Πέτσας για το τραπέζι των Χριστουγέννων: Τηρήστε τα μέτρα, αλλιώς παράταση lockdown

Πέτσας για το τραπέζι των Χριστουγέννων: Τηρήστε τα μέτρα, αλλιώς παράταση lockdown
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας eurokinissi

“Να γιορτάσουμε εμείς, όχι ο κορονοϊός” ζήτησε ο Στ. Πέτσας. Δεν ανησυχούν την κυβέρνηση οι εικόνες στην Ερμού. Αμηχανία για τις πτήσεις από Μ. Βρετανία.

Στο τραπέζι των Χριστουγέννων εστιάζει η κυβέρνηση, διαμηνύοντας ότι εάν τηρηθούν τα μέτρα ιδίως όσον αφορά στις μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι τις ημέρες των εορτών, δεν θα χρειαστεί παράταση του lockdown.

Την ίδια στιγμή πάντως η κυβέρνηση δεν ανησυχεί από τις εικόνες συνωστισμού στην Ερμου και σε άλλους εμπορικούς δρόμους και δεν προτίθεται να σταματήσει το click away, ενώ υποστηρίζει ότι γίνονται επαρκείς έλεγχοι σε εργασιακούς χώρους και αναμένει τις αποφάσεις της ΕΕ για το θέμα των πτήσεων από τη Μεγάλη Βρετανία μετά τον εντοπισμό του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού.

“Κάνουμε έκκληση, άλλη μια φορά, όχι μόνο στους κατοίκους των επιβαρημένων περιοχών, αλλά στους πολίτες όλης της χώρας να μην χαλαρώσουμε στις γιορτινές μέρες” είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας χαρακτηριστικά στο πλαίσιο του briefing.

“Όλοι έχουμε κουραστεί από την καραντίνα που μας απομάκρυνε από τους αγαπημένους μας, αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε μια συνάντηση λίγων ωρών να απειλήσει τις ζωές μας και να καταστρέψει όλα όσα πετύχαμε τις προηγούμενες εβδομάδες.

Ο συγχρωτισμός και οι συναθροίσεις, ιδιαίτερα σε κλειστούς και μη καλά αεριζόμενους χώρους όπως είναι τα σπίτια μας, μπορεί να γίνουν γιορτή για τον ιό και όχι για μας.

Οι ισορροπίες είναι ιδιαίτερα εύθραυστες και δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για πειραματισμούς, ούτε για λάθη, ούτε για ρίσκο” συνέχισε και πρόσθεσε:

“Θέλουμε μετά τις γιορτές να πάμε μπροστά, όχι να γυρίσουμε πίσω. Θέλουμε καθώς θα ξεκινήσει και ο εμβολιασμός, να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία. Θέλουμε – και μπορούμε – να τα καταφέρουμε.

Ας προσπαθήσουμε να είμαστε με τα ίδια πρόσωπα – το πολύ με άλλη μια οικογένεια – τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Ας μην παίξουμε με τις ζωές μας και τις ζωές των ανθρώπων που αγαπάμε.”

Έμφαση σε ατομική ευθύνη και ρεβεγιόν

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι το ισχύον πλάνο περιλαμβάνει περιοριστικά μέτρα μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, ανέφερε ότι το επιδημιολογικό φορτίο πέφτει, αλλά αργά και συνέστησε με νόημα: “Να φροντίσουμε τις υπόλοιπες 15 ημέρες με τη συμπεριφορά μας να μη θέσουμε σε κίνδυνο αυτή την καλή πορεία και ιδίως μέσα στις γιορτές. Αν τηρήσουμε τα μέτρα δεν θα χρειαστεί παράταση άλλων μέτρων”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα ο υπουργός Προστασίας του Πολιτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, διευκρίνισε πως δεν προβλέπεται να ληφθούν νέα μέτρα, αλλά προανήγγειλε ότι αύριο θα υπάρξουν ανακοινώσεις για εφαρμογή των υφιστάμενων με αυστηρότερους ελέγχους, ιδίως όσον αφορά στις μετακινήσεις μετά τις 10 το βράδυ και τις μετακινήσεις παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Ερωτηθείς πάντως εάν ανησυχούν την κυβέρνηση οι εικόνες στο κέντρο της Αθήνας χθες και προχθές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ότι σε σύγκριση με το Παρίσι, το Βερολίνο και το Λονδίνο, οι Έλληνες πολίτες έχουν επιδείξει πιο υπεύθυνη συμπεριφορά, παρά ορισμένα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κόπωση μετά από τόσους μήνες.

“Δεν είμαστε στη χειρότερη κατάσταση στην Ευρώπη. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία και μας ανησυχεί είναι να αποφευχθεί ο συνωστισμός και οι συναθροίσεις σε σπίτια την παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Είναι κρίσιμο να αφήσουμε έξω από το σπίτι μας στον κορονοϊό, για αυτό δίνουμε μεγάλη έμφαση στο στενό κοινωνικό κύκλο” πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση δεν προτίθεται άλλωστε να σταματήσει το click away ενώ ο κ. Πέτσας υποστήριξε ότι γίνονται πολλοί έλεγχοι στους χώρους εργασίας και επικαλέστηκε στοιχεία του ΕΟΔΥ για ελέγχους σε 152 εργοστάσια. “Έλεγχοι γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται. Αυτό που δεν μπορεί να υποκαταστήσει κανείς είναι η ατομική ευθύνη”, πρόσθεσε μάλιστα.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ


Αναβάλλονται οι αποφάσεις για τις πτήσεις από Μ. Βρετανία

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην ανησυχία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που προκαλεί το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού που εντοπίστηκε σε περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και σε άλλες χώρες, καθώς ήδη στο Λονδίνο επιβλήθηκε αυστηρό lockdown, ενώ σε επίπεδο Ε.Ε. έχει ήδη προγραμματιστεί συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού μηχανισμού κρίσεων για να υπάρξει ευρωπαϊκός συντονισμός.

“Στη χώρα μας από σήμερα στις 6 το πρωί όλοι όσοι έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, υποχρεούνται να παραμένουν σε κατ’ οίκον απομόνωση 7 ημερών, αντί 3 ημερών που ισχύει για τις αφίξεις από κάθε άλλη χώρα. Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας θα αξιολογήσει εκτενέστερα σήμερα τα επιστημονικά δεδομένα που διαμορφώνονται και θα επανέλθει με τυχόν νεότερες εισηγήσεις” δήλωσε.

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση εξετάζει την αναστολή πτήσεων από Μ. Βρετανία και γιατί δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις ακόμη όπως έχουν πράξει ήδη άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο κ. Πέτσας απάντησε: “Τι αποφάσεις να ληφθούν; Να σταματήσουν οι πτήσεις; Αυτό αποφάσισαν χθες, ορισμένες χώρες” και επανέλαβε ότι: “Σήμερα συνεδριάζει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός κρίσεων, θα δούμε πώς θα τοποθετηθεί για το ζήτημα, θα συνεδριάσει και η δική μας επιτροπή των ειδικών και θα αποφασίσουμε τις επόμενες ημέρες τη στρατηγική μας”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα