Οι τέσσερις νέες ελαφρύνσεις που έρχονται το 2020

Οι τέσσερις νέες ελαφρύνσεις που έρχονται το 2020
Στιγμιότυπο από την οδό Ερμού Eurokinissi

Στην χθεσινή του συνέντευξη του ο Πρωθυπουργός μίλησε ξανά για μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι την κατάργηση της το 2021. Μαζί έρχεται νέα μείωση φόρου για επιχειρήσεις ή τις ασφαλιστικές εισφορές.

Ο κ. Μητσοτάκης στην συνέντευξή του στο ALPHA δήλωσε σίγουρος ότι θα υπάρχει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που θα διατεθεί για την μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης ένα χρόνο αργότερα. «Είχαμε σχεδιάσει την έναρξη της μείωσης για το 2021 αλλά μπορούμε να το κάνουμε το 2020 και ενδεχομένως να μπορούμε να την καταργήσουμε πλήρως το 2021» είπε ο Πρωθυπουργός.

Στην ίδια συνέντευξη ο Πρωθυπουργός είπε ότι ναι μεν είχε προγραμματιστεί το 2020 να ολοκληρωθεί η μείωση των συντελεστών φορολογίας των επιχειρήσεων από το 24% στο 20%. Αποκάλυψε όμως ότι η υπάρχει η δεύτερη σκέψη αντί να γίνει αυτό να προχωρήσει η Κυβέρνηση σε μια πιο επιθετική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. «Μπορεί να αποφασίσουμε να δώσουμε εκεί τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο. Να κάνουμε μια πιο επιθετική μείωση στην φορολογία της εργασίας» είπε ο Πρωθυπουργός αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η εισφορές για κύρια σύνταξη για τους μισθωτούς να μειωθούν παραπάνω από 1% από τον Ιούλιο όπως έχει προγραμματιστεί.

Παράλληλα βέβαια το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζει περισσότερο παρασκηνιακά, την μείωση του τέλους επιτηδεύματος τουλάχιστον κατά 50% μέσα στο 2020. Η συγκεκριμένη επιβάρυνση δικαιολογεί τον όρο «χαράτσι»καθώς δεν έχει αναλογικότητα και επιβάλλεται περίπου ως τιμωρία σε περίπου 1,8 εκατομμύρια φορολογούμενους που έχουν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα . Κλιμακώνεται δε από τα 650 ευρώ για ατομικές εταιρίες και ελεύθερους επαγγελματίες 800 ευρώ το χρόνο για τουριστικές επιχειρήσεις σε πόλεις με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους 1000 ευρώ το χρόνο για επιχειρήσεις σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους και 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα επιχείρησης . Το μέτρο φέρνει στα δημόσια ταμεία κάθε χρόνο έσοδα τα τάξης των 390 εκ ευρώ. Ο στόχος είναι και αυτή η επιβάρυνση να εξαλειφθεί πλήρως με μια πρώτη δόση το 2020 και μια δεύτερη το 2021.

Δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ

Την μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 8%. Εδώ τα πράγματα είναι πιο εύκολα καθώς με την δεύτερη μείωση του βασικού φόρου για τα ακίνητα το υπουργείο οικονομικών έχει ήδη δρομολογήσει μια σειρά αλλαγών που α αφορούν και την εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες και την ένταξη 2.900 περιοχών στο σύστημα προσδιορισμού αντικειμενικών αξιών με στόχο , μέσω δίκαιης φορολόγησης «προνομιούχων» ακινήτων σε περιοχές που είχαν μέχρι τώρα ευνοϊκή μεταχείριση να αυξηθεί η είσπραξη από ΕΝΦΙΑ κατά περίπου 400 εκ ευρώ . Παράλληλα βέβαια το υπουργείο οικονομικών θεωρεί ότι έχει και ένα κρυφό χαρτί που λέγεται αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης στον ΕΝΦΙΑ που αύξησε την εισπραξιμότητα του φόρου για το 2019 κατά 110 εκ ευρώ . Αν αυτό επαναληφθεί και το 2020 υπάρχει διαθέσιμο ένα ποσό της τάξης τω 500 εκ ευρώ που φτάνει και με το παραπάνω για την μείωση του 8% ( υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περί τα 200 εκ ευρώ) η οποία θα είναι μεγαλύτερη για τοις μικρές και μεσαίες περιουσίες και μικρότερη για τις μεγάλες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα