Μητσοτάκης για αστυνομία στα πανεπιστήμια: Δροσερή πνοή Δημοκρατίας

Μητσοτάκης για αστυνομία στα πανεπιστήμια: Δροσερή πνοή Δημοκρατίας
eurokinissi

Στα πανεπιστήμια μπαίνει η Δημοκρατία όχι η Αστυνομία, υποστήριξε ο πρωθυπουργός υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ.

Το νομοσχέδιο για την αστυνομία στα πανεπιστήμια υπερασπίστηκε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για “δροσερή πνοή Δημοκρατίας” απέναντι στον καπνό των μολότωφ, πραγματική προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και για επαναφορά της ομαλότητας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

“Στα πανεπιστήμια μπαίνει η Δημοκρατία όχι η Αστυνομία” υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επένδυσε ιδιαίτερα πολιτικά στον παράγοντα του νόμου και τάξης στα ΑΕΙ.

“Δίνουμε το πανεπιστήμιο πίσω στους φυσικούς του κατόχους” υποστήριξε επίσης και υπερασπίστηκε το μέτρο της ελεγχόμενης εισόδου στα ΑΕΙ, λέγοντας: “Οι σχολές κλείνουν την πόρτα στη βία και ανοίγουν την πόρτα στην ελευθερία”.

“Η αστυνομία στα πανεπιστήμια αντιμετωπίζει την ανομία”

Ειρωνεύτηκε δε τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για επίθεση στο ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα ενώ ανέστρεψε τις έννοιες της προόδου και της συντήρησης. “Κανένα τάγμα εφόδου δεν έχει θέση στον κόσμο της προόδου” δήλωσε χαρακτηριστικά. Σχολίασε επίσης ότι η μειοψηφική βία είναι συντήρηση και υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο αποτρέπει την επιβολή της μειοψηφίας σε βάρος της πλειοψηφίας.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα διάβασε κλείνοντας ένα κείμενο της νεολαίας Λαμπράκη, θέλοντας να δημιουργήσει την εικόνα πως θα υποστήριζαν τα μέλη της το σημερινό νομοσχέδιο. Στη δευτερολογια του απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα που αντέδρασε έντονα, υποστηρίζοντας ότι: “Κάποια από τα συνθήματα εκείνων των ημερών, το ‘πρώτοι στα μαθήματα, πρώτοι στους αγώνες΄, δεν σας εκφράζουν πια πολιτικά”. Ενώ επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ για την υποστήριξη στο Δημήτρη Κουφοντίνα και έκανε λόγο για υποδειγματική Δημοκρατία στη χώρα.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου στέκονται “με ωριμότητα αλλά και θάρρος απέναντι στην ανομία που πολιορκεί εδώ και χρόνια τα πανεπιστήμια” και ανέφερε ότι προβλέπεται πειθαρχικό πλαίσιο, ελεγχόμενη είσοδος και όπου εκδηλώνεται ιδιαίτερη βία και παραβατικότητα θα λειτουργούν ειδικές ομάδες άοπλων, αλλά ειδικά εκπαιδευμένων αστυνομικών.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την αστυνομία στα πανεπιστήμια

Εξήγησε ειδικότερα ότι την ευθύνη για την ανοιχτή και ασφαλή ζωή στις εγκαταστάσεις των πανεπιστημίων, θα έχει μονάδα ασφάλειας και προστασίας, που θα υπάγεται απευθείας στον Πρύτανη και τον Αντιπρύτανη, θα πλαισιώνεται όμως και από μία νέα δομή, την Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, ένα σώμα με αποκλειστικό πεδίο τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, που θα συγκροτηθεί από στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας χωρίς όπλα, αλλά με ειδική εκπαίδευση.

Προκειμένου δε να προλάβει την κριτική πως ούτως ή άλλως και σήμερα η Αστυνομία έχει δυνατότητα παρέμβασης όταν διαπράττοναι αδικήματα, είπε ότι: “Η δράση μέσα στα πανεπιστήμια παραμένει ευαίσθητη, για αυτό θα συνεργάζεται με τον Πρύτανη και την ειδική συμβουλευτική επιτροπή, ένα νέο όργανο το οποίο θα μελετά το σχέδιο φύλαξης κάθε σχολής ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της”.

“Στις ΗΠΑ υπάρχει ένοπλη αστυνομία στα πανεπιστήμια”

Ο κ. Μητσοτακης απάντησε και στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι μόνο στην Τουρκία του Ερντογάν υπάρχει αστυνομία στα πανεπιστήμια λέγοντας ότι: “Παντού η είσοδος σε αίθουσες, εργαστήρια, βιβλιοθήκες είναι ελεγχόμενη και παντού λειτουργούν υπηρεσίας ασφάλειας”. Ζωγράφισε δε μία εικόνα των ελληνικών ΑΕΙ με τα πιο μελανά χρώματα, κάνοντας λόγο για βανδαλισμούς ιστορικών κτιρίων, λεηλάτηση εξοπλισμού, προπηλακισμούς καθηγητων, βιασμούς γυναικών και διακίνηση ναρκωτικών.

Στη δευτερολογία του μάλιστα ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε ότι στις ΗΠΑ υπάρχει αστυνομία στα πανεπιστήμια και δη ένοπλη.

Βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ και αιώνιοι φοιτητές

Υπερασπίστηκε επίσης τις ρυθμίσεις για την αλλαγή στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ειδικότερα τη βάση εισαγωγής, αλλά και τις προβλέψεις για χρονικό όριο σπουδών ώστε να μην υπάρχουν “αιώνιοι φοιτητές”.

“Δεν είναι δυνατόν να έχουμε φοιτητές με γνώσεις που βαθμολογούνται με ένα και δύο. Αυτό θα σταματήσει” είπε και πρόσθεσε: “Αντίθετα είναι λογικό τα πανεπιστήμια να καθορίζουν τις βάσεις εισαγωγής, δίνοντας βαρύτητα στα μαθήματα που έχουν να κάνουν με το συγκεκριμένο τομέα και με γενικότερη βάση εισαγωγής το 8,5, που δίνει μία εγγύηση ποιότητας”.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι πρέπει όποιος εισάγεται στο πανεπιστήμιο να το τελειώνει, διαφορετικά όπως ειπε “χάνει το νόημα του και γίνεται ένας προθάλαμος υποψηφίων ανέργων με τμήματα- φαντάσματα που στοιχίζουν στα ιδρύματα, στην πολιτεία και τελικά στην ίδια τη νεολαία”.

Επικαλέστηκε δε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ετήσια οι πτυχιούχοι αποτελούν το 9% των εγγεγραμμένων φοιτητών στη χώρα μας, έναντι 24% σε όλη την Ευρωπη. Και εκτίμησε ότι αυτό σημαίνει πως σχεδόν τρεις στους δέκα γίνονται αιώνιοι φοιτητές ή αλλάζουν πορεία στη ζωή τους, ενώ ταυτόχρονα όπως είπε στη χώρα μας διευρύνεται συνέχεια η διάρκεια των σπουδών, που από τέσσερα χρόνια φτάνουν τα επτα.

Απάντηση Μητσοτάκη σε Τσίπρα για την ΕΡΤ

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός απάντησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και για την ΕΡΤ με αφορμή την καταγγελία για έγγραφη οδηγία σχετικά με την κάλυψη του γεύματος στην Ικαρία και της υπόθεσης Λιγνάδη. Υποστήριξε ότι τους τελευταιους 18 μήνες η δημόσια τηλεόραση έχει βελτιώσει την εικόνα της. Και απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα σχολίασε: “Εσείς που είχατε την ΕΡΤ της Ακριβοπούλου και του Καψώχα όργανο κομματικής προπαγάνδας, για το ζήτημα αυτό δεν έχετε καμία πολιτική νομιμοποίηση να ασκείτε κριτική σε αυτή την κυβέρνηση”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα