Όλο και περισσότερα ελληνόπουλα με ‘νοσήματα’ εξαιτίας του υπερβολικού βάρους

Τουλάχιστον ένα στα τρία Ελληνόπουλα είναι υπέρβαρα και ένα στα δέκα παχύσαρκα
- 21 Ιουνίου 2017 12:33
Νοσήματα «φθοράς» παρουσιάζουν ολοένα και περισσότερα ελληνόπουλα εξαιτίας του υπερβολικού βάρους! Παιδιά με αυξημένη αρτηριακή πίεση, προδιαβήτη και αυξημένα τριγλυκερίδια, βρίσκονται πλέον σε ημερήσια διάταξη στα περιστατικά που παρακολουθούν οι παιδίατροι. Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον ένα στα τρία Ελληνόπουλα είναι υπέρβαρα και ένα στα δέκα παχύσαρκα.
Σύμφωνα με τη μελέτη Healthy Growth του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου σε παιδιά ηλικίας 9-13 ετών σε διάφορες περιοχές της χώρας, το 28% των Ελληνόπουλων εμφανίζουν αντίσταση στην ινσουλίνη, το 13% έχει υπερχοληστερολαιμία, το 4% εμφανίζει χαμηλά επίπεδα καλής χοληστερόλης, το 9% υψηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης, το 9% αυξημένα τριγλυκερίδια και το 21%-24% υπέρταση.
Αντίστοιχα είναι τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας σε εφήβους ηλικίας 14 ετών σε περιοχές της Αττικής από το Ειδικό Κέντρο Εφηβικής Ιατρικής της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Παν. Αθηνών στο «Αγία Σοφία». Το 22% των εφήβων είχε αυξημένη αρτηριακή πίεση, το 26% προδιαβητικές τιμές γλυκόζης, το 2% αυξημένα τριγλυκερίδα, το 11% χαμηλή καλή χοληστερόλη και το 10% κοιλιακή παχυσαρκία.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα παιδιά με παθήσεις «ενηλίκων» δεν χρήζουν ιατρικής, φαρμακευτικής περίθαλψης. Οι συστάσεις είναι κυρίως απώλεια βάρους ή διατήρηση του βάρους σε συγκεκριμένα επίπεδα, σωστή διατροφή και σωματική άσκηση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ HEALTHVIEW