Με βέτο απείλησε ο Νότος για το πλαφόν στο φυσικό αέριο- Μητσοτάκης: Δεν πιστεύω δογματικά στις αγορές

Με βέτο απείλησε ο Νότος για το πλαφόν στο φυσικό αέριο- Μητσοτάκης: Δεν πιστεύω δογματικά στις αγορές
Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι χώρες του Νότου ξεκαθάρισαν ότι δεν υπήρχαν συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ χωρίς αναφορά στο πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, το οποίο τελικώς θα εξετάσει η Κομισιόν. Παραδέχθηκε ότι υπήρξαν εντάσεις

Στο γεγονός ότι η Κομισιόν καλείται από τους 27 ηγέτες της ΕΕ να εξετάσει την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικου αερίου εστίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής για τα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο κ.Μητσοτάκης χαρακτήρισε δύσκολη τη συζήτηση για την ενέργεια, καθώς όπως ανέφερε οι 27 προσήλθαν στη Σύνοδο Κορυφής χωρίς να έχουν συμφωνήσει εκ των προτέρων σε μία κατεύθυνση. Αλλά υπογράμμισε ότι “τελικά στα συμπεράσματα υπάρχει ρητή αναφορά στα πλαφόν των τιμών του φυσικού αερίου, ανάμεσα στις άλλες επιλογές που καλείται η Κομισιόν να εξετάσει”.

Εκτίμησε ότι υπάρχει πλέον στην Ευρώπη “μία καλύτερη κατανόηση για την κερδοσκοπία στην αγορά φυσικού αερίου” και ανέφερε ότι “έχουμε ζητήσει από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μιλήσει με τους παράγοντες της αγοράς και να προτείνει λύσεις, μεταξύ των οποίων το πλαφόν”.

Κυριάκος Μητσοτάκης Dimitris Papamitsos

Όπως σχολίασε ο κ.Μητσοτάκης: “Είναι μία πρόοδος σε σχέση με το σημείο από το οποίο ξεκινήσαμε”. Σημείωσε επίσης ότι και φορείς της αγοράς, όπως ένωση των ηλεκτροπαραγωγών έχουν ταχθεί υπέρ αυτής της λύσης.

Η σύγκρουση βορρά- νότου για το πλαφόν στο φυσικό άεριο

Ερωτηθείς γιατί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν κατέληξε σε μία πιο άμεση και ουσιαστική απόφαση επί του θέματος, ο πρωθυπουργός απάντησε: “Υπάρχουν χώρες που πιστεύουν δογματικά στη λειτουργία των αγορών. Εγώ δεν ανήκω σε αυτή την κατηγορία. Πιστεύω ότι όταν ο αγορές δεν δουλεύουν προς όφελος των πολιτών πρέπει να γίνεται παρέμβαση από το ρυθμιστή”.

Αποκάλυψε μάλιστα πως: “Οι χώρες του νότου είπαμε ξεκάθαρα ότι δε θα έχουμε συμπεράσματα εάν δεν υπάρχει αναφορά στο ζήτημα του πλαφόν και δεν υπάρχει ξεκάθαρη κατεύθυνση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει με το θέμα αυτό”.

Ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι παραμένει ανοιχτό το ζήτημα του τρόπου με τον οποίο η τιμή του φυσικού αερίου επηρεάζει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Ανέφερε ότι η Κομισιόν μέχρι το Μάιο θα έχει καταθέσει προτάσεις για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, προκειμένου να διορθωθεί η στρέβλωση, η τιμή του φυσικού αερίου να ορίζει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ασχέτως εάν αυτό παράγεται πχ από ανανεώσιμες πηγές. Επισήμανε εξάλλου ότι “η αγορά αυτή σχεδιάστηκε έχοντας υπόψη της ομαλούς καιρούς και όχι σε πολεμικές συνθήκες”.

Χαρακτήρισε επίσης σημαντικό η αγορά φυσικού αερίου να γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι από κάθε χώρα μεμονωμένα. Επισήμανε εξάλλου ότι το 75% του φυσικού αερίου που διακινείται παγκοσμίως μέσω αγωγών κατευθύνεται από τη Ρωσία προς Ευρώπη, εκτιμώντας ότι αυτό δίνει στην ΕΕ διαπραγματευτική δυνατότητα.

Κυριάκος Μητσοτάκης Dimitris Papamitsos

“Η ΕΕ δεν αποφασίζει ποτέ μέσα σε μία νύχτα”

Όμως ούτε όσον αφορά στην κοινή αγορά φυσικού αερίου υπήρξε ουσιαστική πρόοδος στη Σύνοδο Κορυφής.

“Η ΕΕ δεν αποφασίζει ποτέ μέσα σε μία νύχτα. Και για το Ταμείο Ανάκαμψης χρειάστηκαν πέντε μήνες” σχολίασε ο κ.Μητσοτάκης. “Καναμε όμως ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση” πρόσθεσε και σημείωσε: “Τα βήματα αυτά μπορεί να μην έχουν αποτέλεσμα κανονιστικό άμεσο, έχουν όμως αποτέλεσμα στη λειτουργία των αγορών Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν πέσει σημαντικά. Θα είναι μία σταδιακή διαδικασία ώστε η Ευρώπη να καταλήξει σε μία ευρωπαϊκή απόφαση.”

Ο πρωθυπουργός σχολιασε επίσης: “Παρά τις δυσκολίες και τις μικρές εντάσεις -αυτά δραματοποιούνται από τα ΜΜΕ αλλά είναι συνηθισμένα εντός του συμβουλίου- καταλήξαμε σε κοινά συμπεράσματα τα οποία θεωρώ ικανοποιητικά και πιστεύω ότι θα τα λάβουν υπόψη τους και οι αγορές, που καταλαβαίνουν ότι έχουμε διάθεση ως ΕΕ να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη μας ως αγοραστές φυσικού αερίου και να μη χρηματοδοτούμε, με τις τιμές που πληρώνουμε, τον πόλεμο της Ρωσίας”.

“Αυτή η κρίση δε θα τελειώσει σε μία εβδομάδα ή ένα μήνα”

Ο πρωθυπουργός πάντως έδειξε ότι προσδοκά περισσότερα από την ΕΕ στο μέλλον.

“Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν κάνει εθνικές παρεμβάσεις για να συγκρατήσουν τις τιμές. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει πλήρως τις αυξήσεις που είναι αποτέλεσμα του πολέμου”, τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

Σημείωσε ότι τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους. Διαβεβαίωσε ότι: “Αυτό θα το κάνουμε κάθε μήνα για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας” και πρόσθεσε: “Αυτή η εθνική βοήθεια είναι η εθνική απάντηση σε μία παγκόσμια κρίση, αλλά χρειαζόμαστε και ευρωπαϊκή απάντηση”.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι “άμεσα αυτό που θα δουν οι Έλληνες είναι τα 200 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους, η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα, η επιδότηση στα 60 λίτρα καυσίμων ανά μήνα, το αυξημένο επίδομα παιδιών. Αυτά θα τα δουν μέσα στον Απρίλιο και αυτά είναι εθνικές πολιτικές ανακούφισης των πολιτών”.

Κυριάκος Μητσοτάκης Dimitris Papamitsos

Όσον αφορά στη συμφωνία ΗΠΑ- ΕΕ για την αγορά LNG, ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι αυτή αφορά συμβόλαια υγροποιημένου φυσικού αερίου που λήγουν εντός του 2022 και με αυτή η Ευρώπη εξασφαλίζει ότι αυτό που δεν θα αγοράσει από Ρωσία θα το αγοράσει από άλλου σε καλές τιμές. Δήλωσε όμως ότι η συμφωνία αυτή δεν αφορά άμεσα την Ελλάδα, η οποία ούτως ή άλλως είναι καλυμμένη για την προμήθεια LNG από τη Μέση Ανατολή.

“Είναι ένα βήμα για το μέλλον, γιατί αυτή η κρίση δε θα τελειώσει σε μία εβδομάδα ή ένα μήνα και πρέπει να σχεδιάζουμε μακροπρόθεσμα”, πρόσθεσε και επανέλαβε την ανάγκη για κοινή αγορά φυσικού αερίου λέγοντας: “Είναι λάθος, υπονομεύουμε ο ένας τον άλλον όταν αγοράζουμε χωριστά”.

Ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι ένα ζήτημα αφορά μία παγκόσμια ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση. Αναφέρθηκε στη σύσκεψη που έχει συγκαλέσει τη Δευτέρα για την επισιτιστική ασφάλεια στη χώρα μας. Δήλωσε ότι δεν υπάρχει ζήτημα για την Ελλάδα, θα υπάρχει όμως ζήτημα για την Αίγυπτο που εισάγει το 80% του σιταριού από Ρωσία και Ουκρανία. Χαρακτήρισε επομένως πολύ σημαντική την πρωτοβουλία του Γάλλου Πρόεδρου Εμμανουέλ Μακρόν για πρόληψη ενός παγκόσμιου λιμού.

Ανακοινώσεις για τα ελληνικά κοιτάσματα φυσικού αερίου σε δύο βδομάδες

Ο κ.Μητσοτάκης προανήγγειλε μάλιστα ανακοινώσεις τη μεθεπόμενη εβδομάδα για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη χώρα μας.

Σημείωσε ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν τα κοιτάσματα είναι εμπορικά αξιοποιήσιμα και τόνισε ότι “η κατεύθυνση είναι να το μάθουμε και πρέπει να σιγουρευτούμε ότι έχουμε το πλαίσιο των εταιρειών που έχουν ενδιαφέρον να ερευνήσουν εάν υπάρχουν οικονομικά αξιοποιήσιμα κοιτάσματα στη Δυτική Ελλάδα”.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι επισήμανε στην κοινή Σύνοδο με το ΝΑΤΟ οτι χώρες μέλη της Συμμαχίας δεν εφαρμόζουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και με τον τρόπο αυτό μειώνουν την αποτελεσματικότητας τους. “Κάρφωσε” έτσι την Τουρκία. Σημείωσε μάλιστα ότι μπήκε σχετική αναφορά στα συμπεράσματα, ως πίεση προς την Άγκυρα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα