Ανδρουλάκης: Οι 9 προτάσεις για ανταγωνιστικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Διαβάζεται σε 4'
Ανδρουλάκης: Οι 9 προτάσεις για ανταγωνιστικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Δέσμη 9 προτάσεων για ανταγωνιστικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις παρουσίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης στο ευρωπαϊκό συνέδριο επιχειρηματικότητας. Τι περιλαμβάνουν.

Στο 2ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας: “ΜμΕ: Καινοτομία, ανταγωνιστικότητα και ευημερία σε ένα ευάλωτο οικονομικό περιβάλλον”, που συνδιοργάνωσαν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και ο Economist μίλησε το μεσημέρι του Σαββάτου (24/5) ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης παρουσίασε δέσμη 9 προτάσεων για ανταγωνιστικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις:

  1. Άμεση εφαρμογή πραγματικών ρυθμίσεων για τα σωρευμένα χρέη σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Με 120 δόσεις και «κούρεμα» 30% για όσους είναι συνεπείς.
  2. Δεύτερη ευκαιρία με αξιοπρέπεια. Προστασία της πρώτης κατοικίας για όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους. Επαναφορά του νόμου του ΠΑΣΟΚ του 2010, με επικαιροποιημένα κριτήρια και αυστηρούς κανόνες για τη λειτουργία των funds, ώστε να μπει φρένο στις εκβιαστικές πρακτικές.
  3. Καθιέρωση ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
  4. Κίνητρα για νέες προσλήψεις με επιδότηση εργοδοτικών εισφορών στην κοινωνική ασφάλιση για τέσσερα χρόνια αποκλειστικά για θέσεις πλήρους απασχόλησης.
  5. Στήριξη της δίκαιης πράσινης μετάβασης για τους μικρούς: με κίνητρα για εγκατάσταση μικρής κλίμακας φωτοβολταϊκών πάνελ, ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος και να ενισχυθεί η ενεργειακή αυτονομία.
  6. Νέες χρηματοδοτικές πηγές, ώστε να μην είναι οι ΜμΕ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Πρέπει να μπει τέλος στον αποκλεισμό τους από την τραπεζική χρηματοδότηση.
  7. Ισόρροπος ψηφιακός μετασχηματισμός: Στην Ελλάδα έχουμε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε. στην ψηφιακή ένταξη των επιχειρήσεων. Απαιτούνται επενδύσεις στην τεχνολογική αναβάθμιση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, με επιδοτήσεις για εξοπλισμό, λογισμικό, κατάρτιση και πρόσβαση σε ευρυζωνικές υποδομές.
  8. Ουσιαστικά κίνητρα για συνεργασίες και συγχωνεύσεις μεταξύ μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι συνέργειες αυτές μπορούν να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας, να ενισχύσουν την εξωστρέφεια, την ανταγωνιστικότητα και να διευκολύνουν την πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία και τεχνογνωσία.
  9. Ενεργοποίηση των Επιμελητηρίων και των συλλογικών οργάνων των επαγγελματιών, με ρόλο όχι διακοσμητικό, αλλά ουσιαστικό στον σχεδιασμό πολιτικών, στην παροχή υποστήριξης και συμβουλευτικής, στον εντοπισμό κινδύνων και ευκαιριών.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την απώλεια της μεγάλης ευκαιρίας του Ταμείου Ανάκαμψης για τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι οι ΜμΕ.

«Από τα 7 δισ. ευρώ των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, σχεδόν τα μισά (3,3 δισ.) πήγαν σε μόλις 38 επιχειρήσεις! Ουσιαστικά, η μεγάλη πλειονότητα των ΜμΕ αποκλείεται από ένα τόσο σημαντικό εργαλείο χρηματοδότησης. Αυτή η πραγματικότητα δεν είναι τυχαία. Είναι αποτέλεσμα πολιτικών που επιβραβεύουν τη συγκέντρωση, την ισχύ και την κερδοσκοπία, και απαξιώνουν την καθημερινή προσπάθεια του μικρού επιχειρηματία, του αυτοαπασχολούμενου, του μαγαζάτορα, του επαγγελματία της διπλανής πόρτας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όταν ακούγεται από κυβερνητικά χείλη ότι «ο μεγάλος αριθμός μικρών επιχειρήσεων είναι πρόβλημα», εμείς απαντάμε: το πρόβλημα είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης για να στηριχθούν ουσιαστικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις», πρόσθεσε κάνοντας την αντίστιξη της πολιτικής στόχευσης του ΠΑΣΟΚ.

Αναφερόμενος στην αισχροκέρδεια των πολυεθνικών, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Οι πολυεθνικές στη χώρας μας λειτουργούν χωρίς έλεγχο και χωρίς όρια. Τα ίδια προϊόντα πωλούνται στην Ελλάδα σε διπλάσιες και τριπλάσιες τιμές, σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη. Αυτή την ασυδοσία πρέπει να σταματήσουμε. Με αποφασιστικό και θεσμικό τρόπο. Προς αυτή την κατεύθυνση αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για να καταθέσουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ελέγχου των ενδοομιλικών συναλλαγών, που θα χτυπά τη ρίζα της κερδοσκοπίας και της φοροαποφυγής.  Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας άφησε στο απυρόβλητο τις πολυεθνικές, έβαλε όμως στο στόχαστρο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο οριζόντιος κεφαλικός φόρος είναι «χάδι» για τους μεγάλους φοροφυγάδες και βάρος για τους πιο ευάλωτους ελεύθερους επαγγελματίες».

Κλείνοντας ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι «στόχος μας για την Ελλάδα της επομένης δεκαετίας είναι να κάνουμε τη χώρα μας μαγνήτη για καλές δουλειές, να κατοχυρώσουμε ότι η παραγωγική εργασία διασφαλίζει μια αξιοπρεπή ζωή και την προοπτική ότι τα παιδιά μας θα ζήσουν καλύτερα από εμάς. Για να το πετύχουμε όμως, απαιτείται μια εντελώς διαφορετική οικονομική πολιτική από αυτήν που εφαρμόζεται εδώ και έξι χρόνια. Απαιτείται πειστικό σχέδιο και όραμα που να εμπνέει τον κάθε πολίτη, διότι κάθε ποιοτική Δημοκρατία οφείλει να βασίζεται σε μια βιώσιμη οικονομία, που να διασφαλίζει ότι τα οφέλη της ανάπτυξης κατανέμονται με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης σε όλους τους πολίτες της. Η Ελλάδα μπορεί να το πετύχει, με σύμμαχο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα