ΔΝΤ- ΕΚΤ: “Σήματα κινδύνου” για νέες αυξήσεις επιτοκίων και χρηματοπιστωτικό σύστημα

ΔΝΤ- ΕΚΤ: “Σήματα κινδύνου” για νέες αυξήσεις επιτοκίων και χρηματοπιστωτικό σύστημα
ΔΝΤ AP Photo/Patrick Semansky

«Τις αδυναμίες του χρηματοπιστωτικού τομέα» αποκάλυψε η απότομη αύξηση των επιτοκίων, σύμφωνα με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Ο κύκλος ανόδου των επιτοκίων φαίνεται, ότι ακόμη έχει δρόμο καθως, με βάση εκτιμήσεις παραγόντων, την ερχόμενη Παρασκευή, οπότε και έχει προγραμματιστεί η νέα συνεδρίαση της ΕΚΤ, αναμένεται να ανακοινωθεί μία αύξηση των επιτοκίων πέριξ του 0,25%. Βέβαια, πολλοί αναλυτές δεν αποκλείουν αύξηση ακόμη και κατά 50 μονάδες βάσης, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης.

Στο φόντο αυτό, και την ώρα που ξεκίνησε η διαδικασία επιδότησης των δόσεων δανείων των ευάλωτων νοικοκυριών, έντονος είναι ο προβληματισμός για το κατά πόσο η άνοδος των επιτοκίων θα σπρώξει στην “κόκκινη” ζώνη δάνεια αλλά και το κατά πόσο θα “φρενάρει” την ανάπτυξη.

«Η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης είναι ανασταλτικός παράγοντας ζήτησης για δάνεια», τόνισε σε πρόσφατη τοποθέτησή του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο γενικός διευθυντής και Chief Financial Officer της Alpha Bank, κ. Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, σημειώνοντας πως τον τελευταίο καιρό κάποιες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τη ρευστότητά τους για να αποπληρώσουν τον δανεισμό τους και να είναι πιο φειδωλές στη χρήση εργαλείων ρευστότητας λόγω αύξησης των επιτοκίων.

Την ίδια ώρα, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σε συνέντευξή της στο πλαίσιο του Milken Institute Global Conference, προειδοποίησε ότι οι επικεφαλής του κλάδου θα πρέπει «να περιμένουν σοκ και να είναι έτοιμοι να δράσουν, γιατί θα έλθουν». «Αυτά που περάσαμε τα τελευταία χρόνια ήταν μια σειρά από αδιανόητα γεγονότα» επεσήμανε. «Η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η απότομη αύξηση των επιτοκίων, μετά από πολλά – πολλά χρόνια που παρέμεναν χαμηλά» συμπλήρωσε.

Tο ΔΝΤ, τον προηγούμενο μήνα, προειδοποίησε ότι οι τραπεζικές αναταραχές θα αποτελέσουν πιθανότατα τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές παραμένουν εύθραυστες.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι υποβάθμισε τις προβλέψεις ανάπτυξης στο 2,8% για φέτος και προειδοποίησε για περαιτέρω καθοδικούς κινδύνους. Το ΔΝΤ προειδοποίησε επίσης ότι ο οικονομικός κατακερματισμός και οι γεωπολιτικές εντάσεις θα επηρεάσουν το παγκόσμιο ΑΕΠ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, μήνυμα που έσπευσε να υπογραμμίσει εκ νέου η Κρ. Γκεοργκίεβα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα