Νόμπελ για “τρελούς” επιστήμονες: Μεταξύ των διακριθέντων και ο… Τραμπ

Νόμπελ για “τρελούς” επιστήμονες: Μεταξύ των διακριθέντων και ο… Τραμπ
youtube

Σκουλήκια που δονούνται, εντομολόγοι με αραχνοφοβία, αλιγάτορες που εισπνέουν ήλιο. Η διαδικτυακή τελετή που ανέδειξε τις πιο πετυχημένες-αποτυχημένες επιστημονικές ανακαλύψεις της χρονιάς.

Η πανδημία του κορονοϊού δεν ήταν αρκετή για να τιθασεύσει την τρέλα που κουβαλά ο Marc Abrahams και όσοι συμμετέχουν στον διαγωνισμό του περιοδικού “Annals of Improbable Research”.

Ο εκδότης του περιοδικού και παρουσιαστής της τελετής για τα “Lg Nobel” της χρονιάς που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, αλλά και όλοι οι “τρελοεπιστήμονες” που συμμετείχαν σε αυτόν, ήταν πιστοί στο ραντεβού της 30ης ετήσιας απονομής των βραβείων, έστω κι αν, λόγω συνθηκών, οι διαγωνιζόμενοι βρίσκονταν σπίτια τους.

Εξηγούμαστε. Πρόκειται για ένα χιουμοριστικό, αλλά επιστημονικού περιεχομένου, περιοδικό που διοργανώνει ένα ανάλογου ύφους και περιεχομένου διαγωνισμό, με την απονομή βραβείο για τις πιο τρελές, τις πιο πετυχημένες-αποτυχημένες ανακαλύψεις, αυτές που ανταποκρίνονται απόλυτα και στον σκοπό του: Να κάνουν τον κόσμο πρώτα να γελάσει και έπειτα να σκεφτεί.

Ανακαλύψεις δίχως νόημα, αποτυχημένες απόπειρες που οδηγούν σε συμπεράσματα του απόλυτου τίποτα, ό,τι πιο “κουλό” μπορεί να φανταστεί ο νους και προσπάθησαν να εξηγήσουν επιστημονικά αυτοί οι “τρελοεπιστήμονες” είχαν τις περισσότερες πιθανότητες για διάκριση.

Ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Κεντ κέρδισε το βραβείο Υλικών ρίχνοντας φως στην ιστορία ενός Εσκιμώου που δημιούργησε μαχαίρια από κατεψυγμένα ανθρώπινα περιττώματα και με τα οποία προσπάθησε να τεμαχίσει ένα ζώο και να το μετατρέψει σε έλκηθρο.

Δύο άλλοι επιστήμονες, οι Ivan Maksymov και Andrey Pototsky από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Swinburne κέρδισαν το Βραβείο Φυσικής στην προσπάθειά τους να προσδιορίσουν τι συμβαίνει στο σχήμα ενός γαιοσκώληκα όταν το έδαφος δονείται.

Το Εντομολογικό Βραβείο απονεμήθηκε στον Richard S. Vetter, συνταξιούχο ερευνητή από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ο οποίος διεξήγαγε μια έρευνα που έδειξε ότι πολλοί εντομολόγοι φοβούνται τις αράχνες.

Το Βραβείο Ψυχολογίας απονεμήθηκε στους Miranda Giacomin και Nicholas O. Rule οι οποίοι θέλησαν να αποδείξουν πως από το σχήμα των φρυδιών μπορούμε να εντοπίσουμε έναν ναρκισσιστή.

Μια άλλη ομάδα με επικεφαλής τον Christopher D. Watkins υποστήριξε πως τα γαλλικά φιλιά στο στόμα είναι ενδεικτικό στοιχείο της εισοδηματικής ανισότητας για μία χώρα , ενώ ψυχίατροι από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ κέρδισαν το βραβείο Ιατρικής για τη διάγνωση μίας “πάθησης”, δηλαδή της δυσφορίας που προκαλείται σε κάποιους ανθρώπους από τους ήχους που κάνουν κάποιοι όταν μασούν.

Κάποιοι άλλοι ερευνητές με επικεφαλής τον Stephan A. Reber από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης κέρδισαν το βραβείο “Acoustics” επειδή έβαλαν έναν αλιγάτορα σε έναν θάλαμο γεμάτο με ήλιο.

Τέλος, σε μία χρονιά όπου ο κορονοϊός βρίσκεται στο επίκεντρο, δεν θα μπορούσε να μην υπάρξει βραβείο για τον ηγέτη που είχε μέχρι στιγμής την καλύτερη διαχείρισή του. Νικητής, ο Ντόναλντ Τραμπ, με τον Πούτιν να ακολουθεί και τον Μπόρις Τζόνσον τρίτο στο βάθρο.

Η τρέλα δεν πάει στα βουνά. Πάει στο παρακάτω βίντεο:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα