Μπόρις Τζόνσον: Ζήτησε συγγνώμη για τον “πόνο, την απώλεια και την ταλαιπωρία” για την Covid

Διαβάζεται σε 4'
Britain Covid Inquiry
Ο Μπόρις Τζόνσον 2023 Kirsty Wigglesworth/AP Photo

Ξεκίνησε στο Λονδίνο η δημόσια έρευνα για τη διαχείριση της πανδημίας με τον Μπόρις Τζόνσον να παραδέχεται ότι “αναμφισβήτητα” έκανε λάθη.

Ενώπιον της επιτροπής που διεξάγει τη δημόσια έρευνα για τη διαχείρισης της πανδημίας της Covid-19 από τη βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται ο Μπόρις Τζόνσον, καλούμενος να δώσει απαντήσεις σε δύσκολα ερωτήματα.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας στα πρώτα λεπτά της παρουσίας του ενώπιον της επιτροπής ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων του κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο για “την οδύνη, τις απώλειες, τον πόνο”.

Είμαι βαθιά λυπημένος για την οδύνη, τις απώλειες και τον πόνο” των θυμάτων αυτών και των οικογενειών τους, δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον στην κατάθεσή του, που είναι προγραμματισμένο να διαρκέσει δύο ημέρες.

Καθώς ο πρώην πρωθυπουργός άρχιζε να καταθέτει το πρωί της Τετάρτης, η “συγγνώμη” του προς το έθνος διακόπηκε από τέσσερα άτομα που έκαναν διαμαρτυρία στην αίθουσα ακρόασης και απομακρύνθηκαν.

Στη συνέχεια παραδέχθηκε ότι “αναμφισβήτητα” έκανε λάθη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν όμως ο σύμβουλος της Εξεταστικής Hugo Keith KC τον πίεσε για τα λάθη που έγιναν, ο Μπόρις Τζόνσον απάντησε: “Τόσοι πολλοί άνθρωποι υπέφεραν, τόσοι πολλοί άνθρωποι έχασαν αναπόφευκτα τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της προσπάθειας να χειριστούμε μια… πανδημία στην οποία έπρεπε να εξισορροπήσουμε τρομακτικές ζημιές”.

Από την έναρξη των ακροάσεων τον Ιούνιο, οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, ανάμεσά τους πλήθος πολιτικών συμβούλων και επιστημόνων, περιέγραψαν έναν πρωθυπουργό πελαγωμένο, αναποφάσιστο, αδιάφορο για τα θύματα που προκαλούσε η πανδημία και μία χαώδη και κατακερματισμένη κυβέρνηση.

Χρειάσθηκε υπερβολικά πολύς χρόνος στον Μπόρις Τζόνσον για να επιβάλει το πρώτο lockdown στο τέλος του Μαρτίου 2020. Είχε κατανοήσει τις διαστάσεις της επιδημίας; Κατανοούσε τα επιστημονικά δεδομένα; Ήταν αδιάφορος για τα θύματα και κυρίως για τους ηλικιωμένους;

Ο Μπόρις Τζόνσον δεν είχε τις ικανότητες για να ηγηθεί της χώρας στην πανδημία… η σοβαρότητα της κρίσης απαιτούσε σθεναρή, συστηματική ηγεσία την οποία ο τότε πρωθυπουργός δεν ήταν σε θέση να προσφέρει, κατέθεσε στο τέλος του Οκτωβρίου ο Λι Κέιν, πρώην επικεφαλής επικοινωνίας της Ντάουνινγκ Στριτ εξηγώντας ότι ο Μπόρις Τζόνσον ανέβαλε τη λήψη αποφάσεων και άλλαζε διαρκώς γνώμη, ανάλογα με το πρόσωπο που ήταν το τελευταίο που του είχε μιλήσει.

Ο πρώην πρωθυπουργός έχει προετοιμάσει προσεκτικά την υπεράσπισή του, διάβασε 6.000 σελίδες εγγράφων και κλείστηκε επί ώρες μαζί με τους δικηγόρους του, σύμφωνα με την εφημερίδα The Times που αποκάλυψε τους άξονες της κατάθεσής του.

Ο ίδιος ο Τζόνσον κινδύνεψε να πεθάνει από Covid τον Απρίλιο 2020.

Στις 23 Μαρτίου 2020 επιβλήθηκε το πρώτο lockdown στους Βρετανούς. Ακολούθησαν και άλλα. Τα παράνομα πάρτι στην Ντάουνιγνκ Στριτ την περίοδο αυτή προκάλεσαν σκάνδαλο και συνέβαλαν στην πτώση του Μπόρις Τζόνσον που αναγκάσθηκε να παραιτηθεί τον Ιούλιο 2022.

Ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να επιμείνει στην κατάθεσή του ότι η κυβέρνηση “έλαβε τις σωστές αποφάσεις στην κατάλληλη στιγμή”, σώζοντας δεκάδες ή και εκατοντάδες ζωές. Θα δώσει επίσης έμφαση στην εκκίνηση του προγράμματος εμβολιασμού στις αρχές του 2021, νωρίτερα από πολλές χώρες.

Η επιδημία της Covid σκότωσε περισσότερους από 232.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Britain Covid Inquiry
Δημόσια έρευνα για την πανδημία στη Βρετανία 2023 Kirsty Wigglesworth/AP Photo

Ενώπιον της επιτροπής, που έχει λάβει δεκάδες χιλιάδες μηνύματα WhatsApp και έγγραφα, ορισμένοι πρώην συνεργάτες του Μπόρις Τζόνσον έχουν περιγράψει έναν ευμετάβλητο, ασυνεπή άνθρωπο που, σύμφωνα με τον τότε υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ, αποφάσισε υπερβολικά αργά την επιβολή lockdown.

Είναι ανίκανος να κυβερνήσει“, έγραφε σε μηνύματα στο WhatsApp ο γενικός γραμματέας της Ντάουνινγκ Στριτ Σάιμον Κέις, ο κορυφαίος δημόσιος λειτουργός της χώρας. «Αλλάζει στρατηγική κατεύθυνση κάθε μέρα».

Ο Μάρτιν Ρέινολντς, πρώην ιδιαίτερος γραμματέας του Μπόρις Τζόνσον, περιέγραψε επίσης μία δυσλειτουργική και ματσιστική κουλτούρα εντός του επιτελείου της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να απορρίψει κατηγορηματικά τις κατηγορίες του πρώην διευθυντή του γραφείου του Ντόμινικ Κάμινγκς, ο οποίος έχει καταθέσει ότι κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας ο βρετανός πρωθυπουργός “ήταν αλλού” διότι δούλευε ένα βιβλίο για τον Σαίξπηρ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα