Ιταλία: Αρνήθηκε να υποδείξει ασφαλές λιμάνι σε πλοίο των Γιατρών χωρίς Σύνορα με μετανάστες

Ιταλία: Αρνήθηκε να υποδείξει ασφαλές λιμάνι σε πλοίο των Γιατρών χωρίς Σύνορα με μετανάστες
Πρόσφυγες στη Μεσόγειο (Φωτογραφία αρχείου) AP Photo/Jeremias Gonzalez, File

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα κατήγγειλαν σε ανακοίνωσή τους, ότι η ιταλική κυβέρνηση αρνήθηκε να υποδείξει ασφαλές λιμάνι σε πλοίο τους, που μετέφερε 73 μετανάστες.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας απέρριψε αίτημα του πλοίου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) να υποδειχθεί κοντινότερο ασφαλές λιμάνι στο πλοίο τους μετά τη διάσωση 73 μεταναστών στη Μεσόγειο, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση χτες Κυριακή (8/1).

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας δεν έκανε κανένα σχόλιο.

Η διένεξη εγγράφεται στο πλαίσιο της ευρύτερης διελκυστίνδας της κυβέρνησης συμμαχίας άκρας δεξιάς-δεξιάς στην Ιταλία και των ΜΚΟ για το πού και υπό ποιους όρους πρέπει να αποβιβάζονται οι μετανάστες, οι οποίοι διασώζονται από τα πλοία τους στην κεντρική Μεσόγειο.

Το Σάββατο (7/1), το Geo Barents, το πλοίο των MSF, έλαβε την άδεια από τη Ρώμη να ελλιμενιστεί στην Αγκόνα, στην κεντρική Ιταλία, στις ανατολικές ακτές της χώρας, σε μεγάλη απόσταση από τη Σικελία, όπου τα τελευταία χρόνια τα σκάφη μη κυβερνητικών οργανώσεων αποβιβάζουν συνήθως τους διασωθέντες.

“Το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας απέρριψε το αίτημά μας να μας υποδειχθεί πλησιέστερο ασφαλές λιμάνι για την αποβίβαση των 73 επιζησάντων πάνω στο Geo Barents. Το σκάφος κατευθύνεται προς βορρά”, συνόψισε χτες ο Χουάν Ματίας Χιλ, ο επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Αφού διέσωσε μετανάστες που επέβαιναν σε λαστιχένια βάρκα στα ανοικτά της Λιβύης, το πλήρωμα του Geo Barents ζήτησε από τις ιταλικές αρχές να της δώσουν άδεια να ελλιμενιστεί σε κοντινότερο λιμάνι, διότι θα χρειαστούν τρεις ημέρες για να φθάσει στην Αγκόνα, καθώς οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνονται.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα