο βουλευτής του κόμματος Μάνος Κόνσολας καταθέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, σχετικά με την παράταση της ισχύος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών και της εστίασης. Σύμφωνα με τον βουλευτή, η πανδημία έχει επηρεάσει αρνητικά τους τρείς κλάδους, που δύναται να ζημιωθούν περαιτέρω από την ενεργειακή κρίση, τις ανατιμήσεις και τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Επομένως κρίνεται απαραίτητη η παρέμβαση της Πολιτείας, προκειμένου το τουριστικό προϊόν να είναι ανταγωνίσιμο αυτό των υπόλοιπων χωρών και να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των τουριστικών επιχειρήσεων και η διατήρηση των θέσεων εργασίας. Συμπερασματικά, ο βουλευτής προτείνει η τροποποίηση που αφορά τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ σε τουρισμό, μεταφορές και εστίαση, που υφίσταται μέχρι τις 30 Ιουνίου, να παραταθεί μέχρι τέλος του έτους.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Δημοσιοποίηση των στοιχείων των παραβατών από τους ελέγχους για την αισχροκέρδεια

Ρωτάει σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος τους Άδωνι Γεωργιάδη και Χρήστο Σταϊκούρα, αναφορικά με την δημοσιοποίηση των στοιχείων των παραβατών για αισχροκέρδεια. Σύμφωνα με τους βουλευτές, το πρόβλημα της αισχροκέρδειας και των ελλείψεων στους κρατικούς ελέγχους είναι πανταχού παρόν και χρήζει της προσοχής και άμεσης αντιμετώπισης του από την Πολιτεία. Ειδικότερα, και ενώ η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε τακτικούς ελέγχους, εκλείπει η δημοσιοποίηση των στοιχείων των παραβατών με αποτέλεσμα το φαινόμενο να μην αντιμετωπίζεται επαρκώς και οι πολίτες να μένουν απροστάτευτοι, λένε οι βουλευτές. Μεταξύ άλλων, σημειώνουν τους λόγους που οδηγούν σε αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων και την «άνιση» μεταχείριση μεταξύ μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα οι δεύτερες να δρουν «ανεξέλεγκτα» και να μην δέχονται τις απαραίτητες κυρώσεις ακόμη κι αν πρόκειται για μεγάλα ποσά αισχροκέρδειας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Κίνημα Αλλαγής: Να τεθεί επιτέλους πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και στα καύσιμα σε συνδυασμό με την μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Βασίλειος Κεγκέρογλου, καταθέτει επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την τοποθέτηση πλαφόν στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων και την μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα επίπεδα του 2014. Σύμφωνα με τον βουλευτή, οι υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και η αυθαίρετη και μονομερής αλλαγή παλαιών συμβάσεων από τους παρόχους ενέργειας αποτελεί πραγματικότητα, με αποτέλεσμα καταναλωτές και επιχειρήσεις να μένουν απροστάτευτοι. Παράλληλα, εκτροχιασμός παρατηρείται και στις τιμές των καυσίμων που συνεπάγεται τις συνεχείς ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Κοντολογίς, κρίνεται απαραίτητος ο συστηματικός έλεγχος σε παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, η τοποθέτηση πλαφόν σε ηλεκτρική ενέργεια και καύσιμα, καθώς και η περαιτέρω μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα και δη στο πετρέλαιο, ώστε να αντεπεξέλθουν πρατήρια και καταναλωτές στα καθημερινά τους έξοδα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 5.4.2022

Ελληνική Λύση: Κραυγή αγωνίας προς την Πολιτεία από τον αγροτικό κόσμο για τα προβλήματα του κλάδου τους

Ρωτούν οι βουλευτές της Ελληνική Λύσης, Απόστολος Αβδελάς και Κωνσταντίνος Χήτας, τους Γεώργιο Γεωργαντά και Χρήστο Σταϊκούρα, αναφορικά με τα μέτρα που δύναται να λάβει η Κυβέρνηση, ώστε να εξασφαλίσει την βιωσιμότητα του πρωτογενή τομέα. Σύμφωνα με τους ίδιους τους αγρότες και παραγωγούς, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας με ενδεχόμενη οικονομική κατάρρευση και απειλή για την επιβίωση του κλάδου εν γένει. Ανάμεσα στα αίτια που έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τον αγροτικό κόσμο αναφέρονται οι υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές των γεωργικών εφοδίων, των ζωοτροφών, του ρεύματος και των καυσίμων, με αποτέλεσμα η παραγωγή προϊόντων να κρίνεται αδύνατη. Οι αγρότες ζητούν από την Πολιτεία να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να στηρίξει των πρωτογενή τομέα και να διασφαλίσει την βιωσιμότητα του. Μεταξύ άλλων, προτείνουν: μείωση στους φόρους της ενέργειας και των αγροτικών προϊόντων, καταβολή έκτακτης ενίσχυσης για την αγορά λιπασμάτων και ζωοτροφών, επιστροφή του ειδικού φόρου πετρελαίου, στήριξη μέσω του ταμείου ανάκαμψης και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Κίνημα Αλλαγής: Ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών των ναύλων της ακτοπλοΐας

Πέντε βουλευτές του κόμματος καταθέτουν ερώτηση προς τους Υπουργούς Χρήστο Σταϊκούρα και Ιωάννη Πλακιωτάκη, σχετικά με την υπέρμετρη αύξηση στις τιμές των ναύλων και τις προθέσεις της Κυβέρνησης προκειμένου να επέλθει ο έλεγχος αυτών. Σύμφωνα με τους βουλευτές, οι επιπτώσεις της πανδημίας, ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και η παράλληλη ανεπάρκεια στην λήψη μέτρων από πλευράς της Κυβέρνησης έχουν οδηγήσει σε περαιτέρω αυξήσεις του κόστους των ναύλων, με αποτέλεσμα να απειλούνται η συνοχή των νησιών της χώρας και η τουριστική τους δραστηριότητα. Επιπλέον, οι βουλευτές κρίνουν το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο ως μη εναρμονισμένο με τις σύγχρονες εξελίξεις και καλούν τους Υπουργούς να παρέμβουν προκειμένου να εφαρμοστεί ένας δίκαιος τρόπος καθορισμού των λιμενικών τελών, να ενισχυθεί το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδυνάμου, να επεκταθούν οι επιδοτήσεις και σε άλλους δικαιούχους, να εφαρμοστεί πρόγραμμα επιδότησης της τιμής των εισιτηρίων για όλους τους επιβάτες και να αναβαθμιστούν τα πλοία σε ότι αφορά στις περιβαλλοντικές και ενεργειακές τους επιδόσεις.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 6.4.2022

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Απαραίτητοι οι νέοι μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση

Σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος απευθύνει ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σχετικά με τα αυξημένα κενά και τον μόνιμο διορισμό εκπαιδευτικών για την κάλυψη αυτών κατά την επόμενη σχολική χρονιά. Σύμφωνα με τους βουλευτές, απαραίτητη κρίνεται η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, καθώς τα κενά που έχουν δημιουργηθεί στην εκπαίδευση είναι μεγάλα, μεταξύ άλλων και εξαιτίας των συνταξιοδοτήσεων των τελευταίων ετών. Κατά το σχολικό έτος 2022-2023 τα κενά αυτά προβλέπεται να αυξηθούν περαιτέρω, προειδοποιούν οι βουλευτές, έτσι γίνεται επιτακτικότερη η ανάγκη για μόνιμους διορισμούς στην Γενική και Ειδική αγωγή. Τέλος, οι βουλευτές κάνουν λόγο για «ομηρία» πλήθους αναπληρωτών εκπαιδευτικών, οι οποίοι καλύπτουν τα υπάρχοντα κενά, μετακινούμενοι κάθε χρόνο από νομό σε νομό.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: Μετεγγραφή Ελλήνων φοιτητών Πανεπιστημίων της Ουκρανίας σε ελληνικά ΑΕΙ

Ρωτάει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΜέΡΑ25 την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, για την μετεγγραφή των Ελλήνων φοιτητών από πανεπιστήμια της Ουκρανίας στα αντίστοιχα ελληνικά ΑΕΙ. Σύμφωνα με τους βουλευτές, η κατάσταση που επικρατεί στις εμπόλεμες περιοχές της Ουκρανίας κρίνεται ως άκρως επικίνδυνη ακόμη και για του Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν εκεί. Επομένως, η μετεγγραφή τους και η μετέπειτα περάτωση των σπουδών τους σε πανεπιστήμια του εσωτερικού είναι αναγκαία, εξάλλου κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί και σε ανάλογες περιπτώσεις, σημειώνουν οι βουλευτές. Τέλος, παραθέτουν πρόταση νομοθετικής παρέμβασης, για να εξετασθεί από το Υπουργείο, που μεταξύ άλλων προβλέπει την διαδικασία μετεγγραφής Ελλήνων φοιτητών -οι οποίοι φοιτούσαν σε πανεπιστήμια της Ουκρανίας- στα αντίστοιχα ελληνικά ΑΕΙ.

Πέμπτη 7.4.2022

Ανεξάρτητοι: Διατροφική αυτονομία και Κοινή Αγροτική Πολιτική

Ρωτάει η βουλεύτρια Αγγελική Αδαμοπούλου τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφορικά με τις προθέσεις της Κυβέρνησης προκειμένου να επέλθει διατροφική αυτονομία και ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής της χώρας. Σύμφωνα με την ίδια, οι εξελίξεις στην Ουκρανία -μεγάλος προμηθευτής γεωργικών προϊόντων της ΕΕ-, η αποδυνάμωση της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και άλλες έκτακτες καταστάσεις (βλέπε πανδημία COVID-19) καθιστούν απαραίτητη την διατροφική αυτονομία της χώρας και την ανεξαρτητοποίηση της από εξωτερικούς παράγοντες. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, συμπληρώνει η βουλεύτρια, χρειάζεται ο κατάλληλος επιστημονικός σχεδιασμός και η περαιτέρω παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας αγαθών, αντί περισσότερων προϊόντων χαμηλότερης διατροφικής αξίας. Τέλος, η βουλεύτρια κάνει λόγο για την νέα «πράσινη» συμφωνία που (θα) αφορά (από το 2023) την Κοινή Αγροτική Πολιτική και τάσσεται υπέρ της ενσωμάτωσης ευέλικτων πολιτικών εν γένει.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Μέρα25: Στήριξη των δίκαιων αιτημάτων του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα κατόπιν και της Γενικής απεργίας της 6ης Απρίλη

Με αφορμή την Γενική απεργία που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Απριλίου, η βουλεύτρια του κόμματος, Μαρία Απατζίδη, καταθέτει ερώτηση προς τους Μάκη Βορίδη, Κωνσταντίνο Χατζηδάκη και Χρήστο Σταϊκούρα, σχετικά με την στήριξη των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με την βουλεύτρια, οι μισθοί των εργαζομένων συρρικνώνονται, την ίδια στιγμή που οι αυξήσεις στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών αυξάνονται δραματικά. Ειδικότερα, από την κατάσταση που επικρατεί πλήττεται ιδιωτικός και δημόσιος τομέας, με αποτέλεσμα αύξηση της ανεργίας και συντάξεις και επιδόματα πείνας και για τους δύο. Μεταξύ άλλων προβλημάτων, η βουλεύτρια αναφέρει την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία που συνεπάγονται αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος, του φυσικού αερίου, των καυσίμων και των τροφίμων και ζητάει την άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού και την μείωση των φόρων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 8.4.2022

Νέα Δημοκρατία: Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους

Ο βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Τσιγκρής, απευθύνει ερώτηση προς τους Άδωνι Γεωργιάδη και Κωνσταντίνο Σκρέκα, αναφορικά με τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν οι Υπουργοί με σκοπό την ενίσχυση των επιχειρήσεων που πλήττονται άμεσα από τις υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας. Με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις επιχειρήσεις της Αχαΐας, ο βουλευτής αναφέρει ότι οι επιχειρήσεις σε ολόκληρη την επικράτεια αντιμετωπίζουν προβλήματα, και παρά την οικονομική ενίσχυση που έλαβαν πρόσφατα. Οι επιπτώσεις της πανδημίας και η ενεργειακή κρίση που συνεπάγεται τις συνεχείς αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος καθιστούν αμφίβολη την επιβίωση των επιχειρήσεων, λέει ο βουλευτής. Με βάση τα παραπάνω προτείνει την αναστολή πληρωμής του 50% της αξίας του ηλεκτρικού ρεύματος και την εξόφληση του όταν οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκότερες για τις διεθνείς τιμές.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα