ΦΠΑ στα τρόφιμα: Το πινακάκι του Σταϊκούρα και η κόντρα με Άδωνι 

ΦΠΑ στα τρόφιμα: Το πινακάκι του Σταϊκούρα και η κόντρα με Άδωνι 
Οι Χρήστος Σταϊκούρας και Άδωνις Γεωργιάδης eurokinissi

Το οικονομικό επιτελείο έχει ισχυρές επιφυλάξεις για μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στο Μαξίμου επίσης δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι με τις συνεχείς παρεμβάσεις Γεωργιάδη

Στην κυβέρνηση ήδη επεξεργάζονται νέο πακέτο εθνικών μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής ακρίβειας. Πακέτο το οποίο θα εφαρμοστεί εφόσον η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Μαϊου δεν καταλήξει σε ουσιαστικές αποφάσεις για πανευρωπαϊκό πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Δεν θέλουν όμως να προκαταλάβουν τι ακριβώς θα περιέχει το πακέτο αυτό, που σίγουρα πάντως θα περιλαμβάνει τη συνέχιση των επιδοτήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα.

Ένα μέτρο όμως, που πιθανώς να μην περιλαμβάνεται τελικά στο νέο πακέτο στήριξης, αν και έχει τεθεί στο τραπέζι, είναι η μείωση του ΦΠΑ σε κατηγορίες βασικών προϊόντων, που επηρεάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το οικονομικό επιτελείο έχει εκφράσει ισχυρές επιφυλάξεις για το κατά πόσον η μείωση του ΦΠΑ θα φτάσει τελικά στον καταναλωτή και έντονη ανησυχία για τις συνέπειες της κατάργησης έμμεσων φόρων στα δημόσια οικονομικά.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχει μάλιστα φτιάξει και τοποθετήσει πάνω στο γραφείο του ένα πινακάκι με τα έσοδα από το ΦΠΑ ανά κατηγορία προϊόντων, το οποίο και επιδεικνύει σε όποιον τον επισκεφθεί και προτείνει τη μείωση του έμμεσου αυτού φόρου, θέτοντας το ερώτημα από που θα βρεθούν τα αντίστοιχα χρήματα.

Φέρεται δε να μην έχει ενθουσιαστεί καθόλου με τις συνεχείς παρεμβάσεις στελεχών, όπως ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, που αφήνουν κάθε τόσο το θέμα ανοιχτό, δημιουργώντας προσδοκίες στους πολίτες.

Οι παρεμβάσεις του λαλίστατου κ.Γεωργιάδη δεν χαροποιούν ούτε το Μαξίμου. Έχουν άλλωστε περάσει μόλις 15 ημέρες από τότε που ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, καλούσε τα γαλάζια στελέχη να είναι προσεκτικά όταν μιλούν για νέα μέτρα στήριξης και να μη σπεύδουν να προαναγγέλλουν τις επόμενες κινήσεις, πριν καν εφαρμοστούν οι προηγούμενες αποφάσεις. Για παράδειγμα αυτή την εβδομάδα θα δοθεί η “επιταγή ακρίβειας”, ενώ αναμένεται επιτέλους να ανοίξει η πλατφόρμα επιδότησης καυσίμων που εκκρεμεί από τις αρχές Απριλίου.

Βουλευτές, αλλά και υπουργοί, ωστόσο δεν μπορούν να περιμένουν καθώς νιώθουν πίεση από την κοινωνία, την οποία αισθάνεται βεβαίως και το Μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο και ο πρωθυπουργός έχει πολλάκις διαβεβαιώσει πως όποια μέτρα ληφθούν δε θα διακινδυνεύσουν τη δημοσιονομική ισορροπία, καθώς θέλει τη στήριξη των πολιτών, αλλά θέλει και καλή εικόνα στις διεθνείς αγορές και τους επενδυτές.

Η εξίσωση λοιπόν δεν είναι απλή και επιπλέον, εάν η κυβέρνηση αποφασίσει πχ ότι θα προχωρήσει σε εθνικό πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου – εφόσον η ΕΕ δεν αποφασίσει για πανευρωπαϊκό πλαφόν- θα βρεθεί αντιμέτωπη με την κατηγορία ότι μπορούσε εξαρχής να λάβει σχετικά μέτρα, αλλά δεν το έπραξε εγκαίρως. Όμως ο κόμπος φτάνει πλέον στο χτένι και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά και στο κυβερνητικό επιτελείο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα