Οι γυναίκες της επόμενης κυβέρνησης Μητσοτάκη

Οι γυναίκες της επόμενης κυβέρνησης Μητσοτάκη
Νίκη Κεραμέως - Κυριάκος Μητσοτάκης - Σοφία Ζαχαράκη EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει προαναγγείλει ότι στην επόμενη κυβέρνηση του θα συμπεριλάβει περισσότερες γυναίκες. Οι πιθανές “υποψήφιες” υπουργοί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την περασμένη τετραετία δεχθεί κριτική μεταξύ άλλων και για τη μικρή συμμετοχή γυναικών στην κυβέρνηση του. Και έχει προαναγγείλει ότι εφόσον κερδίσει ξανά τις εκλογές με αυτοδυναμία, θα συμπεριλάβει περισσότερες γυναίκες στο υπουργικό σχήμα.

Η ονοματολογία πάντως ενοχλεί την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Ο εκπρόσωπος τύπου, Άκης Σκέρτσος, έστειλε χθες ένα σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως η διακίνηση ονομάτων προς υπουργοποίηση είναι δείγμα αλαζονείας, καθώς η ΝΔ δεν θέλει να δίδεται η εντύπωση ότι προεξοφλεί το αποτέλεσμα της κάλπης.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας χθες στο περιθώριο της περιοδείας του σε Πάτρα και Ιωάννινα στο Ionian TV επανέλαβε πως: “Όσοι ήδη φαντάζονται τους εαυτούς τους υπουργούς από τώρα και ενδεχομένως να προεξοφλούν συγκεκριμένα υπουργεία και μπορεί να ράβουν και κοστούμια, τους θυμίζω ότι τα κοστούμια μπορεί να είναι χρήσιμα και για γάμους, βαφτίσια και άλλες ωραίες κοινωνικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού”.

Παρολα αυτά βέβαια, η ονοματολογία συνεχίζεται. Οι υποψήφιες γυναίκες υπουργοί της ΝΔ εξάλλου δεν είναι και πολλές, αφού η γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν έχει μεγάλο ποσοστό γυναικών και δε φαίνεται αυτό να αλλάζει δραστικά στην επόμενη Βουλή. Σε κάθε περίπτωση θεωρείται δεδομένο ότι οι περισσότερες τουλάχιστον γυναίκες υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης θα παραμείνουν στο υπουργικό συμβούλιο, αν και ενδεχομένως στο πλαίσιο του rotation που έχει εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης να βρεθούν σε διαφορετικές θέσεις.

Για παράδειγμα θεωρείται βέβαιη η παραμονή της Νίκης Κεραμέως στην κυβέρνηση, αλλά όχι στο υπουργείο Παιδείας. Η ίδια φέρεται να επιθυμούσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά πολλοί τη βλέπουν και στο Δικαιοσύνης.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο αναμένεται επίσης η εκ νέου αξιοποίηση ενδεχομένως και αναβάθμιση της Σοφίας Ζαχαράκη, που σάρωσε σε σταυρούς στην Ανατολική Αττική και ήταν εκ των στελεχών που ανέλαβαν να κάνουν περιοδείες ανά την επικράτεια στη δεύτερη προεκλογική περίοδο.

Αναμένεται επίσης η παραμονή στην κυβέρνηση της Δόμνας Μιχαηλίδου, της Μαρίας Συρέγγελα, της Ζωής Ράπτη και της Σοφίας Βούλτεψη. Ερωτηματικό αποτελεί η Λίνα Μενδώνη. Ενώ πολλοί στη ΝΔ θα περίμεναν αυτή τη φορά να μπει στην κυβέρνηση η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Με την αποχώρηση δε του Θάνου Πλεύρη από το υπουργείο Υγείας να θεωρείται δεδομένη, οι αναφορές του κ. Μητσοτάκη κατά την περιοδεία του στην Κρήτη στην Ειρήνη Αγαπηδάκη έχουν ενισχύσει την αίσθηση ως ενδεχομένως η βουλευτής Επικρατείας να είναι η επόμενη υπουργός Υγείας. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει βεβαίως δηλώσει ότι θα επιβλέπει ο ίδιος προσωπικά το πρότζεκτ “νέο ΕΣΥ” και προφανώς στη θέση αυτή θέλει ένα στέλεχος της απολύτου εμπιστοσύνης του.

Μία ακόμη γυναίκα από το Επικρατείας, η οποία θα επανεκλεγεί εφόσον η ΝΔ διατηρήσει τα ποσοστά της και αναμένεται να αξιοποιηθεί στο κυβερνητικό σχήμα, είναι και η Μαρία- Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, 31 ετών οικονομολόγος από τη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε δημιουργήσει on line πλατφόρμα για γυναίκες, το “Υπέροχες Γυναίκες”.

Καθώς πάντως η ΝΔ είχε παρά την ευρεία νίκη διαρροές προς τα δεξιά της κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, αναζητούνται γυναίκες που εκλέγονται στη Μακεδονία και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στην επόμενη κυβέρνηση, όπως η Έλενα Ράπτη που εκλέγεται στην Α Θεσσαλονίκης και η πρώην διευθύντρια του γραφείου του κ.Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, που εξελέγη στην Καστοριά.

Καθώς δε ο κ. Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει και νέες “μεταγραφές” στελεχών πέραν του χώρου της ΝΔ, δήλωση που μεταφράζεται στην υπουργοποίηση και άλλων πρώην ΠΑΣΟΚων, πολλοί θεωρούν πως στην επόμενη κυβέρνηση θα μπορούσε να συμπεριληφθεί και η Άννα Διαμαντοπούλου και δη στο θώκο του Παιδείας.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα