Κορονοϊός: Αισιοδοξία των επιστημόνων για τα πρώτα αποτελέσματα της “ιντερφερόνης βήτα”

Κορονοϊός: Αισιοδοξία των επιστημόνων για τα πρώτα αποτελέσματα της “ιντερφερόνης βήτα”
AP Photo/Vahid Salemi

Θετικά τα ευρήματα της θεραπείας που θωρακίζει τους πνεύμονες και περιορίζει την επιδείνωση του κορονοϊού σε όσους νοσούν, σύμφωνα με τη βρετανική Synairgen εταιρεία που την ανέπτυξε. Πώς λειτουργεί η χορήγηση ιντερφερόνης.

Άκρως ικανοποιημένοι και ιδιαίτερα αισιόδοξοι δηλώνουν οι επιστήμονες της εταιρείας Βιοτεχνολογίας “Synairgen”
που εδρεύει στο Σαουθάμπτον σχετικά τα πρώτα αποτελέσματα από την κλινική δοκιμή που χρησιμοποιεί τη χορήγηση ιντερφερόνης βήτα ώστε να ενισχύσει τον οργανισμό που έχει νοσήσει από κορονοϊό να καταπολεμήσει και να περιορίσει τη νόσο.

Σύμφωνα με το πόρισμα των επιστημόνων, το οποίο βέβαια δεν έχει πάρει ακόμη επίσημη μορφή αφού τα ευρήματα βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, η μέθοδος αυτή μπορεί να μειώσει τον αριθμό των ασθενών που χρειάζονται εντατική θεραπεία και συγκεκριμένα να περιορίσει τις πιθανότητες να αναπτύξουν την ασθένεια στην πιο βαριά της μορφή κατά 79%.

Σύμφωνα με αυτές τις δοκιμές, η χορήγηση της ιντερφερόνης γίνεται μέσω ενός νεφελοποιητή και πηγαίνει απευθείας στους πνεύμονες των ασθενών, με στόχο να διεγείρει την ανοσοαπόκριση ακόμη και σε ανθρώπους με αδύναμο ανοσοποιητικό ή με χρόνια πνευμονοπάθεια. Να σημειωθεί πως η ιντερφερόνη είναι μέρος της πρώτης αμυντικής γραμμής του πνεύμονα, ενώ η μέθοδος αυτή είναι η μοναδική εισπνεόμενη, στέλνοντας την πρωτεΐνη που θα χορηγείται απευθείας στους πνεύμονες των ασθενών. Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων είναι πως οι ασθενείς έχουν δύο ως και τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να ανακάμψουν, ενώ αναφέρουν πως ο χρόνος της ανάρρωσης μειώνεται κατά ένα τρίτο, χαρακτηρίζοντας έτσι τα πρώτα δείγματα ως “πολύ σημαντικά”.

Τα αποτελέσματα της δοκιμής της Synairgen που είχε πάρει την έγκριση του ΠΟΥ από τον περασμένο Φεβρουάριο για να πραγματοποιήσει κλινικές δοκιμές του φαρμάκου δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό, ωστόσο υψηλά ιστάμενα στελέχη της εταιρείας αναφέρουν πως αν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν θα μιλάμε για μία πολύ σημαντική αλλαγή: “Δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που είχαμε“, αναφέρει ο CEO της Synairgen.

Τα ευρήματα της εταιρείας αναμένεται να παρουσιαστούν εντός της εβδομάδας, με τους επιστήμονες να ελπίζουν σε άμεση έγκριση, έχοντας σύμμαχο και τη βρετανική κυβέρνηση που θα βοηθήσει στην άμεση παραγωγή από τη στιγμή που η εταιρεία θα πάρει το “πράσινο” φως.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα