Φαρμακοβιομηχανία: Άμεσα το πρώτο μέτρο στήριξης από Άδωνι Γεωργιάδη

Φαρμακοβιομηχανία: Άμεσα το πρώτο μέτρο στήριξης από Άδωνι Γεωργιάδη
Φωτογραφία αρχείου από φάρμακα σε συρτάρι φαρμακείου Eurokinissi

Στο στάδιο του προσδιορισμού των παραμέτρων για τις επενδύσεις των φαρμακευτικών, βρίσκεται η σχετική υπουργική απόφαση. Οι όροι διαφάνειας και οι "γκρίνιες"

Έχουν περάσει ελάχιστοι μήνες από τότε που ο Υπουργός Ανάπτυξης και  Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων μια μεγάλης μονάδας της φαρμακοβιομηχανίας Pharmathen, ότι η Κυβέρνηση θα λάβει άμεσα μέτρα για τη στήριξη των φαρμακευτικών εταιρειών.

Το πρώτο βήμα υλοποιείται με την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα φέρει την υπογραφή και του Βασίλη Κικίλια, και αφορά στον συμψηφισμό των κεφαλαίων που δαπανούνται  από τις εταιρείες για παραγωγή ή έρευνα και ανάπτυξη  με μέρος από το χαράτσι του clawback. Τη στιγμή αυτή προσδιορίζονται οι δαπάνες που θεωρούνται επιλέξιμες για να συμπεριληφθούν στον συμψηφισμό του clawback, ώστε να υπάρξει διαφάνεια και αντικειμενικότητα.

Υπενθυμίζεται ότι η υπουργική την οποία θα υπογράφουν οι Άδωνις Γεωργιάδης και Βασίλης Κικιλιας θα προβλέπει  για το 2019 τον συμψηφισμό μέχρι 50 εκατ. ευρώ και για το 2020 μέχρι 100 εκατ. ευρώ.

Σύσσωμος ο κλάδος του φαρμάκου χαιρέτισε την κυβερνητική πρωτοβουλία, όμως κατά τη διαβούλευση φαίνεται να παρουσιάστηκαν κάποιες… αστοχίες καθώς η πίτα που θα μοιραστεί είναι πολύ μικρή αν αναλογιστεί κανείς ότι το συνολικό clawback προσεγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ.

Πώς λειτουργεί το Clawback

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι με τον όρο clawback περιγράφεται το ποσό το οποίο οι φαρμακευτικές εταιρείες επιστρέφουν στο Ελληνικό Δημόσιο όταν οι δημόσιες δαπάνες για φάρμακα είναι υψηλότερες από αυτές που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό.

Ειδικότερα, το Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα κονδύλια για την αποζημίωση των φαρμάκων, επιβαρύνει τις φαρμακευτικές εταιρείες με ένα υψηλό ποσό. Αυτό το ποσό προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ των κεφαλαίων που διαθέτει το Κράτος, δηλαδή 1,945 δισ. ευρώ για φάρμακα από τα ιδιωτικά φαρμακεία και περίπου 575 εκατ. ευρώ για τα φάρμακα των νοσοκομείων μείον το συνολικό κόστος για φάρμακα. Επειδή λοιπόν το συνολικό κόστος των φαρμάκων και για τις δυο κατηγορίες φτάνει κοντά στα 4 δισ. ευρώ υπάρχει ένα κενό το οποίο είναι αναγκασμένες να επιβαρυνθούν οι εταιρείες και το οποίο φτάνει στο περίπου 1,5 δισ. ευρώ (για το 2019).

Να σημειώσουμε ακόμη ότι το ποσό αυτό δεν είναι κάποια έκπτωση. Απλά το Ελληνικό Δημόσιο εξοφλεί τις φαρμακευτικές για τα σκευάσματα που αποζημιώνει και ανά εξάμηνο βλέπει τις έχει πληρώσει. Επειδή το ποσό που έχει πληρώσει ξεπερνά το 50% των 1,945 δισ. ευρώ, ανά εξάμηνο, ζητά από τις εταιρείες να επιστρέψουν το επιπλέον ποσό. Οι εταιρείες δεν είναι σε θέση να υπολογίζουν το χαράτσι που θα τους έρθει με αποτέλεσμα πάντα να αιφνιδιάζεται.

Παράμετροι διαφάνειας

Το πρώτο βήμα λοιπόν που γίνεται για να μειωθεί αυτή η επιβάρυνση είναι η επερχόμενη ΚΥΑ για το συμψηφισμό κεφαλαίων που επενδύονται.

Όμως επειδή οι φαρμακευτικές είναι διατεθειμένες να υποβάλλουν προς συμψηφισμό δαπάνες άνω των 100 εκατ. ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να «βαπτιστούν» ως επενδυτικές αλλά να μην είναι ουσιαστικά, ο κ. Γεωργιάδης και το επιτελείο του προχωρά στη διατύπωση συγκεκριμένων παραμέτρων για τον καθορισμό των δαπανών αυτών. 

Παράλληλα εξ αρχής διατυπώθηκε προβληματισμός για το πώς θα μοιράζονται τα επίπεδα των συμψηφισμών, δηλαδή τι θα αφορά σε επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη που  γίνονται συνήθως από πολυεθνικές φαρμακευτικές και τι θα αφορά σε παραγωγικές επενδύσεις τις οποίες κατά βάση υλοιποιούν οι ελληνικές βιομηχανίες.

Όλα τα παραπάνω θα συγκεκριμενοποιούνται στην επικείμενη απόφαση ώστε να μην υπάρχουν «γκρίζες» ζώνες. Ήδη μια πρώτη μορφή της ΚΥΑ έχει κυκλοφορήσεις στους εκπροσώπους των εταιρειών και βεβαία υπήρξαν παρατηρήσεις.

Μάλιστα , σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν αλλαγές στο αρχικό κείμενο που ίσως δυσαρέστησαν κάποιους, όμως την ίδια ώρα οι υπουργοί που θα υπογράφουν την απόφαση δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν περιθώρια αμφισβητήσεων. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα