Ικανοποιημένη η κυβέρνηση: Η ΕΕ δεν δίνει λευκή επιταγή στην Τουρκία

Ικανοποιημένη η κυβέρνηση: Η ΕΕ δεν δίνει λευκή επιταγή στην Τουρκία
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τηλεδιάσκεψη κορυφής

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η Κοινή Δήλωση των 27 της ΕΕ περιλαμβάνει και θετικά μέτρα, αλλά και κυρώσεις, εάν η Τουρκία επαναλάβει παραβατική συμπεριφορά κατά της Ελλάδας και της Κύπρου

Ικανοποιημένη είναι η Αθήνα από την Κοινή Δήλωση των 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνει τη διττή προσέγγιση έναντι της Τουρκίας που είχε επιδιώξει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Περιλαμβάνει, όπως αναφέρουν, και θετικά μέτρα, αλλά και περιοριστικά μέτρα-κυρώσεις εφόσον η Άγκυρα επαναλάβει μονομερείς ενέργειες και παραβατική συμπεριφορά έναντι κρατών-μελών.

Η τηλεδιάσκεψη Κορυφής της ΕΕ © Dimitris Papamitsos / All Rights Reserved

“Η ΕΕ δεν δίνει «λευκή επιταγή» στην Τουρκία. Πρόκειται για μια διαδικασία σταδιακή (σε φάσεις), αναλογική και αναστρέψιμη. Τα όποια θετικά μέτρα δηλαδή μπορούν να αναστραφούν εφόσον η Τουρκία επανέλθει σε παραβατικές συμπεριφορές. Και σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία θα πρέπει να δείξει συνέπεια και συνέχεια και θα συνεχίσει να αξιολογείται, καθώς οι όποιες αποφάσεις παραπέμπονται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου”, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Η Κοινή Δήλωση «πατά» πάνω στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, αλλά και στις προηγούμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορούν την Τουρκία και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το κείμενο περιγράφει μία διαδικασία με όρους και προϋποθέσεις (αιρεσιμότητα) με βάση και προηγούμενα συμπεράσματα. Και πέραν της όποιας θετικής ατζέντας, επαναλαμβάνει το μήνυμα για περιοριστικά μέτρα και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η ΕΕ, εφόσον η Τουρκία επαναλάβει μονομερείς ενέργειες ή παραβατική συμπεριφορά που θίγει συμφέροντα κρατών-μελών της Ε.Ε.

Αναφορές υπάρχουν -σημειώνουν τέλος οι ίδιες πηγές- και στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, καθώς η Τουρκία καλείται να συνεργαστεί για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και τις επιστροφές μεταναστών προς την Τουρκία με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε-Τουρκίας, η οποία, σύμφωνα με το Κείμενο Συμπερασμάτων, θα πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς διακρίσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version