Το ΕΛΚ εκλέγει τον Τουσκ πρόεδρο και απαντά στον Μακρόν για Βόρεια Μακεδονία- Αλβανία

Το ΕΛΚ εκλέγει τον Τουσκ πρόεδρο και απαντά στον Μακρόν για Βόρεια Μακεδονία- Αλβανία
Donald Tusk, και Emmanuel Macron AP

Στο Ζάγκρεμπ σήμερα και αύριο ο Μητσοτάκης για το συνέδριο του ΕΛΚ. Ο ανταγωνισμός για τους αντιπροέδρους. Ψήφισμα υπέρ της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ με γερμανική σφραγίδα και προβληματισμός για τη γαλλική πρόταση

Τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα εκλέξει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο συνέδριο του που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Ζάγκρεμπ και το οποίο θα στείλει επίσης ένα μήνυμα στο Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν υπέρ της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, με το βλέμμα των Γερμανών κυρίως στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.
 

Ο Ντόναλντ Τουσκ είναι ο μόνος υποψήφιος για την προεδρία του ΕΛΚ με συναίνεση μεταξύ των κομμάτων- μελών, καθώς είχε συμφωνηθεί πριν τις ευρωεκλογές ότι ο Τζόζεφ Ντολ είχε κάνει τον κύκλο του και θα εκλέγετο νέος πρόεδρος. Όπως εξηγούσαν γαλάζια στελέχη με μεγάλη εμπειρία στα ευρωπαϊκά θέματα, το ΕΛΚ θέλει να δείξει ότι αλλάζει σελίδα με μία ισχυρή προσωπικότητα που έχει υπηρετήσει σε σημαντικές θέσεις.

Υπέρ της υποψηφιότητας Τουσκ έχει ταχθεί η βασική παίκτρια της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής Ανγκελα Μέρκελ, καθώς και οι υπόλοιποι αρχηγοί και γιατί θεωρείται ότι έκανε καλή δουλειά ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και γιατί εδώ που τα λέμε δεν υπήρξε αντίστοιχου μεγέθους όνομα να “σταθεί” απέναντι του. Ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι εκφράζει και τα νέα μέλη της ΕΕ και χώρες όπως η Πολωνία, αλλα και οι νότιοι είχαν θετική γνώμη, καθώς ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τήρησε ισορροπίες. Και η ΝΔ βεβαίως συμφωνεί με την εκλογή Τουσκ.

Για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΕΛΚ υποψήφιος θα είναι εκ νέου ο Ισπανός Αντόνιο Λοπέζ, χωρίς ανταγωνισμό. Αντίθετα ανταγωνισμός θα υπάρξει σε επίπεδο αντιπροέδρων, καθώς έχουν τεθεί 12 υποψηφιότητες για τις 10 θέσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπέγραψε την υποψηφιότητα του Κυπρίου Αβέρωφ Νεοφύτου για μία από τις 10 θέσεις των αντιπροέδρων, μαζί βεβαίως με το Νίκο Αναστασιάδη και στη ΝΔ είναι αισιόδοξοι για την εκλογή του.

Οι υπόλοιποι 11 υποψήφιοι για τις 10 θέσεις των αντιπροέδρων του ΕΛΚ ειναι ο Γερμανός Ντέιβιντ Μακάλιστερ, η Ιρλανδή Χέλεν Μακέντι, ο Ρουμάνος Ζίγκφριντ Μούρεσαν, ο Φινλανδός Πέτερι Όρπο, ο Γάλλος Φρανκ Προύστ, ο Πορτογάλος Πάουλο Ρανγκέλ (ο οποιος ήταν ήδη αντιπρόεδρος), ο Σλοβάκος Ιβάν Στέφανετς, ο Ιταλός Αντόνι Ταγιάνι, η Ολλανδή Έστερ Ντε Λάνγκε, η Βουλγάρα Μαρίγια Γκάμπριελ, ο Αυστριακός Γιοχάνες Χαν.

Η απάντηση του ΕΛΚ (και βασικά της Γερμανίας) στο Μακρόν

Επί της πολιτικής ουσίας, το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων είναι υψηλά στην ατζέντα του ΕΛΚ με τη Γερμανία βέβαια να δίνει το στίγμα, στον απόηχο του βέτο Μακρόν στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, καθώς και της γαλλικής πρότασης για αλλαγές στην ενταξιακή διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΕΛΚ αναμένεται να εκδώσει ψήφισμα υπέρ της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, εκφράζοντας μάλιστα φόβο ότι υπάρχει ο κίνδυνος να “παγώσει” για μία δεκαετία η διεύρυνση εάν αλλάξει εξαρχής η διαδικασία ένταξης.

Το ΕΛΚ θέτει επισης το ερώτημα τι είναι πιο σημαντικό στρατηγικά για την Ευρώπη, να ενταχθούν τα Δυτικά Βαλκάνια ή να μεταρρυθμιστεί η διαδικασία διεύρυνσης, καθώς και το ερώτημα εάν τα Δυτικά Βαλκάνια θα υπαχθούν στη νέα πιο “αυστηρή” ενταξιακή διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν προτείνει αλλαγές στην ενταξιακή διαδικασία ως απάντηση στην κριτική που δέχθηκε για το βέτο στην έναρξη διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία τον Οκτώβριο, αλλά και ως προϋπόθεση για να προχωρήσει μία νέα διεύρυνση της. Αντί για 35 ενταξιακά κεφάλαια που ανοίγουν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, η Γαλλία προτείνει επτά διαδοχικές θεματικές ενότητες. Τα υποψήφια κράτη μέλη θα πρέπει να ολοκληρώσουν την πρώτη ενότητα για να προχωρήσουν στην επόμενη κ.ο.κ και θα αποκτουν σταδιακά πρόσβαση σε ευρωπαϊκούς θεσμούς ανάλογα με την πρόοδο τους.

Στο γαλλικό non paper των έξι σελίδων υπάρχει μόνο ένα “παραθυράκι” για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, καθώς επισημαίνεται ότι ότι «Αλβανία, Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία και Μαυροβούνιο ανήκουν ιστορικά, πολιτιστικά και γεωγραφικά στην Ευρώπη».

Το Παρίσι έχει κυρίως αντιρρήσεις για την ένταξη της Αλβανίας, ενώ δεν ενδιαφέρεται τόσο για τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς τα Βαλκάνια δεν αποτελούν πεδίο του ενδιαφέροντος των Γάλλων, σε αντίθεση με τους Γερμανούς. Το Βερολίνο ήδη έχει στείλει τα μηνύματα του, καθώς ερωτηθείς από τη Deutsche Welle για το γαλλικό non paper ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Γιάνις Πέλερ απάντησε ότι «είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις για τη βελτίωση της διαδικασίας διεύρυνσης, αρκεί να μην καθυστερήσει ακόμα περισσότερο η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία.

Το δεύτερο μεγάλο πολιτικό θέμα της ατζέντας του ΕΛΚ είναι η κλιματική αλλαγή. Σε σχετικό πάνελ θα συμμετάσχει ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος θα μιλήσει επίσης ως ειδικός προσκεκλημένος σε εκδήλωση με θέμα τη συμμετοχή της νεολαίας στην ευρωπαϊκή πολιτική και θα συμμετάσχει σε πάνελ του δικτύου νέων Eυρωβουλευτών του ΕΛΚ. Στην ομιλία του δε στο συνέδριο ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στο προσφυγικό- μεταναστευτικό, καλώντας για άλλη μία φορά τους Ευρωπαίους να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες. Εν τω μεταξύ εξάλλου σήμερα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το σχέδιο της για τη συνέχιση της μετεγκατάστασης προσφύγων και τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων για μετανάστες προς απέλαση, αρχής γενομένης από τα νησιά όπου θα υποκαταστήσουν τα ΚΥΤ (hotspot).

Το ΕΛΚ τέλος σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να εκδώσει ψήφισμα για τη Βενεζουέλα και να συζητήσει πρόταση για ενιαίο ευρωπαϊκό ΦΠΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version