Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: “Ισχύ ατομικών βομβών” είχαν τα “χτυπήματα” – Ανασύρουν ζωντανούς 8 ημέρες μετά

Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: “Ισχύ ατομικών βομβών” είχαν τα “χτυπήματα” – Ανασύρουν ζωντανούς 8 ημέρες μετά
Συντρίμμια από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία AP Photo/Emrah Gurel

Με "ατομικές βόμβες" παρομοίωσε ο Ερντογάν τη δύναμη των σεισμικών δονήσεων σε Τουρκία και Συρία. Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται, ωστόσο ανασύρονται ακόμα ζωντανοί, 8 ημέρες μετά το "χτύπημα" των 7,8 Ρίχτερ.

Οκτώ ημέρες μετά τον φονικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία, οι επιχειρήσεις ανεύρεσης επιζώντων κάτω από τα χαλάσματα συνεχίζονται.

Αν και τα περισσότερα σωστικά συνεργεία άλλων χωρών που έσπευσαν να βοηθήσουν έχουν αποχωρήσει, 210 ώρες μετά το καταστροφικό “χτύπημα” τα θαύματα συνεχίζονται.

Μόνο σήμερα, δέκα άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα χαλάσματα με τελευταίο έναν 77χρονο που παρέμεινε εγκλωβισμένος για 212 ώρες. Νωρίτερα, ένας 65χρονος Σύρος και ένα ανήλικο κορίτσι διασώθηκαν από τα ερείπια κτιρίου που κατέρρευσε στην επαρχία Χατάι της Τουρκίας.

Η διάσωση αναπτέρωσε τις ελπίδες των σωστικών συνεργείων που δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν επιζήσαντα μέλη της οικογένειας από τα ερείπια του συγκεκριμένου σπιτιού.

Όμως, ο αριθμός των θυμάτων δυστυχώς εξακολουθεί να αυξάνεται. Οι τελευταίες πληροφορίες για τον τραγικό απολογισμό κάνουν λόγο για περισσότερους από 40.000 νεκρούς.

Σωστικά συνεργεία μεταφέρουν τη σορό ενός θύματος του σεισμού AP Photo/Bernat Armangue

“Ισχύ ατομικών βομβών” είχαν οι σεισμοί

Οι σεισμοί της περασμένης Δευτέρας, οι χειρότεροι στην ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας, ήταν “ισχυροί σαν ατομικές βόμβες”, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι περισσότεροι από 2,2 εκατ. άνθρωποι έχουν φύγει από τις πληγείσες περιοχές. Πρόσθεσε ότι εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια στη νότια Τουρκία είναι πλέον μη κατοικήσιμα και υποστήριξε ότι “οποιαδήποτε χώρα θα αντιμετώπιζε τα ζητήματα που αντιμετωπίσαμε και εμείς σε μια τέτοια καταστροφή”.

Υποσχέθηκε ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν μέχρι να ανασυρθεί και ο τελευταίος εγκλωβισμένος στα χαλάσματα, σημειώνοντας ότι το έργο των σωστικών συνεργείων στις περιοχές αυτές βελτιώνεται μέρα με την ημέρα.

Αμφιλεγόμενες ωστόσο, ήταν οι δηλώσεις του Ερντογάν για τα γκρεμισμένα κτίρια, λέγοντας πως υπενθυμίζουν στην κυβέρνηση ότι είναι αναγκαίο να τηρούνται οι αυστηροί κανονισμοί δόμησης.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες – Πώς επιβίωσαν 198 ώρες κάτω από τα χαλάσματα

199 ώρες άντεξε κάτω από τα χαλάσματα ο 18χρονος Μωχάμεντ Καφέρ Τσετίν. Διασώστες τον απεγκλώβισαν από τα συντρίμμια στην επαρχία Αντιγιαμάν.

Λίγο νωρίτερα, ζωντανοί βρέθηκαν ακόμα δύο νέοι στο Καχραμανμάρας. Ο 17χρονος Μωχάμεντ Ενες Γιενινάρ και ο 21χρονος αδερφός του Μπακίρ μεταφέρθηκαν με φορεία στα ασθενοφόρα και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Μάλιστα, λίγο αργότερα τα δύο αδέρφια περιέγραψαν πώς κατάφεραν να επιβιώσουν κάτω από τα χαλάσματα όλες αυτές τις ημέρες.

“Ζήτησα από τον αδερφό μου να βρει το κινητό και το βρήκαμε. Στην ουσία μας έσωσε το κινητό. Πηγαίνω γυμναστήριο κάθε πρωί και συνήθως έχω ένα μπουκάλι νερό και το κινητό δίπλα στο κρεβάτι μου. Όλη αυτή την ώρα ήμασταν μαζί, πιστεύαμε στον Θεό και στηρίζαμε ο ένας τον άλλον” είπε ο 17χρονος Μωχάμεντ.

“Υπήρχε μια χαραμάδα φρέσκου αέρα. Τρώγαμε σκόνη πρωτείνης και κοιμόμασταν είπε στη συνέχεια ο αδερφός του.

Σε άλλο σημείο, στην ίδια περιοχή, τα σωστικά συνεργία προσπαθούν να προσεγγίσουν τρία μέλη μιας οικογένειας, γιαγιά μητέρα και κόρη που βρίσκονται εγκλωβισμένες στα συντρίμμια τριώροφης πολυκατοικίας.

Στο Χατάι ανέλπιστη ήταν η διάσωση 13χρονου αγοριού, 182 ώρες μετά το σεισμό. Διασώστες κρατούσαν το χέρι του παιδιού καθώς το μετέφεραν στο ασθενοφόρο, ενώ ο κόσμος χειροκροτούσε.

Συγκλονιστικές είναι και οι εικόνες με τους κατάκοπους διασώστες να κοιμούνται ανάμεσα στα συντρίμμια στην Αντιόχεια, σκεπασμένοι με μια κουβέρτα και έχοντας ανάψει μια φωτιά για να σκεπαστούν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα