Ανησυχία για την έξαρση της ακροδεξιάς βίας στη Σταυρούπολη

Ανησυχία για την έξαρση της ακροδεξιάς βίας στη Σταυρούπολη
Επεισόδια έξω από σχολείο στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης Youtube / Thesstoday.gr

Έντονο προβληματισμό προκαλούν τα γεγονότα του τελευταίου διημέρου στη Σταυρούπολη με τις επιθέσεις ακροδεξιών στο 1ο και 2ο ΕΠΑΛ κατά φοιτητών, μαθητών, ακόμη και μαθητριών. Μεγάλη ανησυχία για την έξαρση και την πορεία του φαινομένου, μετά και τα σοκαριστικά ευρήματα σε σπίτια συλληφθέντων.

Προβληματισμός, σοβαρά ερωτήματα, αλλά και σοβαροί λόγοι ανησυχίας ανακύπτουν από την έξαρση της ακροδεξιάς βίας το τελευταίο διήμερο στη Σταυρούπολη, με τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις ακροδεξιών κατά ατόμων που συμμετέχουν σε αντιφασιστικές συγκεντρώσεις, φοιτητών, ακόμη και μαθητών ή μαθητριών.

Για δύο ημέρες, κουκουλοφόροι, κρανοφόροι, ντυμένοι στα μαύρα μετέτρεψαν το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης σε ορμητήριο και τον χώρο μέσα και έξω από το σχολείο σε πεδίο μάχης, πραγματοποιώντας επιθέσεις με πέτρες, πυρσούς, ρόπαλα, βόμβες μολότοφ και άλλα αιχμηρά αντικείμενα, ενώ καταγγελίες μαθητών έκαναν λόγο και για μαχαίρια, ακόμη και για τσεκούρια.

Χαρακτηριστική και ενδεικτική της κατάστασης, της ιδεολογικής φύσης αλλά και της μαζικής συρροής των ατόμων στο σχολείο ήταν η δήλωση εκπαιδευτικού και μέλος του Δ.Σ της Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης όπου ανέφερε πως μαζεύτηκε “όλη η Χρυσή Αυγή από όλες τις γειτονιές της Θεσσαλονίκης”.

Όλα ξεκίνησαν το πρωί της Τρίτης, όταν, κατά την διάρκεια αντιφασιστικής πορείας φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ έξω από το σχολείο, ομάδα ακροδεξιών βγήκε τρέχοντας από αυτό και επιτέθηκε στους διαδηλωτές, χτυπώντας τους με κοντάρια και τραυματίζοντας τουλάχιστον δύο φοιτητές. Η αντιφασιστική συγκέντρωση διοργανώθηκε ως απάντηση στην επίθεση σε βάρος φοιτητών έξω από το σχολικό συγκρότημα του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης, την περασμένη Τετάρτη (22/09).

Λίγο μετά τα επεισόδια μάλιστα, στο 1ο – 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης σήμανε συναγερμός, λόγω φωτιάς που ξέσπασε μέσα στο σχολείο, και συγκεκριμένα σε αίθουσα του τρίτου ορόφου, με αποτέλεσμα να σπάσει μάλιστα και το παράθυρο.

Χθες, Τετάρτη, για δεύτερη ημέρα, ακροδεξιοί προκάλεσαν νέα εκτεταμένα επεισόδια μέσα και έξω από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης. Με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, χρησιμοποιώντας και πάλι το σχολείο ως ορμητήριο, βγήκαν από το προαύλιο και επιτέθηκα με βόμβες μολότοφ, κροτίδες, πέτρες και άλλα αντικείμενα προς τα άτομα που πραγματοποιούσαν νέα αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το σχολείο με αφορμή τα επεισόδια της Τρίτης.

Από τις επιθέσεις, δύο παιδιά ηλικίας 15 και 17 ετών τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με κακώσεις στο κεφάλι.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση της 15χρονης μαθήτριας του 2ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, που όπως είπε, “φασίστες, με τσεκούρια και μαχαίρια στα χέρια επιτέθηκαν και χτύπησαν μαθητές μέσα στο σχολείο”, ενώ ανέφερε πως θύμα επίθεσης έπεσε και μία μαθήτρια.

Όπως περιέγραψε, αφορμή για τη νέα επίθεση στάθηκε το γεγονός πως η μαθήτρια που δέχθηκε τη βίαιη επίθεση, είχε προχωρήσει σε δηλώσεις μετά τα γεγονότα της Τετάρτης, οι οποίες “δεν άρεσαν” στα άτομα του ακροδεξιού χώρου που είναι εξωσχολικοί και μπήκαν στον χώρο.

“Δέχθηκαν επίθεση και το αγόρι προσπάθησε να σώσει το κορίτσι. Έφαγαν και οι δύο ξύλο με το αγόρι να έχει σπάσει την μύτη του, να έχει πρησμένο μάτι και να είναι γεμάτος αίματα”, αναφέρει η μαθήτρια. Μόλις το αγόρι προσπάθησε να πάει στην αυλή του σχολείου, του επιτέθηκαν όλοι μαζί και τον χτύπησαν άγρια ενώ υπήρξαν και άλλοι τραυματισμοί, σύμφωνα με την 15χρονη.

Υπήρχαν επίσης καταγγελίες μαθητών για ξυλοδαρμούς και εντός του σχολείου όταν εξωσχολικοί ακροδεξιοί, που είχαν στην κατοχή τους μέχρι και τσεκούρια, επιτέθηκαν με κλοτσιές και μπουνιές σε μαθητές οι οποίοι δεν συμφωνούσαν με τις ενέργειές τους και στον χώρο που ανήκουν. Όπως μπορείτε να δείτε και στο ακόλουθο βίντεο του GRTimes.gr, ο διάδρομος που οδηγεί στην κυρία έξοδο του σχολείου είναι γεμάτος με αίματα λίγα λεπτά μετά τα επεισόδια.

Μετά την επέμβαση της αστυνομίας με χρήση χημικών, τα άτομα που προκάλεσαν την επίθεση επέστρεψαν και πάλι στο εσωτερικό του σχολείου, από όπου και κατά διαστήματα κάνουν ρίψεις αντικειμένων.

Σύμφωνα με τον απολογισμό της ΓΑΔΘ, συνολικά έγιναν 23 προσαγωγές ατόμων που βγήκαν από το σχολείο και γύρω από αυτό, εκ των οποίων, οι 11 εξ αυτών είχαν μετατραπεί σε συλλήψεις μέχρι αργά χθες το βράδυ.

Οι ναζιστικοί χαιρετισμοί και τα χρυσαυγίτικα “συγχαρητήρια”

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι μέλη της ομάδας που επιτέθηκε στους συγκεντρωμένους χθες, Τετάρτη, χαιρετούσαν ναζιστικά προς τα άτομα που βρίσκονταν έξω από το σχολικό συγκρότημα. Μάρτυρες που βρέθηκαν στο σημείο, ανέφεραν σε δηλώσεις τους πως οι κουκουλοφόροι φώναζαν “Χάιλ Χίτλερ”

Φασιστική επίθεση με πέτρες και μολότοφ κατά συγκεντρωμένων φοιτητών έξω από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης EUROKINISSI

Υπενθυμίζεται, ότι το αυτοαποκαλούμενο “Μέτωπο Νεολαίος” της εγκληματικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή”, συνεχάρη με την οποία έδινε συγχαρητήρια στους φασίστες κουκουλοφόρους για τα επεισόδια της Τρίτης.

“Ο Λαϊκός Σύνδεσμος – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ συγχαίρει τους μαθητές του 1ου-2ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης για την δυναμική τους αντίδραση απέναντι στις προκλήσεις και τις απόπειρες καπήλευσης των κινητοποιήσεων τους για αντεθνικούς σκοπούς.

Συνονθυλεύματα κομμουνιστικών και αναρχικών μορφωμάτων δεν έχουν καμία θέση κοντά στους σχολικούς χώρους, ιδίως όταν με θράσος ανακοινώνουν εκφοβιστικές συγκεντρώσεις εγκαταλείποντας κάθε προσωπείο δήθεν φιλο-μαθητικών αισθημάτων. Ορθώς λοιπόν η μαθητική κοινότητα της Σταυρούπολης απομάκρυνε τους αριστεριστές συμμορίτες κάνοντας αυτό που η πολιτεία αρνείται να πράξει καλύπτοντας τους χαϊδεμένους της «ταξικούς επαναστάτες»”, ανέφερε η ανακοίνωση.

Οργή γονέων για την στάση της ΕΛΑΣ

Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το GrTimes έδειξε άτομα να πηδούν τα κάγκελα και να μπαίνουν μέσα στο ΕΠΑΛ, ενώ αστυνομικοί που βρίσκονταν λίγα μέτρα πιο κάτω, παρακολουθούσαν αμέτοχοι. Η στάση των αρχών προκάλεσε την οργή των γονέων, οι οποίοι έσπευσαν να παραλάβουν τα παιδιά τους.

Επίσης, φοιτητές κατήγγειλαν πως οι Αστυνομικοί που βρίσκονταν στο σημείο, αντί να προσαγάγουν ή να συλλάβουν τα οργανωμένα άτομα που προκαλούσαν τα επεισόδια, όχι μόνο δεν έκαναν το παραμικρό, αντίθετα “τα έβαλαν” με τους φοιτητές και άφησαν τους κουκουλοφόρους να δρουν ανενόχλητοι.

Την ίδια ώρα, την παρέμβαση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζήτησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Παιδείας «βίαιες συμπεριφορές σαν αυτές που σημειώθηκαν στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές». Θέση πάντως για τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν τις τελευταίες δυο ημέρες στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης πήρε ο τομεάρχης Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, ασκώντας κριτική στη στάση που κρατά το υπουργείο Παιδείας, το οποίο μάλιστα όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο ίδιος, αρνείται να καταδικάσει τη χρυσαυγίτικη δράση.

Οπλοστάσιο με περίστροφα και καραμπίνα στα σπίτια συλληφθέντων

Μεγάλη ανησυχία επίσης προκαλούν τα ευρήματα των αρχών στις οικίες τριών ανήλικων ατόμων. Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες ενός 19χρονου και ενός 20χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα αεροβόλο πιστόλι και 2 μαχαίρια.

Ακόμη πραγματοποιήθηκε έρευνα σε οικία 15χρονου, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2 περίστροφα αερίου και 6 φυσίγγια, μία θήκη όπλου, ένα μαχαίρι και ένας σουγιάς, ένα κοντάρι, ένα ξύλινο μπαστούνι του μπέιζμπολ, καθώς επίσης, μία κυνηγετική καραμπίνα και 17 φυσίγγια κυνηγετικού όπλου ιδιοκτησίας του 54χρονου πατέρα του, χωρίς να κατέχει την απαιτούμενη άδεια.

Άπαντες οι προαναφερόμενοι συνελήφθησαν για τα κατά περίσταση αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης και παράβασης του Νόμου περί όπλων και με τις δικογραφίες που σχηματίσθηκαν σε βάρος τους θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Μαζική αντιφασιστική πορεία, νέα επίθεση και 20 προσαγωγές

Το απόγευμα της Τετάρτης, στην Πλατεία Τερψιθέας στην περιοχή της Σταυρούπολης, πραγματοποιήθηκε ευρεία συγκέντρωση διαμαρτυρίας από φοιτητικές οργανώσεις και συλλογικότητες, με αφορμή γεγονότα που έλαβαν χώρα την ίδια αλλά και την προηγούμενη ημέρα.

Ομάδα ατόμων του εθνικιστικού χώρου, τα οποία επίσης συγκεντρώθηκαν στην περιοχή της Σταυρούπολης, επιχείρησαν να κινηθούν εναντίον των συγκεντρωμένων στην προαναφερόμενη πλατεία, πλην όμως η αυξημένη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων απέτρεψε την πρόθεση τους αυτή. Τα εν λόγω άτομα επιτέθηκαν σε βάρος των αστυνομικών και πέταξαν εναντίον τους διάφορα αντικείμενα (πέτρες, ξύλα κ.α.) καθώς και μία αυτοσχέδια εμπρηστική κατασκευή (μολότοφ).

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 20 προσαγωγές ατόμων, από τα οποία ένα συνελήφθη και σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα