Βουλή: Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε

Βουλή: Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε
vouliwatch.gr

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούν κυρίως ζητήματα εργασιακών δικαιωμάτων, την ακρίβεια, κοινωνικά ζητήματα αλλά και ενεργειακά. Αυτή την εβδομάδα υπήρξε υψηλή συμμετοχή από τα κόμματα, καθώς άσκησαν στο σύνολό τους 248 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτο έρχεται ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ με 62, ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 52, το Κίνημα Αλλαγής με 41, το ΚΚΕ με 33, η Νέα Δημοκρατία με 24, το ΜέΡΑ25 με 20 και οι Ανεξάρτητοι με 16 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 140 Ερωτήσεις, 86 Αναφορές, 19 Επίκαιρες Ερωτήσεις και 3 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε..

Δευτέρα 05.12.2022

Κίνημα Αλλαγής: Δώρον-άδωρον οι Ενεργειακές Κοινότητες των Δήμων-Άμεσα η προτεραιοποίηση των έργων τους.

Οι Υπουργοί Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μάκης Βορίδης και Κωνσταντίνος Σκρέκας, αντίστοιχα, ερωτώνται από ολόκληρη την κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, τους είκοσι δύο δηλαδή βουλευτές που έχει, σχετικά με το ζήτημα των Ενεργειακών Κοινοτήτων των Δήμων και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει, εν μέσω ενεργειακής κρίσης και σε μια περίοδο που προωθείται η Πράσινη Ανάπτυξη. Όπως αναφέρουν οι βουλευτές, στην περιοχή της Καστοριάς, όπου οι χρηματοδοτήσεις για την Ενεργειακή Κοινότητα έχουν εγκριθεί από το 2019, αντιμετώπισαν πρόβλημα στην κατασκευή μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού, που προοριζόταν για την παροχή ενέργειας σε δημοτικά κτίρια και σε ευάλωτα νοικοκυριά, από τον ΔΕΔΔΗΕ με την αιτιολογία ότι το δίκτυο είναι κορεσμένο. Αντίστοιχη απάντηση έλαβαν και από τον ΑΔΜΗΕ για την δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου. Οι βουλευτές ρωτούν τους Υπουργούς εάν ευσταθούν οι παραπάνω ισχυρισμοί, αν προτίθενται να αλλάξουν το νομοθετικό πλαίσιο στηρίζοντας τις Ενεργειακές Κοινότητες των Ο.Τ.Α. και τέλος ποια μέτρα θα ληφθούν για να εφαρμοστεί ο θεσμός και να επεκταθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Κανένα μέτρο στήριξης, μέσω επιχορηγήσεων, των υφιστάμενων φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας ? Κ.ΑΛ.Ο

Τριάντα επτά από τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α καταθέτουν ερώτηση στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, για το ζήτημα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, την περίοδο που ήταν στην κυβέρνηση ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, είχε προδημοσιευτεί η πρόσκληση για την επιχορήγηση του προϋπολογισμού, καθώς η κοινωνική επιχειρηματικότητα συμβάλει, μεταξύ άλλων, στον τομέα της απασχόλησης σημαντικά . Ωστόσο, η κυβέρνηση και το αντίστοιχο Υπουργείο παρά τις δεσμεύσεις ότι θα δημοσιευτεί η πρόσκληση, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει. Σε προγενέστερη ερώτηση που είχε κατατεθεί για το εν λόγω ζήτημα το Υπουργείο αιτιολόγησε την καθυστέρηση ως απόρροια του επανασχεδιασμού, ώστε να συμβαδίζει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη το θεσμικό πλαίσιο για τον COVID 19, για να μην επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός. Ο Υπουργός ερωτάται εάν και πότε θα δημοσιευτεί η πρόσκληση για τη δράση επιχορήγησης των υφιστάμενων φορέων της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Νέα Δημοκρατία: Στήριξη των δανειοληπτών εξαιτίας της αύξησης του επιτοκίου.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, απευθύνει ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, αναφορικά με το ζήτημα της αύξησης των επιτοκίων. Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος αναφέρει την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού ως έναν τρόπο να περιορίσει τον πληθωρισμό και να τον επαναφέρει στο 2%. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση των δανειοληπτών, οι οποίοι ήδη αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω των αυξήσεων στα τρόφιμα και στην ενέργεια και ταυτόχρονα περιορίζεται η δυνατότητα νέων ζευγαριών να λάβουν στεγαστικά δάνεια. Συνυπολογίζοντας τις υψηλές χρεώσεις στις συναλλαγές που επιβάλλει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πιθανό να οδηγηθούμε σε νέα αύξηση των κόκκινων δανείων. Ο Υπουργός ερωτάται σε ποιές ενέργειες θα προβεί για να αποτρέψει την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 06.12.2022

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Έχει εκτελεστεί η απόφαση-ράπισμα του ΕΔΔΑ (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) για τον πνιγμό των γυναικόπαιδων στο Φαρμακονήσι με ευθύνη της κυβέρνησης Σαμαρά;

Τριάντα τέσσερις βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α απευθύνουν ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. στους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Οικονομικών, Κωνσταντίνο Τσιάρα, Ιωάννη Πλακιωτάκη και Χρήστο Σταϊκούρα, αντίστοιχα, αναφορικά με την απόφαση του ΕΔΔΑ για τον πνιγμό γυναικόπαιδων στο Φαρμακονήσι που έγινε πριν από οκτώμισι χρόνια. Οι βουλευτές αναφέρουν ότι υπήρξε καθυστέρηση του λιμενικού και ελλιπής οργάνωση της διάσωσης, καθώς ελλιπής εξέταση της υπόθεσης από τον αρμόδιο Εισαγγελέα. Το ΕΔΔΑ με απόφασή του δικαίωσε τα θύματα και επιδίκασε αποζημιώσεις ύψους 300.000€ σε βάρος της Ελλάδας. Η απόφαση αυτή επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα των επαναπροωθήσεων ως πολιτική αποτροπής των προσφυγικών ροών από την κυβέρνηση. Ερωτώνται οι Υπουργοί, εάν έχει εκτελεστεί η απόφαση και καταβληθεί το ποσό και σε περίπτωση που δεν έχει εκτελεστεί να αιτιολογήσουν το λόγο και σε ποιές ενέργειες έχουν προβεί βάσει των αρμοδιοτήτων τους για την εκτέλεση της απόφασης. Τέλος, αιτούνται την κατάθεση της απόφασης του ΕΔΔΑ και κάθε άλλο σχετικό έγγραφο σε σχέση με την αποζημίωση.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Κίνημα Αλλαγής: Το χαμένο στοίχημα της ομαλής κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων, η επ αόριστον αναστολή της κοινωφελούς εργασίας και η εν γένει υποβάθμιση των εναλλακτικών της κράτησης μέτρων.

Οι είκοσι δύο βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής απευθύνουν ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. στους Υπουργούς Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, Μάκη Βορίδη, Κωνσταντίνο Τσιάρα και Τάκη Θεοδωρικάκο, αντίστοιχα, σχετικά με το ζήτημα του σωφρονιστικού συστήματος στην Ελλάδα με αφορμή την τροποποίηση του Σωφρονιστικού Κώδικα. Επισημαίνουν τις χρόνιες παθογένειες του συστήματος και την αδράνεια της κυβέρνησης να προβεί σε τροποποιήσεις με βάση και τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρουν την υποβάθμιση των εναλλακτικών μέτρων κράτησης με την κοινωφελή εργασία να έχει ανασταλεί επ’ αόριστον και δεν υπάρχει γνωστοποίηση για την έκδοση ΚΥΑ που θα ρυθμίζει το ζήτημα, κάτι που αποτελούσε δέσμευση της κυβέρνησης, και το βραχιολάκι είναι κάτι που δεν χρησιμοποιείται, παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις. Θέτουν και το ζήτημα της ομαλής επανένταξης των κρατουμένων με στελέχωση του αρμόδιου Σώματος, ώστε να μην υπάρχει υποτροπή, κάτι το οποίο είναι αυξημένο φαινόμενο στην Ελλάδα. Οι Υπουργοί ερωτώνται μεταξύ άλλων σε ποιές ενέργειες θα προβούν για την ομαλή αποσυμφόρηση των φυλακών, τα εναλλακτικά μέτρα κράτησης σε συγκεκριμένες κατηγορίες αδικημάτων και την ομαλή επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία. Τέλος, ζητούν αντίγραφα για το Στρατηγικό Σχέδιο για το Σωφρονιστικό Σύστημα 2021-2023 και του σχεδίου ΚΥΑ για την κοινωφελή εργασία.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 08.12.2022

Ελληνική Λύση: Αιτούμενα περαιτέρω μέτρα οικονομικής στηρίξεως για τους κλάδους των ιδιοκτητών αγοραίων επιβατικών αυτοκινήτων, καθώς και των φορτηγών δημοσίας χρήσεως.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, καταθέτει ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, αναφορικά με την αύξηση της τιμής των καυσίμων στα αγοραία επιβατικά αυτοκίνητα και τα φορτηγά δημοσίας χρήσεως. Όπως τονίζει ο βουλευτής, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων αυτών αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες λόγω της ανόδου της τιμής των καυσίμων, με τους ιδιοκτήτες της πρώτης κατηγορίας να αναφέρουν ότι λόγω της ακρίβειας αύξησαν το κόμιστρο με αποτέλεσμα να μειωθεί η πελατεία τους και οι ιδιοκτήτες της δεύτερης κατηγορίας ότι οι συνεχείς αυξήσεις πλήττουν τον κλάδο τους. Και οι δύο κατηγορίες που αναφέρθηκαν υπογραμμίζουν την ανεπάρκεια των επιδοτήσεων από το κράτος. Ερωτάται ο Υπουργός, εάν είναι διατεθειμένος να προβεί σε ενέργειες που θα στηρίζουν τους κλάδους αυτούς.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: Το Δάσος Συγγρού βρίσκεται σε κίνδυνο. Προσπάθεια αλλοίωσης του δασικού και δημόσιου χαρακτήρα του.

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης, απευθύνει ερώτηση στους Υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, Κωνσταντίνο Σκρέκα και Γεώργιο Γεωργαντά, αντίστοιχα, σχετικά με το δάσος Συγγρού, καθώς όπως αναφέρουν οι περίοικοι καταστρέφεται. Ειδικότερα, αναφέρουν και σε επιστολή τους στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι γίνεται αποψίλωση της μιας πλευράς του δάσους, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια επιστημονική μελέτη και χωρίς αδειοδότηση. Οι Υπουργοί ερωτώνται τί εργασίες ακριβώς γίνονται στο δάσος Συγγρού, εάν υπάρχει δασική μελέτη, σύμβαση έργου, επίβλεψη εργασιών και εάν επιβεβαιώνεται η ορθή εκτέλεση των εργασιών και ότι δεν καταστρέφεται ο δασικός χαρακτήρας του. Τέλος, αν ισχύει ότι μετατρέπεται σε πάρκο το δάσος.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 08.12.2022

Ανεξάρτητοι: Καταγγελία για συνθήκες πίεσης και εκμετάλλευσης στο εργασιακό περιβάλλον.

Η ανεξάρτητη βουλεύτρια, Αγγελική Αδαμοπούλου, καταθέτει ερώτηση στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, αναφορικά με τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν με αφορμή μία επιστολή καταπάτησης εργασιακών δικαιωμάτων που έλαβε από Σωματείο Εργαζομένων. Σύμφωνα με την επιστολή που κατατίθεται αυτούσια, καταγγέλονται εργασιακές αυθαιρεσίες ιδιαίτερα σε χαμηλόμισθους εργαζόμενους, από εταιρία τηλεπικοινωνιών. Εργαζόμενοι αναγκάζονται να εργάζονται παραπάνω ώρες από τις συμφωνημένες χωρίς να λαμβάνουν τη νόμιμη αποζημίωση, εξαναγκάζονται σε οικειοθελείς παραιτήσεις και σε μειώσεις μισθών σε περιπτώσεις που κάνουν διάλειμμα για τουαλέτα ή σε περιπτώσεις που δεν λειτουργούν οι υπολογιστές. Η βουλεύτρια ρωτά τον Υπουργό σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να αντιμετωπιστούν οι καταπατήσεις και καταχρηστικές πρακτικές που γίνονται από εργοδότες.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΚΕ: Για τις συνθήκες εργασίας και τις απολύσεις στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και τις συνεργαζόμενες ΜΚΟ.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Παναγιώτης Μηταράκης, ερωτάται από πέντε βουλευτές του ΚΚΕ για τα ενταξιακά προγράμματα που αφορούν στο προσφυγικό και τις απολύσεις που θα δημιουργήσουν σε περίπτωση που αποφασιστεί ο τερματισμός τους. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι βουλευτές, η κυβέρνηση αναφέρει μείωση των προσφυγικών ροών λόγω της κυβερνητικής πολιτικής που ακολουθεί κάτι που σημαίνει ότι προγράμματα που δημιουργήθηκαν έχοντας ενταξιακό χαρακτήρα σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ ενδέχεται να σταματήσουν και ένας μεγάλος αριθμός εξειδικευμένων ανθρώπων να μείνει χωρίς εργασία Ήδη ο Διεθνείς Οργανισμός Μετανάστευσης στην Αθήνα έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε μείωση του 60% του προσωπικού που εργάζεται σε Δομές Φιλοξενίας. Παράλληλα, αρνητικές θα είναι οι συνέπειες και για τους πρόσφυγες που θα αντιμετωπίσουν μια σειρά από προβλήματα που άπτονται της στέγασής τους, της παιδείας των παιδιών τους κ.α. Με βάση όλα τα παραπάνω, οι βουλευτές ρωτούν τον Υπουργό με ποιές ενέργειες σκοπεύει να προστατέψει τις θέσεις εργασίας και αν προτίθεται να δημιουργηθούν προγράμματα, τα οποία θα ωφελήσουν τόσο τους πρόσφυγες όσο και τους εργαζόμενους.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 09.12.2022

Κίνημα Αλλαγής: Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.), σεβόμενη την υπογραφή του εποπτεύοντος Υπουργού και την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της με την οποία αποδέχεται την οφειλή της στον ΕΦΚΑ για την ασφαλιστική κάλυψη των μηχανικών του ΟΕΚ, οφείλει να παραιτηθεί άμεσα από την προσφυγή της κατά του ΕΤΑΑ/ΕΦΚΑ.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Γεώργιος Μουλκιώτης, καταθέτει επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, αναφορικά με το ζήτημα των οφειλών της Δ.ΥΠ.Α προς τους μηχανικούς του ΟΕΚ. Ειδικότερα, αναφέρεται το γεγονός ότι η Δ.ΥΠ.Α (πρώην ΟΑΕΔ) αμφισβητούσε την υποχρέωσή της να καταβάλει τις εργοδοτικές εισφορές για το διάστημα 2007-2013 στους μηχανικούς που ήταν ασφαλισμένοι έως 31/12/1992 και απασχολούνταν στον πρώην ΟΕΚ. Κατόπιν γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) ότι οφείλουν να καταβληθούν όλες οι εισφορές για το διάστημα αυτό, και ενώ είχε διαβιβαστεί από τον Ιανουάριο του 2022 στο Υπουργείο, χρειάστηκε διάστημα έξι μηνών για να την αποδεχτεί ο Υπουργός και άλλους έξι μήνες για να αποδεχτεί ομόφωνα την εισήγηση της Επιτροπής Διαχείρισης ΕΛΕΚΠ. Ο Υπουργός ερωτάται εάν έως το τέλος του χρόνου θα καταβληθούν τα απαιτούμενα ποσά και επιπροσθέτως εάν θα παραιτηθεί η Δ.ΥΠ.Α από την προσφυγή που είχε κάνει, σε προγενέστερο της γνωμοδότησης χρόνο, στο Διοικητικό Πρωτοδικείο και αναμένεται να συζητηθεί εντός της επόμενης βδομάδας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΚΕ: Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης στους εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Δύο από τους βουλευτές του ΚΚΕ απευθύνουν ερώτηση στους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, Κωστή Χατζηδάκη και Χρήστο Σταϊκούρα, αντίστοιχα, για το ζήτημα του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους αντίστοιχα. Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (Σ.Α.Σ.Μ.Υ.) απέστειλε στην κυβέρνηση επιστολή με την οποία ζητά να επαναφερθούν 13ος και 14ος μισθός και σύνταξη. Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι αυτό ήταν ένα μέτρο που πάρθηκε στα πλάισια της λιτότητας και της δημοσιονομικής επιτήρησης που είχε η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια. Καθώς, όμως, όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τον Αύγουστο του 2022, η χώρα μας βγήκε από την ενισχυμένη επιτήρηση, θα πρέπει να επαναφερθούν. Ερωτώνται οι Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβουν για την επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα