Στο top 10 των ακριβότερων ενεργειακά πόλεων της Ευρώπης η Αθήνα

Στο top 10 των ακριβότερων ενεργειακά πόλεων της Ευρώπης η Αθήνα
Λογαριασμός ρεύματος EUROKINISSI / ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΤΖΙΑΡΗΣ

Τι δείχνει το μηνιαίο report του Δείκτη Τιμών Ενέργειας Οικιακής Χρήσης για το κόστος ρεύματος και ύ αερίου στη χώρα μας έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Στις 10 ακριβότερες πόλεις της Ευρώπης ως προς τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου που πληρώνουν τα νοικοκυριά συγκαταλέχθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο η Αθήνα.

Τα στοιχεία της μηνιαίας έρευνας για τον δείκτη τιμών ενέργειας οικιακής χρήσης (HEPI) που διεξάγουν οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Αυστρίας (Energie Control) και της Ουγγαρίας (MEKH) σε συνεργασία με την εταιρία ενεργειακών συμβούλων VaasaEET είναι αποκαλυπτικά ως προς την έκρηξη των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, για τον Δεκέμβριο η πρωτεύουσα της Ελλάδας ήταν η έκτη ακριβότερη πόλη ως προς τις τιμές λιανικής για το ηλεκτρικό ρεύμα. Τα νοικοκυριά του Λεκανοπεδίου πλήρωσαν με 0,315 ευρώ την κιλοβατώρα. Η ακριβότερη πόλη της Ευρώπης ήταν η Κοπεγχάγη με τιμή στα σχεδόν 0,40 ευρώ. Ακολούθησαν το Λονδίνο με 0,396 ευρώ, οι Βρυξέλλες με λίγο πάνω από τα 0,37 ευρω, το Βερολίνο με 0,362 ευρώ και το Άμστερνταμ με περίπου 0,343 ευρώ. Οι τιμές αυτές συμπεριλαμβάνουν και τους φόρους. Η μέση τιμής ηλεκτρικού ρεύματος στην Ε.Ε. ήταν στα 0,24 ευρώ και στις 33 πόλεις της έρευνας στα 0,23 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Στον αντίποδα στις φθηνότερες χώρες της Ευρώπης που μέτρησε ο HEPI είναι το Κιέβο με 0,0546 ευρώ ανά Κιλοβατώρα, το Βελιγράδι με 0,0811 ευρώ, η Βουδαπέστη με 0,105 ευρώ, η Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου με 0,105 ευρώ την Κιλοβατώρα, η Βαλέτα της Μάλτας και η Σόφια με 0,123 ευρώ.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε σχέση με τον Νοέμβριο κατεγράφησαν στην Αθήνα με 22%. Αμέσως μετά ακολούθησαν η Στοκχόλμη (17%), η Βαρσοβία (12%) και το Άμστερνταμ (11%).

Η έρευνα αποδίδει τις υψηλές τιμές ρεύματος στην ανάκαμψη των οικονομιών και της κατανάλωσης, στις ακραίες καιρικές συνθήκες που αύξησαν τη ζήτηση ενέργειας, στις υψηλές τιμές φυσικού αερίου εξαιτίας των χαμηλών αποθεμάτων του καυσίμου και στην εκτίναξη των τιμών CO2.

Ακριβοί και στο φυσικό αέριο

Πανάκριβα όμως πλήρωσαν τα νοικοκυριά της Αθήνας, έναντι των άλλων της Ευρώπης και το φυσικό αέριο.

Ο HEPI κατέγραψε τις τιμές σε 28 πόλεις της Ευρώπης. Η Αθήνα είναι η 7η ακριβότερη ως προς το κόστος των λογαριασμών που πληρώνουν οι οικιακοί καταναλωτές. Η τιμή τον Δεκέμβριο ήταν περίπου στα 0,12 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Στην πρώτη θέση ήταν η Στοκχόλμη με 0,234 ευρώ ανά Κιλοβατώρα, η Κοπεγχάγη με 0,194 ευρώ, το Άμστερνταμ με 0,19 ευρώ ανά Κιλοβατώρα, η Βέρνη της Ελβετίας με 0,143 ευρώ, η Ρώμη με 0,13 ευρώ και η Βιέννη με 0,125 ευρώ.

Στις φθηνότερες πόλεις της Ευρώπης συγκαταλέγονται με τιμές από 0,025 ευρώ έως 0,05 ευρώ το Κίεβο, τη Βουδαπέστη, το Βελιγράδι, το Βουκουρέστι, τη Βαρσοβία, τη Μπρατισλάβα, το Ζάγκρεμπ και τη Ρίγα.

Αναφορικά με τις τιμές αερίου στην Αθήνα η έκθεση του HEPI τονίζει ότι οι απανωτές ανατιμήσεις της χονδρικής του φυσικού αέριου έχουν υπερδιπλασιάσει τις τιμές λιανικής σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Υπογραμμίζει τα μέτρα της επιδότησης που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας όμως πως οι λογαριασμοί των νοικοκυριών παραμένουν υψηλοί.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα