Κορονοϊός: Με 5.700 κρούσματα τη μέρα σε μαθητές, ο ΕΟΔΥ χαρακτηρίζει αποτελεσματικά τα μέτρα στα σχολεία

Μαθητές επιστρέφουν μετά της γιορτές των Χριστουγέννων στα σχολεία
Μαθητές επιστρέφουν μετά της γιορτές των Χριστουγέννων στα σχολεία SOOC

Στο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών και όχι στα υγειονομικά πρωτόκολλά αποδίδεται η ασφαλής λειτουργία των σχολείων. Συνολικά ο ένας στους 5 μαθητές διαγνώστηκε επίσημα με κορονοϊό τις τελευταίες 6 εβδομάδες.

Την αποτελεσματικότητα των μέτρων που εφαρμόστηκαν για την έναρξη των σχολείων μετά το τέλος των διακοπών των Χριστουγέννων επισημαίνει ο ΕΟΔΥ, επικαλούμενος τη σταθεροποίηση των κρουσμάτων κορονοϊού. Όμως το δεδομένο είναι ότι από τις 10 Ιανουαρίου μέχρι και τις 20 Φεβρουαρίου περίπου 240.000 μαθητές νόσησαν σε σύνολο περίπου 1,25 εκατομμυρίων.

Η αλήθεια είναι ότι παρά τις δεκάδες χιλιάδες νέα κρούσματα στα παιδιά, τελικά οι βαριές νοσήσεις και οι νοσηλείες σ' αυτή την ηλικιακή ομάδα ήταν ελάχιστες, ενώ σημειώθηκαν και τρεις θάνατοι.

ADVERTISING

Ειδικότερα ο ΕΟΔΥ με χθεσινή ανακοίνωση του επεσήμανε ότι: "Βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιτήρηση του ΕΟΔΥ προκύπτει ότι μετά το άνοιγμα των σχολείων λόγω των μέτρων που εφαρμόσθηκαν, παρατηρήθηκε σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα των παιδιών 4-18 ετών. Συγκεκριμένα, την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου (03/01-09/01/22) στην ηλικιακή ομάδα των παιδιών 4-18 ετών δηλώθηκαν συνολικά 43.816 κρούσματα λοίμωξης από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2, ενώ ο αριθμός αυτός παρέμεινε σε σταθερά επίπεδα (με εύρος κρουσμάτων από 36.444 έως 43.349 ανά εβδομάδα) μέχρι και τις 15/02/2022, οπότε και εμφανίστηκε μείωση των κρουσμάτων στα 11.831 ανά εβδομάδα".

Να αναφέρουμε εδώ ότι δεν υφίσταται καμιά μείωση καθώς η τελευταία "εβδομάδα" με τα 11.831 κρούσματα είναι μόνο... 2 ημερών (14-15/2). Σύμφωνα με κάποιους πρώτους υπολογισμούς την εβδομάδα 14-20/2 εντοπίστηκαν και πάλι 40.000 νέα κρούσματα σε μαθητές.

Ο ΕΟΔΥ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι: "Τα δεδομένα της επιτήρησης υποδεικνύουν ότι η εβδομαδιαία επίπτωση των κρουσμάτων COVID-19 παρέμεινε σταθερή στην ηλικιακή ομάδα των παιδιών 4-18 ετών, γεγονός που υποδεικνύει ότι τα μέτρα που ελήφθησαν μετά το άνοιγμα των σχολείων απέτρεψαν την έξαρση της διασποράς του ιού στα παιδιά, παρά τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στην ηλικιακή ομάδα 4-11 ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν τα μέτρα δεν ήταν αποτελεσματικά και λόγω της μεγάλης μολυσματικότητας του στελέχους Όμικρον εκτιμάται ότι θα συνέβαινε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, ανάλογη με την εκθετική αύξηση που συνέβη την περίοδο των εορτών στην ηλικιακή ομάδα των νεαρών ενηλίκων".

Μειώθηκαν οι έλεγχοι

Ο ΕΟΔΥ λοιπόν εκτιμά ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι η σταθεροποίηση των κρουσμάτων στους μαθητές είναι θετικό γεγονός. Όμως να μην ξεχνάμε ότι συνολικά τα κρούσματα κινούνται πτωτικά σε αντίθεση με τα κρούσματα στα παιδιά. Για το λόγο αυτό και το ποσοστό των νέων διαγνώσεων στους μαθητές στο σύνολο των διαγνώσεων της επικράτειας, από 25% κατά την πρώτη εβδομάδα που λειτουργήσαν φέτος τα σχολεία πλέον έχει αυξηθεί στο 36%.

Όπως αναφέρει επίσης η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, "στις 09 Ιανουαρίου 2022 εφαρμόστηκε οριζόντιος διαγνωστικός έλεγχος τρεις φορές την εβδομάδα στους εκπαιδευτικούς και σε ολόκληρη την πληθυσμιακή ομάδα των παιδιών 4-18 ετών. Συγκεκριμένα, διενεργήθηκαν περίπου 4.200.000 τεστ για την πρώτη εβδομάδα της επαναφοράς στις σχολικές αίθουσες. Η πληθυσμιακή ομάδα των παιδιών 4-18 ετών είναι η μοναδική που ελέγχεται εξ ολοκλήρου. Παράλληλα το πρωτόκολλο για τη λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων προβλέπει εκτεταμένους διαγνωστικούς ελέγχους σε περίπτωση κρούσματος σε μια τάξη, καθώς και εφαρμογή επιπλέον προληπτικών μέτρων".

Με βάση τις σχετικές εβδομαδιαίες ανασκοπήσεις του ΕΟΔΥ, ηλεκτρονικά δηλώθηκαν 3 εκατομμύρια self test, ενώ τα υπόλοιπα λογικά ήταν χειρόγραφες δηλώσεις. Συνολικά μετά την έναρξη των σχολείων ηλεκτρονικά δηλώθηκαν 13,5 εκατομμύρια δηλαδή κατά μέσο όρο 2,25 εκατομμύρια. Φαίνεται λοιπόν ότι κατά μέσο όρο το 1 στα 3 self test δηλώνεται σε χειρόγραφη μορφή ή δεν δηλώνεται καθόλου.

Επίσης και το ποσοστό θετικότητας των self test έχει αυξηθεί στα επίπεδα του 3%.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΕΟΔΥ, Κορονοϊός, Κρούσματα, Σχολεία
SHARE:

24Media Network