Σαρηγιάννης: Αύξηση κρουσμάτων κατά 50% αν ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου

Σαρηγιάννης: Αύξηση κρουσμάτων κατά 50% αν ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου
ΝΑΥΠΛΙΟ - ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. (Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ) Eurokinissi

Ένα βιαστικό άνοιγμα των σχολείων θα είχε ως αποτέλεσμα τα ημερήσια κρούσματα στο τέλος Μαρτίου να είναι 900, σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννη. Σε άλλο μήκος κύματος ο Χαρ. Γώγος, ο οποίος σημειώνει ότι "επείγει να ανοίξουν".

Όλοι οι υπολογισμοί που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής δείχνουν ότι ένα άνοιγμα στις 8 Ιανουαρίου των σχολείων θα οδηγούσε σε αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού κατά 50% στο τέλος Μαρτίου, είπε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μιλώντας με απόλυτους αριθμούς είπε ότι αν τα σχολεία ανοίξουν στις 20 Ιανουαρίου, τα ημερήσια κρούσματα στο τέλος Μαρτίου θα είναι 600 ενώ αν ανοίξουν στις 8, θα είναι 900. Εξήγησε ότι η διασπορά στα σχολεία σχετίζεται με τη κινητικότητα των γονέων αλλά και τις δραστηριότητες γύρω από το σχολείο.

Παράλληλα, ο κ. Σαρηγιάννης εξέφρασε, μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA την ανησυχία του για τα γιορτινά τραπέζια λέγοντας ότι “σημειώνονται μποτιλιαρίσματα στους δρόμους σε ρυθμούς άλλων χρόνων. Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα που θα κορυφωθεί τις ημέρες των εορτών”. “Μια μικρή αλλαγή στο πως φερόμαστε επηρεάζει πολύ το αποτέλεσμα. Συνολικά είμαστε σε καλή πορεία συνολικά. Ας μη το χαλάσουμε” κατέληξε.

Την άποψη για τα γιορτινά τραπέζια συμμερίζεται και ο  Καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος ο οποίος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, είπε ότι “φέτος θα μαζευτούμε οικογενειακά”. “Τα πράγματα έχουν βελτιωθεί για τα κρούσματα αλλά ο δείκτης στις ΜΕΘ παραμένει υψηλός. Θέλουμε κι άλλη αποκλιμάκωση” πρόσθεσε.

Αναφορικά με τα σχολεία όμως, ο κ. Γώγος εξέφρασε την άποψη ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν αμέσως μετά τις γιορτές. “Υπάρχει ανάγκη να ανοίξουν τα σχολεία, επείγει να ανοίξουν” είπε χαρακτηριστικά αλλά συμπλήρωσε ότι θα ληφθούν υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Για τον εμβολιασμό των υγειονομικών ο κ. Γώγος είπε οτι πρέπει να εμβολιαστούν όλοι και για να προστατεύσουν τους ίδιους αλλά και τους ασθενείς. “Δεν επιτρέπεται η υγειονομικοί να μην εμβολιαστούν” τόνισε χαρακτηριστικά..

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα