Ερντογάν σε Τούρκους ευέλπιδες: “Εσείς θα υπερασπιστείτε τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο”

Ερντογάν σε Τούρκους ευέλπιδες: “Εσείς θα υπερασπιστείτε τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο”
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Σε φοιτητές της τουρκικής Σχολής Ευελπίδων μίλησε ο Τούρκος πρόεδρος. Για άλλη μια φορά χρησιμοποίησε πολεμική ρητορική, κάνοντας λόγο για αυξανόμενες προσπάθειες παραβίασης των δικαιωμάτων της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο.

Για «αυξανόμενες προσπάθειες παραβίασης των δικαιωμάτων» της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο έκανε λόγο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του ενώπιον των φοιτητών της τουρκικής Σχολής Ευελπίδων.

«Εσείς θα σταματήσετε τις αυξανόμενες προσπάθειες παραβίασης των δικαιωμάτων μας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Εσείς θα αντιμετωπίσετε σαν ατσάλι κάθε απειλή σε κάθε σπιθαμή των συνόρων μας αλλά και πέρα από τα σύνορά μας διότι εσείς είστε ο εκπρόσωπος του λαού μας, η ατσάλινη γροθιά του, η σκληρή καρδιά του, το βλέμμα του που τρυπάει το σκοτάδι και που αγκαλιάζει το μέλλον» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν κορυφώθηκαν με τον χαρακτηρισμό «συμμορίες δολοφόνων» που χρησιμοποίησε για τους Κύπριους, επιχειρώντας να δικαιολογήσει την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. Όπως είπε στους σπουδαστές «εσείς είστε αυτοί που σώσατε τα αδέλφια μας στην Κύπρο που βασανίζονταν από τη βία των συμμοριών των δολοφόνων».

Οι δηλώσεις Ερντογάν έρχονται σε συνέχεια των ανακοινώσεων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ανακοίνωσε πως η χώρα του στέλνει και δεύτερο γεωτρύπανο για γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι για την Άγκυρα «δεν έχει ισχύ η ΑΟΖ που κήρυξε» η Κύπρος, κατηγορώντας τη Λευκωσία ότι «δεν θέλει να μοιραστεί τα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή». Υποστήριξε ακόμη ότι είναι «καθήκον της Τουρκίας» να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. «Αυτή είναι η δική μας υποχρέωση και χωρίς κανένα δισταγμό θα συνεχίσουμε να κάνουμε κάθε βήμα σε αυτό το θέμα. Και όπου θέλουμε εντός της υφαλοκρηπίδας μας εμείς και σεισμικές έρευνες θα κάνουμε, και εργασίες γεώτρησης θα κάνουμε» διαμήνυσε.

Συντονισμός Αθήνας – Λευκωσίας

Τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ αναμένεται να αναδείξει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συντονισμό με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που διεξάγεται σήμερα στο Σιμπίου της Ρουμανίας.

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος – σύμφωνα με πληροφορίες – θα έχει και συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου, θα επισημάνει την ανάγκη επίδειξης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης απέναντι στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα επικαλεστεί τα συμπεράσματα του Μαρτίου 2018 και τη σχετική δήλωση της αρμόδιας για τα εξωτερικά θέματα Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ο Πρωθυπουργός θα τονίσει ότι η Ε.Ε. θα αναβαθμίσει τον ρόλο της στις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις μόνο αν μπορεί να υποστηρίξει αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα