Έρχεται μείωση τιμής για 3072 φαρμακευτικά σκευάσματα

Έρχεται μείωση τιμής για 3072 φαρμακευτικά σκευάσματα

Εκδόθηκε το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων το οποίο δεν περιέχει καμία αύξηση τιμής, αλλά διατήρηση παλιών και μειώσεις.

Χωρίς καμία αύξηση τιμής όπως είχε αποφασιστεί και νομοθετηθεί, με διατήρηση σταθερών και με μειώσεις έως 7%, εκδόθηκε σήμερα το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων. Το νέο δελτίο περιλαμβάνει την αναθεώρηση των τιμών 8.057 φαρμακευτικών σκευασμάτων και σ’ αυτό εφαρμόζεται στην πράξη η πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία που ανέλαβε, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει καμία αύξηση στις τιμές των φαρμάκων, ενώ μειώνονται έως 7% οι τιμές πολλών από αυτά.

Πιο συγκεκριμένα, από τα φαρμακευτικά σκευάσματα που συμπεριλαμβάνονται στο δελτίο τιμών, σε 4.985 διατηρείται σταθερή η τιμή τους χωρίς καμία αύξηση, ενώ σε 3.072 μειώνεται η τιμή τους έως 7%. Όπως καθίσταται προφανές από την αναρτηθείσα λίστα, προκύπτει σημαντική μείωση του κόστους, τόσο σε επίπεδο νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, όσο και σε επίπεδο εξωνοσοκομειακής δαπάνης. Κάτι που μεταφράζεται σε μικρότερο κόστος για τους ασθενείς και εξοικονόμηση πόρων για το κράτος. Η συνολική εξοικονόμηση για κράτος και ασθενείς αναμένεται να ξεπεράσει τα 180 εκατ. ευρώ ετησίως.

Επισημαίνεται ότι παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με το νόμο η αναθεώρηση των τιμών των φαρμάκων γίνεται μία φορά ετησίως, το νέο δελτίο τιμών εκδίδεται σήμερα μετά από ενάμισι χρόνο. Από αύριο και για πέντε ημέρες υποβάλλονται ενστάσεις από τις φαρμακετικές εταιρείες με στόχο να αναρτηθεί διορθωτικό δελτίο εντός του έτους, ενώ ταυτόχρονα ξεκινάει η διαδικασία για την ανατιμολόγηση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και η επεξεργασία των δεδομένων για την τιμολόγηση των νέων αιτημάτων για συνταγογραφούμενα και ΜΗΣΥΦΑ, που κατατέθηκαν εντός του 2019 Να επισημανθεί ότι η συνεργασία μεταξύ Υπουργείου Υγείας και ΕΟΦ ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη, με αποτέλεσμα η διαδικασία να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, εντός του προγραμματισμού και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Να σημειωθεί ακόμη ότι οι νέες τιμές θα ισχύσουν από το νέο έτος καθώς είθισται να απαιτούνται περίπου 6 εβδομάδες μέχρι να ενσωματωθούν οι νέες τιμές στα φαρμακεία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα