Το ΠΑΣΟΚ φέρνει σε αμηχανία το Μαξίμου

Το ΠΑΣΟΚ φέρνει σε αμηχανία το Μαξίμου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Ο Ν. Ανδρουλάκης βάζει προσωπικά στο στόχαστρο τον Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οι υποκλοπές έχουν ως γνωστόν καταστήσει το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ “απειλή” για τη Νέα Δημοκρατία και προσωπικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς όχι μόνο η Χαριλάου Τρικούπη διεκδικεί πίσω τους κεντρώους ψηφοφόρους, αλλά ο Νίκος Ανδρουλάκης βάζει στο στόχαστρο τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ– ΚΙΝΑΛ, και πριν αποκαλυφθεί η παρακολούθηση του, είχε δηλώσει ότι σε μία ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας θα πρέπει να ηγηθεί άλλος και όχι ο σημερινός πρωθυπουργός. Πλέον, το θέτει και ως όρο για τη δική του συμμετοχή σε συγκυβέρνηση και στη γραμμή αυτή κινήθηκε και κατά τη συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε χθες στη ΔΕΘ.

Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι εφόσον η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα, όρος για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας θα είναι να παραμείνει ο ίδιος στη θέση του πρωθυπουργού.

“Πρωθυπουργούς κάνει ο ελληνικός λαός, αυτό είναι το μόνο σίγουρο”, απάντησε στον κ.Ανδρουλάκη και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ “κάποια στιγμή εκτός από το τι δεν θα κάνει, είναι καλό να αρχίσει να λέει το τι θα κάνει σε ό,τι αφορά την προοπτική κυβερνησιμότητας της χώρας.”

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνωρίζουν βέβαια τα σενάρια, που κυκλοφορούν εδώ και καιρό, πως ο κ.Ανδρουλάκης θα μπορούσε να προτείνει για πρωθυπουργό σε μία κυβέρνηση συνεργασίας ένα εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο, με πιθανούς “υποψηφίους” το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα ή και τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, που έχει έρθει πλέον σε σύγκρουση για τις υποκλοπές με το Μαξίμου. “Θα βγάλουν και το Βενιζέλο συριζαίο σε λίγο” σχολίασε μάλιστα ο κ.Ανδρουλάκης χθες, εγκωμιάζοντας τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ως συνταγματολόγο.

“Εγώ εγγυώμαι ότι αν είμαστε ισχυροί θα έχουμε λύση από την πρώτη Κυριακή”, δήλωσε επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ. Δήλωση που κυβερνητικά στελέχη σχολίαζαν ως επιβεβαίωση της “προειδοποίησης” του κ.Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ για “πολιτική τερατογένεση” από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής, δηλαδή για σχηματισμό κυβέρνησης υπό το ΣΥΡΙΖΑ ως δεύτερο κόμμα με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ και Βαρουφάκη.

Αμηχανία όμως προκάλεσε στο Μαξίμου και η “απειλή” Ανδρουλάκη ότι τα πολιτικά πρόσωπα που δεν δέχθηκε η ΝΔ να κληθούν στην εξεταστική επιτροπή, θα κληθούν στην επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου. Ειναι σαφές βέβαια ότι ο πρωθυπουργός δεν θα θελήσει να βρεθεί σε αυτή τη θέση και το κυβερνών κόμμα θα επιδιώξει με τη στήριξη του ΕΛΚ να μπλοκάρει τέτοια κίνηση. Ενδεικτικό των προθέσεων του Μαξίμου είναι το γεγονός ότι ο κ.Οικονόμου δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να συνδράμει τις ευρωπαϊκές αρχές “με όρους ουσίας και όχι θέαματος”. Η κυβέρνηση επιμένει άλλωστε στο απόρρητο όσον αφορά στην ΕΥΠ και την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.

Ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε επισης χθες ότι θα ενημερώσει και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις υποκλοπές, ως εγγυητή του πολιτεύματος και με τη βαρύτητα που της δίνει και η ιδιότητα της δικαστικού. Σήμερα όμως θα συναντηθεί με την κ.Σακελλαροπούλου πρώτος ο κ.Μητσοτάκης και αναμένεται με ενδιαφέρον εάν θα αναφερθεί στην υπόθεση των υποκλοπών.

Γαλάζια στελέχη εν τω μεταξύ έβλεπαν με ενόχληση το γεγονός ότι η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ κατέθεσε χθες αίτημα για νέα, άμεση, σύγκληση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με αφορμή την καταγγελία του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη, για απόπειρα παγίδευσης και του ίδιου μέσω Predator. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν το αίτημα αυτό μία ακόμη ένδειξη της σύμπλευσης Τσίπρα- Ανδρουλάκη.

Η κυβερνητική πλειοψηφία θα προτιμούσε δε το θέμα Σπίρτζη να συζητηθεί στην εξεταστική και όχι σε μία ξεχωριστή συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών, αλλά αναμένεται να δεχθεί το αίτημα, προκειμένου να μην κατηγορηθεί ότι φοβάται τη συζήτηση. Εξάλλου η κυβέρνηση εξαρχής είχε αντιμετωπίσει υποτιμητικά την καταγγελία Σπίρτζη, η οποία είχε κατατεθεί μία ημέρα πριν την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα