Έργα υπογειοποίησης καλωδίων ξεκινάει ο ΔΕΔΔΗΕ μετά το “στραπάτσο” της Μήδειας

Έργα υπογειοποίησης καλωδίων ξεκινάει ο ΔΕΔΔΗΕ μετά το “στραπάτσο” της Μήδειας
Υπάλληλος της ΔΕΔΔΗΕ (φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi

Εντός του έτους ξεκινάνε τα πρώτα έργα, ενώ τρείς κατηγορίες περιοχών αναγνωρίζονται ως πρώτης προτεραιότητας.

Στον απόηχο των μεγάλων προβλημάτων που δημιούργησε πρόσφατα η κακοκαιρία “Μήδεια”, κυρίως στα βόρεια προάστια της Αττικής, που είχαν ως αποτέλεσμα να μείνουν επί μέρες χωρίς ρεύμα χιλιάδες νοικοκυριά, ο Υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ επισπεύδουν έργα βελτίωσης του δικτύου.

Στο γενικό προγραμματισμό του Διαχειριστή βρίσκεται σχέδιο για ευρείες υπογειοποιήσεις εναερίων καλωδίων, μήκους 2.000 χιλιομέτρων, τα επόμενα χρόνια.

Άμεσα ωστόσο, μετά από απόφαση που ελήφθη την περασμένη εβδομάδα από το ΥΠΕΝ σε συνεννόηση με τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ, πρόκειται να ανατεθεί μελέτη προτεραιοποίησης των περιοχών υπογειοποίησης ώστε να ξεκινήσουν τα έργα εντός του τρέχοντος έτους.

Στα πλαίσια αυτά, αναγνωρίζονται τρεις κατηγορίες περιοχών πρώτης προτεραιότητας για την υπογειοποίηση των γραμμών:

1) Περιαστικά και άλλα δάση, μέσα από τα οποία διέρχονται γραμμές μέσης τάσης και υπάρχει κίνδυνος το καλοκαίρι, όπως π.χ. το Τατόι, η Πάρνηθα και τα βουνά στην Εύβοια.

2) Οικισμοί και περιοχές πόλεων με πυκνή βλάστηση, όπως ο βόρειος τομέας Αττικής και περιοχές της Εύβοιας όπου η χιονόπτωση μπορεί να προκαλέσει πτώση δέντρων.

3) Παραδοσιακοί και ελκυστικοί για τον τουρισμό προορισμοί όπως τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, αλλά και σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, όπου το θέμα είναι κυρίως αισθητικού χαρακτήρα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της “Μήδειας” εκατοντάδες κορμοί κόπηκαν και έπεσαν στα καλώδια με αποτέλεσμα τεράστιες περιοχές να μείνουν χωρίς ηλεκτροδότηση.

Πρόσθεσε ότι παρά τις σφοδρές συνθήκες, κάποιοι άνθρωποι κατάφεραν σε σύντομο διάστημα να αποκαταστήσουν τις βλάβες: «Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, οι εναερίτες, οι τεχνικοί, τα στελέχη πολιτικής προστασίας και των δήμων, το πυροσβεστικό σώμα, η αστυνομία και ο στρατός. Όλο αυτό τελείωσε έχοντας αφήσει παρακαταθήκη συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να γίνουν», τόνισε ο υπουργός.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα