Ηχηρό “όχι” στον Τραμπ από τους τεχνολογικούς κολοσσούς

Ηχηρό “όχι” στον Τραμπ από τους τεχνολογικούς κολοσσούς

Μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Amazon, η Uber, η Google και το Twitter, απέρριψαν το πάγωμα του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε μια σειρά από διατάγματα για την μετανάστευση.

Η Amazon, η Google, το Twitter και άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας επικρίνουν την κίνηση του Τραμπ να σταματήσει συγκεκριμένα διατάγματα μετανάστευσης.

Οι εταιρείες δήλωσαν ότι αυτές οι ενέργειες θα κάνουν τις αμερικανικές εταιρείες λιγότερο ανταγωνιστικές και λιγότερο διαφορετικές.


Σε ομιλία του τη Δευτέρα, ο Τραμπ επέκτεινε το πάγωμα των H-1B και άλλων συμφωνιών εργασίας, υποστηρίζοντας ότι θα εμπόδιζε τους μετανάστες να πάρουν αμερικανικές θέσεις εργασίας σε μια οικονομική κρίση.

Η βιομηχανία τεχνολογίας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο πρόγραμμα θεώρησης H-1B (βίζα εργασίας) και σε άλλα αντίστοιχα προγράμματα εργασίας για την πρόσληψη υπαλλήλων από χώρες εκτός των Η.Π.Α., ιδίως για θέσεις εργασίας που αντιμετωπίζουν τεχνικά προβλήματα.

Μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Amazon, η Uber, η μητρική Google Alphabet και το Twitter, απέρριψαν το πάγωμα του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε μια σειρά θεωρήσεων εργασίας μετανάστευσης τη Δευτέρα, χαρακτηρίζοντάς την «απίστευτα κακή πολιτική» που θα υπονομεύσει την οικονομική ανάκαμψη της Αμερικής και την ανταγωνιστικότητά της.

Ο Τραμπ εξέδωσε διακήρυξη τη Δευτέρα (22/6) με αναστολή της έκδοσης ποικίλων θεωρήσεων που επιτρέπουν στους αλλοδαπούς να εργάζονται στις ΗΠΑ για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, είπε ότι η αναστολή, η οποία επηρεάζει τις θεωρήσεις H-1B, H-2B, H-4, J-1 και L-1, ήταν απαραίτητη για την προστασία των Αμερικανών εργαζομένων σε μια εποχή που η πανδημία του κορονοϊού ώθησε την ανεργία στο πιο ψηλό επίπεδο.

Οι εταιρείες τεχνολογίας βασίζονται στις θεωρήσεις H1-B ειδικότερα για την εισαγωγή ταλέντων “υψηλής ειδίκευσης” από όλο τον κόσμο, βοηθώντας τις να διατηρήσουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Silicon Valley σε μια ολοένα και πιο παγκόσμια αγορά. Πέρυσι, η Google και η Amazon έλαβαν περίπου 9.000 αιτήσεις θεώρησης H1-B.

“Η παρεμπόδιση υψηλών ειδικευμένων επαγγελματιών να εισέλθουν στη χώρα και να συμβάλουν στην οικονομική ανάκαμψη της Αμερικής θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα των ΗΠΑ. Η αξία των προγραμμάτων βίζας υψηλής ειδίκευσης είναι σαφής”, δήλωσε εκπρόσωπος της Amazon στο Business Insider.

Υπάρχουν 85.000 θέσεις υψηλών προσόντων “H-1B” στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.

Ο Aaron Levie, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Box, έγραψε χαρακτηριστικά ότι η πρωτοβουλία του Τραμπ ήταν «απίστευτα κακή πολιτική σε κάθε επίπεδο. Αυτό θα σήμαινε ότι περισσότερες θέσεις εργασίας θα μετακινηθούν εκτός των ΗΠΑ, και σε καμία περίπτωση δεν θα κάνει την Αμερική καλύτερη ή πιο ανταγωνιστική”.

Η νομοθεσία, η οποία θα τεθεί σε ισχύ στις 24 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους, δεν ισχύει για αλλοδαπούς εργαζόμενους με βίζα που βρίσκονται ήδη στη χώρα ή για άτομα εκτός της χώρας που τους έχει ήδη εκδοθεί η βίζα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version