Απόφαση ΕΚΤ: Χωρίς περιορισμούς οι αγορές ομολόγων του δημοσίου από τις εμπορικές τράπεζες

Απόφαση ΕΚΤ: Χωρίς περιορισμούς οι αγορές ομολόγων του δημοσίου από τις εμπορικές τράπεζες
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα AP

Στην άρση των περιορισμών στα ανοίγματα των ελληνικών εμπορικών τραπεζών προς τος ελληνικό δημόσιο προχώρησε με απόφασή της η ΕΚΤ, γυρίζοντας σελίδα από την περιοριστική απόφαση η οποία είχε ληφθεί πέντε χρόνια νωρίτερα, τον Μάρτιο του 2015.

Η απόφαση που είχε ληφθεί σε μια εποχή που η Ελλάδα είχε αποκλειστεί από τις αγορές και ο κίνδυνος χρεοκοπίας είχε αυξηθεί υπερβολικά και οι τράπεζες είχαν περιοριστεί στην χρηματοδότηση του ELA είχε την λογική να μην καταρρεύσουν μαζί με το ελληνικό δημόσιο σε μια ενδεχόμενη κακή εξέλιξη.

Ωστόσο από το 2017 όταν η Ελλάδα έκανε τα πρώτα δειλά βήματα για την έξοδο της στις αγορές οι αυστηροί περιορισμοί δεν επέτρεπαν αγορές και διακράτηση ομολόγων πέρα από ένα εξαιρετικά χαμηλό όριο. Το γεγονός αυτό άφηνε τους ελληνικούς τίτλους στην διάθεση των Hedge Funds που διατηρούσαν τις αποδόσεις σε υψηλά επίπεδα. Η άρση των περιορισμών αυτό θα βοηθήσει να χαμηλώσουν ακόμη περισσότερο τα επιτόκια δανεισμού του δημοσίου κάνοντας άλλο ένα βήμα ομαλοποίησης στην σχέση της προς τις αγορές.

Σε ανακοίνωση του για την απόφαση της ΕΚΤ το υπουργείο οικονομικών τόνιζε ότι μετά τις εκλογές του Ιουλίου 2019, η εμπιστοσύνη επανήλθε στο τραπεζικό σύστημα, οι καταθέσεις αυξάνονται, η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές αποκαταστάθηκε, η χρηματοδότηση μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Παροχής Ρευστότητας αποπληρώθηκε. Ταυτόχρονα, το μακροοικονομικό περιβάλλον βελτιώθηκε αισθητά, άρθηκαν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), ενώ η εμπιστοσύνη των αγορών προς την κυβέρνηση της Ν.Δ. αποτυπώνεται και στο κόστος χρηματοδότησης του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο έπεσε πρόσφατα, και πριν την ενίσχυση εξωγενών κινδύνων, σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αξιολόγησε ότι εκλείπουν πλέον οι λόγοι και οι συνθήκες που την οδήγησαν στην απόφαση του Μαρτίου του 2015. Απόφαση την οποία αναίρεσε σήμερα, δίνοντας ακόμα ένα σημάδι για την επιστροφή στην κανονικότητα και την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Η εξέλιξη αυτή θα είναι επωφελής τόσο για τις τράπεζες όσο και για το Ελληνικό Δημόσιο», κατέληξε η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα