Shutterstock

ΑLEXA, ΘΕΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΟΥ;

“Alexa με αγαπάς;”, “Siri θες να γίνεις το κορίτσι μου;” και οι άλλες φανταστικές (diplis) ερωτήσεις δέχονται κάθε μέρα οι υπηρεσίες personal voice assistance. Που είναι εικονικοί βοηθοί μας. Όχι φίλες ή σύντροφοι.

H Alexa είχε γενέθλια στις 7 του Νοέμβρη. Έγινε επτά και η ‘μαμά’ της (Amazon) ετοίμασε πλήθος δώρων για τους φίλους της. Στο πάρτι δεν πήγαν οι Siri, η Cortana, η Bixby και το Google Assistant. Είχαν άλλες δουλειές. Για παράδειγμα, η Siri ανακοίνωσε πως με πέντε δολάρια το μήνα οι χρήστες της μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Apple Music, με τη βοήθεια της. To Google Assistant βρήκε τρόπο για να βάζεις, φωνητικά emojis στα μηνύματα σου. Πείτε ένα χρόνια πολλά, στην ‘κόρη’ του Τζεφ Μπέζος και συνεχίζουμε.

Περισσότεροι από 500 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν τη σήμερον ημέρα το Google Assistant. Eίναι το κυρίαρχο εκ των πέντε υπηρεσιών voice assistance που θα βρείτε διαθέσιμα. Εκτιμάται πως όλη η αγορά θα αφομοιωθεί από 8.4 δισεκατομμύρια ανθρώπους έως το 2024. Έως τότε δεν θα κάνουμε εμείς ό,τι κάνουμε σήμερα με τα smart phones (και τις άλλες ‘έξυπνες’ συσκευές), αλλά θα δίνουμε σχετικές εντολές στα voice bots και θα τα κάνουν όλα εκείνα.

Προς το παρόν, η πλειοψηφία των χρηστών που απευθύνονται καθημερινά στην Alexa, τη Siri, την Cortana, την Bixby και το Google Assistant το κάνουν για να τσεκάρουν τον καιρό ή τα νέα της ημέρας, να παίξουν μουσική και να αναζητήσουν κάτι που θα πληκτρολογούσαν στο Google. Άλλοι κάνουν μια γρήγορη ερώτηση, βάζουν ξυπνητήρι ή υπενθύμιση, βλέπουν την κίνηση στους δρόμους ή ελέγχουν τις άλλες έξυπνες συσκευές. Υπάρχουν πάντα κι εκείνοι που κάνουν φωνητικά, τις online αγορές τους.

Όλοι, μα όλοι έχουν ‘σκοτώσει’ την ώρα τους παρέα με τα voice bots, ρωτώντας ό,τι τους έρχεται στο κεφάλι. Σήμερα θα δούμε τα best of, αφού πρώτα δούμε τι υπάρχει εκεί έξω.

Οι νέoι μας βοηθοί -και όχι φίλοι

H Amazon, η Apple, η Μicrosoft, η Samsung και η Google έφτιαξαν και μας προσφέρουν προγράμματα εικονικών βοηθών φωνητικής αλληλεπίδρασης -τα λέμε και chatbots ή voice bots. Ο λόγος της ύπαρξης τους είναι να κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη, μέσω του ελέγχου όλων των ‘έξυπνων’ συσκευών που έχουμε σπίτι μας.

Μπορούν να μας ξυπνήσουν το πρωί, έχουν ετοιμάσει το πρωινό πριν σηκωθούμε από το κρεβάτι (με τις smart συσκευές), να μας διαβάσουν ένα βιβλίο το βράδυ -ή τα emails μας-, να μας ενημερώσουν για τις υποχρεώσεις που έχουμε, να μας ψυχαγωγήσουν (με μουσικούλα ή ταινία), να απασχολήσουν τα παιδιά, να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σπιτιού ή το συναγερμό και να μας απαντήσουν σε ό,τι ερώτηση έχουμε -ακόμα και αν είναι υπαρξιακού χαρακτήρα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε, είναι να πούμε τι θέλουμε. Να δώσουμε δηλαδή, μια εντολή, αφού πρώτα τις χαιρετήσουμε (ενεργοποιούνται στο άκουσμα του ονόματος τους). Σύντομα δεν θα χρειάζεται καν να μιλάμε, με την Alexa να δοκιμάζει το Hunches, το οποίο έχει ως προορισμό να κάνει πράγματα που χρειαζόμαστε (να βάλει μια σκούπα, κάπου είναι απόλυτη αυτή η ανάγκη), πριν το ζητήσουμε.

Η Alexa, η Siri, η Cortana, η Bixby και το Google Assistant διαθέτουν ουκ ολίγα καλούδια τεχνολογικής εξέλιξης, ώστε να μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι μας συνεργάτες. Σε πρώτη φάση, συνεργάστηκαν μεταξύ τους, ώστε να μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας ανεξάρτητα από το brand της συσκευής που έχουμε πρόχειρο ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Δεν ξέρω αν το παρατήρησες, αλλά τα 4 από τα πέντε προγράμματα έχουν γυναικεία ονόματα. Αρχικά είχαν και μόνο γυναικεία φωνή, κάτι που ίσχυε και για το Google Assistant.

Οι γυναικείες φωνές δεν είναι θέμα σεξισμού, αλλά ερευνών

Οι εταιρίες που προφανώς έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις (αν δηλαδή, είναι σεξιστές), είπαν πως αναζητούσαν μια φωνή που να είναι ευχάριστη για να ακούγεται στα σαλόνια των σπιτιών. Έρευνες που έκανε πρώτη η Amazon, κατέληξαν στο ότι η γυναίκα φωνή είναι πιο συμπαθητική και ο κόσμος την αποδέχεται καλύτερα. Μετά διενεργήθηκαν κι άλλες έρευνες για την πιο ευχάριστη φωνή. Έπειτα πήρε τη σκυτάλη το University of Indiana. Πείραμα που έκανε έδειξε ότι και οι γυναίκες, αλλά και οι άνδρες βρίσκουν τις γυναικείες φωνές πιο εγκάρδιες από τις ανδρικές και εκείνες των υπολογιστών. Μελέτη του Stanford University επιβεβαίωσε αυτό που φαντάζεσαι: η φωνή προκαλεί συγκεκριμένες στερεοτυπικές προσδοκίες που έχουμε στο μυαλό μας.

Η γυναίκα με την εκ των πιο διάσημων φωνών στον πλανήτη

Η Alexa παρουσιάστηκε το 2014 και πήρε το όνομα της από τον ‘πατέρα’ της (Μπέζος), από τη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Η φωνή άνηκε στην ηθοποιό φωνής Σούζαν Κάπλιν. Aπό τον Ιούλιο του 2021 υπάρχει περισσότερες επιλογές: εκείνη της υποψήφιας για Όσκαρ Μελίσα ΜακΚάρθι, αλλά και δυο ανδρικές: του Σάμιουελ Ελ Τζάκσον και του θρύλου του ΝΒΑ, Σακίλ Ο Νιλ. Οι κατασκευαστές των αυτοκινήτων, έχουν από φέτος το ελεύθερο να κάνουν ό,τι θέλουν με τη φωνή της Alexa -να τη δίνουν όπου θέλουν.

Η Siri πρωτοεμφανίστηκε το 2011. Το project αναπτύχθηκε από το SRI International Artificial Intelligence Center και εκεί χρωστάει το όνομα της. H φωνή της ανήκει στην Σούζαν Μπένετ, Αμερικανίδα ηθοποιό φωνής.

Η φωνή της Cortana είναι της Τζεν Τέιλορ, επίσης ηθοποιού φωνής που έχεις ακούσει σε πολύ δημοφιλή video games (παραδείγματος χάριν του Mario).

H Βixby που παρουσιάστηκε το 2012, πριν εξαφανιστεί για να επιστρέψει και να ανανεωθεί πολλάκις έως τον Ιούνιο του 2020, χρησιμοποιεί τις φωνές τριών διάσημων ηθοποιών της Κορέας (Κανγκ Σο-ρα, Κιμ Σο-Χιουν και Κιμ Γιε-Ουόν. Στη διεθνή έκδοση της ανδρικής φωνής δούλεψε με τον Τζον Λέινο -Αμερικανό ηθοποιό φωνής.

Όσο για το Google assistant, που δόθηκε στο λαό το 2016, σου απαντάει η ηθοποιός Κίκι Μπίσελ, την οποία ακούς και στον τηλεφωνητή της Google από το 2010.

Τι γίνεται με την αποτελεσματικότητα-και τα προσωπικά δεδομένα

Είναι προφανώς πως οι ερωτήσεις που μπορούμε να κάνουμε στα ρομπότ είναι αναρίθμητες. Αναλύσεις που έχουν γίνει, βάσει συγκεκριμένων κατηγοριών με ερωτήσεις, έδειξαν πως αυτές του Google assistant είναι έγκυρες κατά 88%, της Bixby 78%, της Siri 75% και της Alexa 72.5% . Πρόσφατα (πάντα μέσω έρευνας) διαπιστώθηκε ότι η Alexa συλλέγει τα περισσότερα προσωπικά στοιχεία του όποιου χρήστη της, από κάθε άλλη ‘φίλη’. Γενικά, το Google Assistant και η Cortana διατηρούν αρχείο καταγραφής του ιστορικού των χώρων που ήσασταν και των διαδρομών σας, η Alexa και η Bixby κρατά αρχείο του ιστορικού των αγορών σας και η Siri παρακολουθεί όσους έχετε στο Apple Family. Στο 61% των περιπτώσεων, τα προγράμματα ακούν ό,τι υπάρχει στο backround, κάθε φορά που τα χρησιμοποιείτε. Υπάρχει λύση: να ελέγξετε όσα γίνονται και α) να σταματήσετε την Αlexa από το να στείλει τις ηχογραφήσεις στην Amazon, να ‘σβήσετε’ το Google Assistant και την Bixby και να διαχειριστείτε τις συνήθειες που έχει η Siri στη συλλογή πληροφοριών.

Τι σώζει κάθε πρόγραμμα Data Smart Assistance

Η πιο συχνή εντολή που δόθηκε στην Alexa, εν μέσω πανδημίας

Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν το 2020, τη χρονιά που ξέσπασε η πανδημία, προέκυψε ένα νέο κοινό για την Alexa, καθώς την ενεργοποίησε ένα 14% ανδρών που ένιωθαν μόνοι. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι η πιο συχνή εντολή που άκουσε η βοηθός της Amazon ήταν το “σε αγαπώ” (19.000 φορές τη μέρα). Η δεύτερη το “παντρέψου με” (6.000 φορές τη μέρα). Παλαιότερα, δεν απαντούσε κάτι. Πλέον προτείνει στο χρήστη να βρει έναν άνθρωπο “γιατί εγώ είμαι πρόγραμμα κομπιούτερ”.

Σε όλα τα voice bots οι περισσότεροι εξ όσων τα χρησιμοποιούν, έχουν ρωτήσει τουλάχιστον μια φορά αν ‘θες να γίνεις το κορίτσι μου’ ή/και αν ‘έχει αγόρι;’ ή/και ‘θες να γίνουμε φίλοι;’. Οι απαντήσεις είναι πάντα ευγενικές και ειλικρινείς. Οι χρήστες συχνά ρωτούν τα προγράμματα ποια είναι η άποψη τους για τον ανταγωνισμό, με τις απαντήσεις επίσης να έχουν εξελιχθεί κατά τρόπο που να προσφέρουν και διασκέδαση -ή και να συζητούν μεταξύ τους.

H δημοφιλής ερώτηση στη Siri είναι αν πιστεύει στον Άγιο Βασίλη (απαντά πως τα ελάφια και ο Βόρειος Πόλος όντως υπάρχουν “οπότε τα πράγματα πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση”) και η δεύτερη πιο δημοφιλής το “υπάρχει η Siri;”. Απαντά “φυσικά και υπάρχω. Δεν σου μιλάω;”.

Στo Google Assistant κυριάρχησε το “ακούει πάντα τo Google Home;” Εξηγεί “έχω σχεδιαστεί για να περιμένω, μέχρι να ενεργοποιηθώ, όπως όταν λες “hey Google”. Το status που εμφανίζεται στη συσκευή σου, σου επιτρέπει να ξέρεις πότε είμαι ενεργοποιημένη. Σε κατάσταση αναμονής, δεν στέλνω στη Google αυτά που λες ή οπουδήποτε αλλού”.

Σε ό,τι αφορά την Bixby ακολουθεί βίντεο με τις ερωτήσεις που γενικά θα ήταν χρήσιμο να μην κάνουμε στα ρομπότ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα