Ποια καταστήματα άνοιξαν σήμερα – Πώς θα λειτουργήσουν

Ποια καταστήματα άνοιξαν σήμερα – Πώς θα λειτουργήσουν
shutterstock

Αναλυτικά οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου που ανεβάζουν ρολά σήμερα. Το ωράριο λειτουργίας τους και ο επιτρεπόμενος αριθμός πελατών. Η ανησυχία των αρχών για τα μέτρα και το "κακό παράδειγμα" του Λονδίνου.

Ανεβάζουν ρολά τα εποχικά καταστήματα από σήμερα, Δευτέρα, ενόψει των Χριστουγέννων.

Όπως τόνισε, ο γγ Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης από τη Δευτέρα (7/12) έως και την Παρασκευή (8/1) θα επιτρέπεται η λειτουργία τεσσάρων Κωδικών Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), οι οποίοι αφορούν την πώληση χριστουγεννιάτικων δέντρων και άλλων εποχιακών ειδών.

Πρόκειται για επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν τις παρακάτω δραστηριότητες:

  • Λιανικό εμπόριο φωτιστικών διατάξεων των τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα με ΚΑΔ/47.59.56.16
  • Λιανικό εμπόριο απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων με ΚΑΔ/47.65.67.02
  • Λιανικό εμπόριο εορταστικών ειδών γενικά με ΚΑΔ/47.65.67.06
  • Λιανικό εμπόριο εορταστικών, αποκριάτικων και άλλων ψυχαγωγικών ειδών κλπ με ΚΑΔ/47.65.67.07

Το ωράριο λειτουργίας τους θα είναι από τις 7.00 έως τις 20.30 και ο κωδικός SMS που θα πρέπει να στείλουν οι πολίτες στο 13033, εν μέσω lockdown, είναι το 2.

Να σημειωθεί ότι η διάθεση των συγκεκριμένων εποχικών προϊόντων θα επιτρέπεται πλέον και στα σούπερ μάρκετ.

Ο κ. Σταμπουλίδης τόνισε ότι επιχειρήσεις που διαθέτουν τους συγκεκριμένους ΚΑΔ ως δευτερεύοντες απαγορεύεται να πωλούν τα προϊόντα αυτά. Επίσης δεν επιτρέπεται η μεταβολή στοιχείων ως προς τον πρωτεύοντα ΚΑΔ μέσω της φορολογικής διοίκησης, καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρων κατά της covid-19.

Τέλος, ως προς τον αριθμό πελατών που επιτρέπεται εντός των καταστημάτων, στο πλαίσιο αναχαίτησης της πανδημίας του κορονοϊού, προβλέπεται:

  • Αναλογία ατόμων ανά τ.μ.: 4/100
  • Άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 15 τ.μ.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας και τους πελάτες.
  • Τήρηση απόστασης δύο μέτρων μεταξύ των ατόμων.
  • Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων. Αν η χρήση τους θεωρηθεί αναγκαία, η πληρότητα θα πρέπει να είναι της τάξης του 40%.
  • Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενων κλιμάκων, δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο σε ΑΜεΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας.

Τα επόμενα βήματα

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι συζητήσεις για το αν θα καταστεί εφικτό το άνοιγμα του λιανεμπορίου έστω και για λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, την ώρα που τα μέχρι στιγμής στοιχεία για την εξάπλωση της επιδημίας στην Ελλάδα, καθώς και οι διασωληνώσεις δεν επιτρέπουν μεγάλη αισιοδοξία.

Όπως σημείωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης, αν καταγραφούν σκηνές συνωστισμού, δεν θα υπάρχει άλλη δυνατότητα και θα πρέπει να ξανακλείσουν τα μαγαζιά. “Δεν θα ρισκάρουμε τη διάδοση του κορονοϊού στο κρισιμότερο σημείο”, γενικότερα όμως, όπως είπε, μόλις δοθεί, το πράσινο φως, από την Επιτροπή για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, θα ανοίγουν τα μαγαζιά ανά 3-4 μέρες επειδή δεν επαρκεί ο χρόνος να επαναλειτουργούν ανά εβδομάδα.

Οι δραστηριότητες των οποίων θα προηγηθεί η επαναλειτουργία είναι κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία και ανθοπωλεία. Ειδικά για τα παιχνίδια, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι όταν θα επαναλειτουργήσουν, θα ανοίξουν όλα μαζί, μικρά και μεγάλα. «Τα μεγάλα καταστήματα παιχνιδιών έχουν τεράστιο όγκο εμπορεύματος που επίσης έχει εποχικά χαρακτηριστικά. Το μεγαλύτερο μέρος τους πωλείται κατά τη διάρκεια των εορτών», σημείωσε.

Αν όλα πάνε καλά, πρόσθεσε, και δουλέψουμε 3-4 μέρες με ανοιχτά τα μαγαζιά “και δούμε ότι τα πράγματα είναι υπό έλεγχο και κυρίως τηρούνται τα μέτρα, θα πάμε και στο υπόλοιπο λιανικό εμπόριο”.

Σε ό,τι αφορά στα εμπορικά κέντρα, στην κλιμακωτή σειρά, είναι τα τελευταία που θα ανοίξουν. Πρώτα θα ανοίξουν τα μικρότερα καταστήματα και μετά τα μεγάλα.

Ο κ. Γεωργιάδης, ανέφερε ότι όσοι θα παραβιάζουν τα μέτρα, δε θα έχουν μόνο πρόστιμο, αλλά θα κλείνουν αυτόματα και θα παραμένουν κλειστοί καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών.

Το κακό παράδειγμα

Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο Λονδίνο το Σάββατο, δείχνουν ότι υπάρχει πιθανότητα, έστω και ένα άνοιγμα λίγων ημερών, να έχει σοβαρές συνέπειες.

Έξω από το γνωστό πολυκατάστημα Harrods στο Λονδίνο το Σάββατο (5/12), δημιουργήθηκε απίστευτος συνωστισμός με χιλιάδες Βρετανούς να είναι κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλον.

Ο κόσμος που συγκεντρώθηκε για να ψωνίσει δεν τηρούσε τα υγειονομικά μέτρα ασφαλείας, καθώς, πέρα από τη μη τήρηση των αποστάσεων, σχεδόν κανείς δεν φορούσε μάσκα.

Οι εικόνες της “υγειονομικής βόμβας” έκαναν τον γύρο του διαδικτύου, δημιουργώντας θύελλα αντιδράσεων, καθώς διανύουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας με θανατηφόρες συνέπειες.

Στο σημείο είχαν μεταβεί δυνάμεις της αστυνομίας που προσπάθησαν να επιβάλουν την τάξη, χωρίς μεγάλη επιτυχία.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα