Freedom pass: “Δωράκι” στους νέους που είναι οργισμένοι με την κυβέρνηση 

Freedom pass: “Δωράκι” στους νέους που είναι οργισμένοι με την κυβέρνηση 
" " , 28 2021. (EUROKINISSI/ ) Eurokinissi

Τι φοβάται και που στοχεύει η κυβέρνηση με την προπληρωμένη κάρτα αξίας 150 ευρώ ως κίνητρο στους νέους 18- 25 ετών, προκειμένου να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού 

Σε μία κίνηση που σχολιάστηκε από την αντιπολίτευση ως “εξαγορά” και παροχολογία με προεκλογικό μάλιστα “άρωμα” προχώρησε χθες η κυβέρνηση, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε το “freedom pass”, δηλαδή προπληρωμένη κάρτα αξίας 150 ευρώ ως κίνητρο στους νέους 18- 25 ετών, προκειμένου να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση πρόκειται για ένα «δώρο» ευγνωμοσύνης στη νεολαία, αλλά και ένα κίνητρο στους νέους για να εμβολιαστούν. Και όπως σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης, η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα δεν έλαβε καμία ενίσχυση όλο τον τελευταίο χρόνο, σε αντίθεση με τους μεγαλύτερους κατά κανόνα εργαζόμενους και επαγγελματίες, επομένως επρόκειτο για μία “οφειλή” σε μία ολόκληρη “φουρνιά”, που έχασε σπουδές, διασκέδαση και ευκαιρίες για ταξίδια.

Από τη ρητορική πως οι νέοι φταίνε για την εξάπλωση του κορονοϊού στο… καλόπιασμα δια της “κάρτας ελευθερίας” η απόσταση είναι βέβαια μεγάλη. Και ένας λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση προχώρησε στην κίνηση αυτή, πέραν του προφανούς, έχει να κάνει με την αρνητική δημοσκοπική εικόνα της ΝΔ στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Όπως έχει γράψει το NEWS 24/7, η κυβέρνηση εδώ και καιρό εξέταζε, μετά το “άνοιγμα” στη μεσαία τάξη, και τρόπους να κατευνάσει τη δυσαρέσκεια των νεότερων σε ηλικία ψηφοφόρων. Ούτως ή άλλως το ενδεχόμενο επιδότησης εισιτηρίων για θέατρα, σινεμά, μουσεία και για τουρισμό ήταν στο τραπέζι και το πολιτικά ωφέλιμο για την κυβέρνηση συνδυάστηκε με το υγειονομικά ωφέλιμο για τη χώρα στο πλαίσιο της προσπάθειας επίτευξης της ανοσίας σε ποσοστό 70% και δη τους καθοριστικούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Και καθώς αυτοί οι δύο μήνες θα είναι κρίσιμοι για τον έλεγχο της πανδημίας, η κυβέρνηση φάνηκε ιδιαίτερα “γενναιόδωρη” ανακοινώνοντας την ενεργοποίηση της “κάρτας ελευθερίας” από την πρώτη ήδη δόση εμβολιασμού. Σημειωτέον πάντως ότι θα μπορεί πρακτικά να ενεργοποιηθεί από το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου, καθώς προφανώς ήταν μία σκέψη της τελευταία στιγμής.

Ενδεχομένως πάντως να μην είναι άσχετο το γεγονός ότι την ώρα που η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανακοινώσει και άλλα κίνητρα για εμβολιασμό με ευκολότερη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους και ανοιχτούς χώρους με συγχρωτισμό σε διασκέδαση κλπ, ο ΠΟΥ ζητούσε να ισχύουν και για τους εμβολιασμένους τα ίδια μέτρα, που θα ισχύουν και για ανεμβολίαστους λόγω της μετάλλαξης Δέλτα. Η κυβέρνηση πάντως επιμένει ότι θα έρθουν και άλλα κίνητρα για το γενικό πληθυσμό, όχι όμως οικονομικού χαρακτήρα.

Η κυβέρνηση ταυτόχρονα απορρίπτει την κριτική της αντιπολίτευσης για την κάρτα ελευθερίας, υποστηρίζοντας ότι όποιος διαφωνεί, δεν επιθυμεί τον εμβολιασμό των νέων. Απορρίπτει φυσικά και τις κατηγορίες περί παροχολογίας και κομματικών σκοπιμοτήτων, επιστρέφοντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα τα περί εξαγοράς ψήφων.

“Ο κ. Τσίπρας κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Χαρακτηρίζει την επιβράβευση των νέων για την υπομονή που έδειξαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας «εξαγορά», επειδή, όπως όλοι θυμούνται, έτσι έμαθε να μεταχειρίζεται ο ίδιος τους πολίτες.

Η κυβέρνηση προσφέρει την «Κάρτα Ελευθερίας» στη νέα γενιά, που σε αντίθεση με άλλες κατηγορίες πολιτών, δεν έλαβε κάποιο αντιστάθμισμα για όσα στερήθηκε στη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων. Ταυτόχρονα, παρέχει ένα πρόσθετο κίνητρο για τον εμβολιασμό τους, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες του κόσμου.

Αν ο κ. Τσίπρας διαφωνεί, ας το δηλώσει ξεκάθαρα. Κι ας μην κρύβεται πίσω από την «αλληλεγγύη» που όψιμα θυμήθηκε”, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Η κριτική πάντως που ασκείται στην κυβέρνηση υποστηρίζει επίσης ότι με την παροχή οικονομικών κινήτρων σε κατηγορίες του πληθυσμού προκειμένου να εμβολιαστούν, αλλοιώνεται το μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού. Η κυβερνητική απάντηση είναι ότι κάθε μέσο ενίσχυσης του τείχους ανοσίας είναι θεμιτό. Σημειωτέον πάντως ότι η κυβέρνηση πιθανόν να πήρε την ιδέα από το Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν. Ενώ εξετάζει και άλλα “δωράκια” όπως voucher 500 ευρώ για την αγορά υπολογιστή.

Δεν είναι τυχαίο επίσης οτι ο κ. Μητσοτάκης το Σάββατο μίλησε για τις πολιτικές για τη νέα γενιά σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ, ενώ χθες βράδυ μίλησε στην παρουσίαση του “νέου σχολείου”.

Υπενθυμίζεται ότι κάθε νέος, που εμβολιάστηκε μέσα στο 2021 ή θα εμβολιαστεί στη συνέχεια, θα αποκτά με την πρώτη δόση του εμβολίου του, μία -προπληρωμένη από το Κράτος- ψηφιακή κάρτα «Freedom Pass», ένα ψηφιακό πορτοφόλι 150 ευρώ, που θα αποθηκεύεται στο κινητό του τηλέφωνο, αλλά θα υπάρχει και σε φυσική μορφή. Θα καλύπτει εισιτήρια για ταξίδια, έξοδα για ξενοδοχεία, αλλά και την είσοδο σε συναυλίες, σινεμά, θέατρα ή μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους- αν και όσον αφορά στο τελευταίο, ήδη έχουν τη δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης οι νέοι μέχρι 25 ετών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα