Βόρεια Μακεδονία: Το VMRO φέρνει τη ΝΔ σε αμηχανία

Βόρεια Μακεδονία: Το VMRO φέρνει τη ΝΔ σε αμηχανία
Εκλογική συγκέντρωση στη Βόρεια Μακεδονία 2021 Boris Grdanoski/AP Photo

Μετά τις πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια η ελληνική κυβέρνηση αναγκάζεται να υπερασπιστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών λόγω Τουρκίας, αλλά δεν έχουν όλοι στη ΝΔ την ίδια γνώμη.

Η πτώση της κυβέρνησης στη Βόρεια Μακεδονία και το πολύ πιθανό σενάριο νίκης του VMRO στις επικείμενες εκλογές, φέρνουν σε αμηχανία τη Νέα Δημοκρατία, καθώς τίθεται το ερώτημα τι θα γίνει με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το VMRO βέβαια έχει κάνει ήδη μισή κωλοτούμπα για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Συμφωνία την οποία άλλωστε επιθυμούσαν σφόδρα οι ΗΠΑ και η οποία συνδέεται άρρηκτα με την προοπτική ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ. Ο Χρίστιαν Μιτσκόσκι υπόσχεται τώρα ότι μία δική του κυβέρνηση θα αλλάξει, αν και δεν θα καταργήσει τη συμφωνία.

Θα ήταν προτιμότερο όμως πολιτικά για τη ΝΔ να ακυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών με ευθύνη των Σκοπίων;

Το γεγονός ότι η Τουρκία προσπαθεί να διεισδύσει στα Βαλκάνια και θα κάλυπτε ενδεχόμενο “κενό” εφόσον σταματούσε η επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, αναγκάζει την κυβέρνηση να υπερασπιστεί… ενθέρμως τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αν και βέβαια ακόμη εκκρεμεί (για τους γνωστούς εσωκομματικούς λόγους) η κύρωση των μνημονίων συνεργασίας με τη γειτονική χώρα.

Εξάλλου και κατά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ζόραν Ζάεφ τον περασμένο Μάιο ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει από τα Σκόπια την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας. Και στην πρόσφατη συνέντευξη του στο Mega ο κ. Μητσοτάκης είχε διαμηνύσει στη Βόρεια Μακεδονία πως: “Οι συμφωνίες αφορούν κράτη και όχι κυβερνήσεις“, αλλά είχε αποφύγει να προσδιορίσει πότε θα έρθουν προς κύρωση τα περίφημα μνημόνια.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε βεβαίως και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, τονίζοντας στη “Βραδυνή” ότι: “Στις δημοκρατικές κοινωνίες οι κυβερνήσεις έρχονται και φεύγουν, τα κράτη και οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν, όμως, μένουν”. Και διαμήνυσε ότι: “Προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς με όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εσωτερικές διεργασίες”.

Στο ερώτημα εάν με την αποδυνάμωση των πρωτεργατών της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βόρεια Μακεδονία, θα βρει ευκαιρία η Άγκυρα να κερδίσει ζωτικό χώρο στη γειτονιά μας, ο κ. Δένδιας απάντησε με νόημα πως: “Το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στην Ε.Ε.”.

Κατηγόρησε μάλιστα -χωρίς να την κατονομάσει- την Τουρκία ότι έχει ως στόχο να απομακρύνει τα Δυτικά Βαλκάνια από την Ευρώπη, προσφέροντας δήθεν αναπτυξιακή βοήθεια, στρατιωτική συνεργασία, ακόμα και συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης μέσω φορέων που έχουν σχέση με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, και άρα ότι στην ουσία προωθεί ακραίες ιδεολογίες και αποσταθεροποιητική ατζέντα στην περιοχή.

Η Αθήνα εδώ και καιρό άλλωστε συνηγορεί στην ΕΕ για να προχωρήσει η διαδικασία διεύρυνσης ώστε οι χώρες της περιοχής να προσδεθούν στο ευρωπαϊκό άρμα, ενώ αντίθετα η Βουλγαρία πχ βάζει βέτο για τη Βόρεια Μακεδονία.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Βούτσης κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει έστω τώρα στη Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας, ώστε να μην έχει τυχόν επόμενη κυβέρνηση στα Σκόπια “πάτημα” για να αγνοήσει τη συμφωνία.

Το Μαξίμου όμως προβληματίζεται καθώς γνωρίζει καλά ότι τόσο ο Κώστας Καραμανλής όσο και ο Αντώνης Σαμαράς δεν θα ψηφίσουν τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ ακόμη και εάν η ΝΔ δεν έχει άλλες “απώλειες” στην ψηφοφορία, θα αποτελέσει οπωσδήποτε μία δοκιμασία ιδίως για τους βουλευτές της Βόρειας Ελλάδας και μάλιστα την ώρα που το κυβερνών κόμμα γνωρίζει ότι πολιτικά κινδυνεύει μάλλον εκ δεξιών παρά από το κέντρο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα