Η ΝΔ, ο Καραμανλής και η προανακριτική μιας fast track αθώωσης
Διαβάζεται σε 6'
Αναρμόδιος για την ασφάλεια στα τρένα και δίχως ποινική ευθύνη ο πρώην υπουργός μεταφορών υποστηρίζεται στην “γαλάζια” πρόταση. Αντιφάσεις εντοπίζει το ΠΑΣΟΚ, μεθόδευση «βλέπει» ο ΣΥΡΙΖΑ, για «πλυντήριο» μιλά το ΚΚΕ.
- 28 Μαΐου 2025 06:17
Τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να γίνει μια έρευνα μακριά από τα «φώτα της δημοσιότητας» και το κοινοβούλιο, στην οποία θα καταπέσει οποιαδήποτε κατηγορία αφορά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για τα Τέμπη, διαμορφώνει η κυβέρνηση με την πρόταση που κατέθεσε η Ν.Δ για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής.
Είναι χαρακτηριστικό πως η επιτροπή προτείνεται να ερευνήσει το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, ενώ η Ν.Δ στην ίδια πρόταση ουσιαστικά επιχειρηματολογεί υπέρ του ότι …αυτό δεν υφίσταται. Ξεκαθαρίζοντας με τον τρόπο αυτό πως οδηγεί σε μια προανακριτική διαδικασία με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα. Στηριζόμενο από την πλειοψηφία που έχει η Ν.Δ στη Βουλή και αντίστοιχα στην επιτροπή που θα προκύψει.
Μάλιστα, η αντιπολίτευση αμφιβάλλει αν όταν –ακολουθώντας το «μοντέλο Τριαντόπουλου» – η υπόθεση φτάσει σύντομα σε δικαστικό συμβούλιο (μια και δεν θα κάνει έρευνα η προανακριτική επιτροπή της Βουλής), το κατηγορητήριο θα μπορέσει να «αντέξει». Υπονοώντας πώς στην πραγματικότητα έχει φτιαχτεί για να καταπέσει.
Η πρόταση της Ν.Δ
Στην πρότασή της, η Νέα Δημοκρατία κρίνει εκ των προτέρων αναρμόδιο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για τα θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου. Επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «η εποπτεία του υπουργείου σε ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ είναι διοικητική και δεν αφορά σε θέματα ασφαλείας, για τα οποία εκ του νόμου είναι υπεύθυνη η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ)». Αντίστοιχες αρμοδιότητες αποδίδονται επίσης στον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδας.
Επίσης στην πρότασή της η Ν.Δ ξεκαθαρίζει ότι δεν διαπιστώνει καμία ποινική ευθύνη στον πρώην υπουργό Μεταφορών. Ισχυριζόμενοι πως – με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας- οι δύο διευθυντές του υπουργείου, όπως και η ΡΑΣ ελέγχονται από την δικαιοσύνη επειδή δεν έκαναν εισηγήσεις στον Κωνσταντίνο Καραμανλή για την κατάσταση του δικτύου. Αποτιμώντας ουσιαστικά πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν γνώριζε.
Όσον αφορά το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος για το οποίο προτείνεται η συγκρότηση της προανακριτικής το κυβερνών κόμμα επισημαίνει ότι «το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει μόνο διοικητικό ρόλο σε θέματα ασφαλείας, η ΝΔ προτείνει τη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τον Κ. Καραμανλή για να διερευνηθούν τα ζητήματα υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του ΟΣΕ». Παράλληλα όμως επισημαίνει ότι «δεν καθίσταται σαφές σε ποιες ενέργειες προέβη ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλής για την αντιμετώπιση των δυο ζητημάτων που είχαν εγερθεί σε αυτά, δηλαδή της πρόσθετης χρηματοδότησης της εταιρείας ΟΣΕ ΑΕ χάριν και της άμεσης στελέχωσής της».
Έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Όπως καταγράφεται στις εκτιμήσεις που έκαναν πηγές από τις περισσότερες Κ.Ο της αντιπολίτευσης, το τρίπτυχο αυτό ουσιαστικά διαμορφώνει το έδαφος για να μην εντοπιστεί κανένα ζήτημα υπαιτιότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Στην δική του εκτίμηση το ΠΑΣΟΚ πηγαίνει ακόμη παραπέρα, θεωρώντας πως ουσιαστικά «κατασκευάζεται ένα εξωφρενικό νομικά αδίκημα για τον κ. Καραμανλή με μοναδικό στόχο το δικαστικό συμβούλιο επειδή δεν θα στέκει αυτό για το οποίο τον παραπέμπουν, εν τέλει να τον απαλλάξει με βούλευμα».
Σημειώνει επίσης πως η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας χαρακτηρίζεται από έντονες αντιφάσεις. Πιο συγκεκριμένα επισημαίνει πως είναι αντιφατικό να δηλώνεται πως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν ήταν αρμόδιος για την ασφάλεια παρόλα αυτά οι υφιστάμενοί να διώκονται επειδή δεν …του έκαναν εισηγήσεις για το θέμα αυτό. Όπως σημειώνουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη «αφού σύμφωνα με τη ΝΔ δεν είχε αρμοδιότητα για την ασφάλεια, τι να του εισηγηθούν;»
Το ΠΑΣΟΚ διαφωνεί με την εκτίμηση περί αναρμοδιότητας του Κ.Καραμανλή. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, έχει προτείνει διερεύνηση κακουργήματος και συγκεκριμένα παράβαση του άρθρου 291 του Ποινικού Κώδικα για διατάραξη συγκοινωνιών. Μάλιστα επικαλείται συγκεκριμένο σημείο της δικογραφίας, όπου τεκμηριώνεται η αρμοδιότητα του υπουργού Μεταφορών. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται στο σημείο που ο Εφέτης Ανακριτής Σωτήρης Μπαϊκάμης δηλώνει πως «προκύπτει ευθεία εκ του νόμου ειδική εποπτική λειτουργία και έλεγχος από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επί του διαχειριστή της σιδηροδρομικής υποδομής (ΟΣΕ) ως προς την ασφάλεια της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας παράλληλη και ανεξάρτητη με την εποπτεία της ΡΑΣ»
Στόχος «να πέσει στα μαλακά» ο Κ.Καραμανλής, εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωσή του, μάλιστα, σημειώνει ότι η πρόταση της Ν.Δ συνιστά κοροϊδία προς την κοινωνία. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται «στην αρχή τον καταχειροκροτούσαν, μετά τον επιβράβευσαν. Στη συνέχεια, μετά τα συλλαλητήρια, προσπαθούν να κοροϊδέψουν την ελληνική κοινωνία, αλλά κανείς δεν τρώει κουτόχορτο. Μετά τον Τριαντόπουλο θέλουν να προχωρήσουν σε άλλη μια fast track Προανακριτική Επιτροπή, αντισυνταγματική και παράνομη, με στόχο να πέσει στα μαλακά και ο Καραμανλής μόνο για πλημμέλημα. Η κοινωνία φωνάζει για το έγκλημα και τη συγκάλυψη και αυτοί έχουν κλειστά αυτιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επιμένει για δικαιοσύνη και αλήθεια και για διερεύνηση όλων των ευθυνών σε όσους εμπλέκονται, όσο ψηλά και αν βρίσκονται. Η κοινωνία απαιτεί οξυγόνο, όχι και άλλη συγκάλυψη».
Για «πλυντήριο» των ευθυνών του Κωνσταντίνου Καραμανλή κάνει λόγο το ΚΚΕ που έχει ήδη καταθέσει πρόταση διερεύνησης κακουργηματικών πράξεων. Όπως επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος «πρόκειται για μια προσχηματική και προσβλητική πρόταση. Μια πρόταση πλυντήριο για τις ευθύνες του κ. Καραμανλή οι οποίος αντί για κακουργηματικές πράξεις παραπέμπεται για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος. Καταγγέλλουμε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει μια προανακριτική φιάσκο. Το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να φωτιστούν οι κακουργηματικές πράξεις όλων των υπευθύνων»
Η διαδικασία
Όσον αφορά την διαδικασία η σχετική συζήτηση στην Βουλή για την έγκριση των προτάσεων σύστασης προανακριτικής επιτροπής που έχουν κατατεθεί, αναμένεται να γίνει στις επόμενες 22 ημέρες. Σύμφωνα με τον κανονισμό μία εβδομάδα μετά την κατάθεση πρότασης εκκινεί η προθεσμία των 15ημερών ώστε αυτή να συζητηθεί στην Βουλή.
Η προθεσμία αυτή θα παραταθεί μόνον αν κατατεθεί και νέα πρόταση, π.χ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα υπογράφεται από 30 βουλευτές. Πράγμα που φαίνεται απίθανο μια και δεν έχουν καρποφορήσει οι συζητήσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς για κάτι τέτοιο.