Χριστούγεννα με lockdown: Ο Μητσοτάκης αναζητεί χρυσή τομή με την Εκκλησία

Χριστούγεννα με lockdown: Ο Μητσοτάκης αναζητεί χρυσή τομή με την Εκκλησία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης eurokinissi

Τα δύο σενάρια για τα εμπορικά καταστήματα, ο πονοκέφαλος με την Εκκλησία και η αγωνία για τήρηση των μέτρων.

Μετά την παράταση του lockdown όσον αφορά σχολεία, εστίαση, γυμναστήρια, σινεμά και θέατρα μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου, στο τέλος της εβδομάδας θα ληφθούν και οι αποφάσεις για εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια και εκκλησίες, όμως η κυβέρνηση φοβάται ήδη ένα τρίτο κύμα κορονοϊού.

Την ανάγκη να αποφευχθεί ένα τρίτο κύμα της πανδημίας υπογράμμισε πολλάκις ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα και αποδίδοντας την έξαρση του δεύτερου κύματος ακριβώς στη χαλαρότητα όλων, ενώ έκανε μάλιστα και αυτοκριτική για την περίφημη φωτογραφία στην Πάρνηθα.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να αποφεύγονται οι μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι τις ημέρες των εορτών, κατά τις οποίες θα ισχύσει άλλωστε η υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033 (με ερωτηματικό για τους επιτρεπτούς λόγους μετακίνησης) και η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας (με ανοιχτό τι θα γίνει ειδικά την παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς), ενώ η κυβέρνηση συστήνει εορταστικά τραπέζια το πολύ με εννέα άτομα.

Όσον αφορά στα εμπορικά καταστήματα, η κυβέρνηση θα εξετάσει δύο σενάρια: Είτε το οριζόντιο άνοιγμα του λιανεμπορίου για τις ημέρες των εορτών. Είτε το άνοιγμα σε πρώτη φάση των καταστημάτων παιχνιδιών, κομμωτηρίων, ανθοπωλείων και βιβλιοπωλείων.

Οι εικόνες συνωστισμού καταναλωτών στο Λονδίνο δημιουργούν φόβους για αντίστοιχη κοσμοσυρροή στα εγχώρια καταστήματα, ιδίως παιχνιδιών και ιδίως από τη στιγμή που οι δυο μεγαλύτερες εταιρείες ταχυμεταφορών έχουν καταρρεύσει, συνεπώς οι πολίτες δεν μπορούν να βασιστούν στο ηλεκτρονικό εμπόριο για τα χριστουγεννιάτικα δώρα.

Πονοκέφαλο αποτελεί και η Εκκλησία, η οποία ζητά να ανοίξουν οι ιεροί ναοί τα Χριστούγεννα, κάτι βέβαια που θα ήθελε και η κυβέρνηση προκειμένου να ικανοποιηθεί μέρος του κομματικού της ακροατηρίου. Στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχουν όμως και οι πιο σώφρονες φωνές, που θεωρούν ότι θα έπρεπε τα Χριστούγεννα η θεία λειτουργία να τελεστεί όπως και το Πάσχα, χωρίς πιστούς, οι οποίοι θα γιορτάσουν στα σπίτια τους. Εφόσον εξάλλου παραμείνει σε ισχύ το SMS, δεν υπάρχει κωδικός για μετακίνηση σε τόπους λατρείας.

Ούτως ή άλλως, αυτά τα Χριστούγεννα κατά τη φράση του Στέλιου Πέτσα θα είναι διαφορετικά και θα εορτασθούν με το βλέμμα στο Πάσχα. Μέχρι τότε, είναι πιθανό να μη λειτουργήσει η νυχτερινή διασκέδαση. Το ζήτημα εξάλλου είναι, πότε θα έχει επιτευχθεί μαζική ανοσία από τον εμβολιασμό, που θα ξεκινήσει μέσα στον Ιανουάριο, αλλά θα πάρει καιρό για να εφαρμοστεί σε όλο τον πληθυσμό και σε δύο δόσεις που απαιτούνται.

Για αυτό και η τήρηση των όποιων μέτρων προστασίας τεθούν σε ισχύ εφόσον ξεκινήσει μερική χαλάρωση του lockdown είναι κρίσιμη για την αποφυγής ενός τρίτου κύματος και η κυβέρνηση βρίσκεται ενώπιον ενός δύσκολου διλήμματος.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα