Κακοκαιρία Ελπίδα: Δοκιμασία για το επιτελικό κράτος

Κακοκαιρία Ελπίδα: Δοκιμασία για το επιτελικό κράτος
Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκη Κεραμέως EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σε ετοιμότητα δηλώνει ο κρατικός μηχανισμός για την κακοκαιρία Ελπίδα. Τηλεκπαίδευση στα σχολεία, συντονισμός για ηλεκτροδότηση και για να μείνει ανοιχτή η εθνική οδός.

Σε νέα δοκιμασία για το λεγόμενο “επιτελικό κράτος” της κυβέρνησης Μητσοτάκη αναμένεται να εξελιχθεί η κακοκαιρία Ελπίδα, που σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων θα χτυπήσει και την Αττική από σήμερα το μεσημέρι.

Η κυβέρνηση πάντως δηλώνει ότι ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα και το στοίχημα είναι να μην επαναληφθούν οι περσινές εικόνες, όταν με την κακοκαιρία Μήδεια είχαν σημειωθεί διακοπές ηλεκτροδότησης στη βόρεια Αττική επί πέντε ημέρες.

Στόχος είναι επίσης να παραμείνει ανοιχτή η εθνική οδός, ενώ τα σχολεία στην Αττική, όπου θα χτυπήσει ο χιονιάς, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας θα είναι κλειστά από σήμερα και οι μαθητές θα κάνουν τηλεκπαίδευση, παρά τις αντιρρήσεις των εκπαιδευτικών και τις ανησυχίες των γονέων για τη διαδικασία. Σημειωτέον ότι ήδη εργαζόμενοι γονείς αντιμετωπίζουν προβλήματα με εργοδότες που απαιτούν να μεταβούν στη δουλειά τους παρά την προειδοποίηση για έντονα καιρικά φαινόμενα και παρόλο που θα είναι κλειστά τα σχολεία.

Κυβερνητικές πηγές επισήμαιναν ότι με δεδομένο ότι υπάρχει, όπως αναφέρουν, ως εναλλακτική λύση η τηλεκπαίδευση, κρίθηκε ορθότερο και πιο ασφαλές να ανασταλεί για δύο ημέρες η δια ζώσης εκπαίδευση, λόγω της προβλεπόμενης κακοκαιρίας.

“Στην απόφαση συνυπολογίστηκαν οι εξής παράγοντες: το γεγονός ότι οι μαθητές αύριο θα έπρεπε να κάνουν μάθημα με ανοιχτά παράθυρα λόγω των πρωτοκόλλων Covid υπό πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (μέγιστη έως 4 βαθμούς Κελσίου) με κίνδυνο να χρειαστεί να επιστρέψουν στα σπίτια τους το μεσημέρι της Δευτέρας ενώ θα έχει ήδη ξεκινήσει το φαινόμενο των ισχυρών χιονοπτώσεων με την πλέον ισχυρή του ένταση”, ανέφεραν και προσέθεταν:

“Μέλημα της κυβέρνησης είναι η ασφάλεια των μαθητών και εκπαιδευτικών και η απρόσκοπτη λειτουργία της εκπαίδευσης με κάθε μέσο. Και τα δύο επιτυγχάνονται με τη λύση που υιοθετήθηκε.”

Τα θέματα των σχολείων, της ηλεκτροδότησης και των εθνικών οδών συζητήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη χθες στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το οποίο απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις τις επόμενες 48 ώρες.

Στη σύσκεψη εκτιμήθηκε ότι με τη στενή συνεργασία των εταιρειών διαχείρισης των αυτοκινητόδρομων και της Τροχαίας, θα καταστεί δυνατόν να μην κλείσει ούτε λεπτό κανένας αυτοκινητόδρομος. Εάν όμως αυτό συμβεί, θα υπάρξει άμεση ενημέρωση των πολιτών για περιορισμό της κίνησης των ΙΧ και κυρίως των βαρέων οχημάτων.

Ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης κάλεσε τους οδηγούς βαρέων οχημάτων να αποφύγουν την εθνική οδό Αθηνών- Θεσσαλονίκης και να χρησιμοποιήσουν την Ολυμπία και την Ιονία Οδό, καθώς είναι απολύτως κρίσιμο να μην “διπλώσει” νταλίκα λόγω παγετού και κλείσει την εθνική οδό Αθηνών- Θεσσαλονίκης.

Πολιτική Προστασία, Ένοπλες Δυνάμεις, Περιφέρειες, Δήμοι και ΔΕΔΔΗΕ, θα συνεργαστούν για την άμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης παντού, όπου και αν σημειωθούν προβλήματα. Ήδη πραγματοποιηθεί σε πολλές περιοχές της χώρας κοπές δέντρων και κλαδιών γύρω από τους πυλώνες μεταφοράς ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ και άλλες υπηρεσίες, ενώ έχει υπάρξει ειδική πρόνοια για τις σεισμόπληκτες περιοχές όπως το Αρκαλοχώρι στην Κρήτη, όπως ανέφερε ο κ.Στυλιανίδης.

Υπενθυμίζεται ότι μετά το “στραπάτσο” της Μήδειας, ο ΔΕΔΔΗΕ είχε ανακοινώσει έργα υπογειοποίησης καλωδίων της ΔΕΗ, ωστόσο προφανώς αυτό αφορά ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.

Η γνώμη σου μετράει! Απάντησε εδώ στην έρευνα της aboutpeople και μπες στην κλήρωση για ένα ρολόι Xiaomi Mi Smart 5

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα