Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Χρειαζόμαστε σκληρότερο lockdown- Να μην γίνουμε Μπέργκαμο

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Χρειαζόμαστε σκληρότερο lockdown- Να μην γίνουμε Μπέργκαμο
Διακομιδή ασθενή από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020. Eurokinissi

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και εξηγούν για ποιο λόγο δεν θα επαρκέσουν 3 εβδομάδες lockdown ώστε να δούμε μείωση των κρουσμάτων

Μετά τα χθεσινά 2752 νέα κρούσματα στην Ελλάδα και το ρεκόρ των 297 διασωληνωμένων και των 43 νεκρών, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Ο καθηγητής Χ. Γώγος εξήγησε ότι χρειάζεται να είμαστε έτοιμοι να γίνει το Βελλίδειο Μονάδα εντατικής θεραπείας. Αναφορικά με τα περίπτερα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης που έχουν στηθεί υποστηρικτικά έξω από νοσοκομεία της πόλης ο καθηγητής είπε: “Ελπίζω να μην φτάσουμε να γίνει η Θεσσαλονίκη Μπέργκαμο. Είμαστε στο όριο επαρκούς διαχείρισης, το όριο αυτό μπορεί να ξεφύγει”.

Όσο για την Θεσσαλονίκη, την Λάρισα και άλλες περιοχές στις οποίες τα κρούσματα είναι υπερβολικά σε σχέση με τον πληθυσμό, ο Χ. Γώγος έκανε λόγο για θεμιτή αυστηροποίηση των μέτρων τοπικά. “Καλύτερα να απαγορεύεται η κυκλοφορία μετά τις 9 το βράδυ”.

Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής γενετικής στην ιατρική σχολή της Γενεύης, Μ. Δερμιτζάκης, εξήγησε ότι “επειδή τα μέτρα δεν πάρθηκαν την σωστή στιγμή, πάρθηκαν αργά, ακόμη κι αν αρχίσουν να λειτουργούν τα μέτρα θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αύξηση. Επομένως, οι επόμενες 2-3 εβδομάδες δεν θα είναι καλές, θα συνεχίσει να χειροτερεύει η κατάσταση”.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο αναγκαιότητας επέκτασης της καραντίνας “επειδή τα μέτρα ξεκινάνε να αποδίσουν μετά από 2 εβδομάδες και η καραντίνα είναι 3 εβδομάδες, το τέλος του lockdown θα μας βρει με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων”.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του καθηγητή Δερμιτζάκη είναι πιθανή η επέκταση του lockdown, ενώ ο ίδιος συμπλέει με την άποψη που υιοθέτησαν συνάδελφοί του πως η Θεσσαλονίκη είναι κοντά στο να γίνει Μπέργκαμο.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα