Μάχη για την ψήφο των αγροτών, από τις Βρυξέλλες στη Θεσσαλία

Μάχη για την ψήφο των αγροτών, από τις Βρυξέλλες στη Θεσσαλία
Στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Τη σημασία στήριξης των αγροτών επεσήμανε από τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο συμμετοχής του στη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αφρικανικής Ένωσης. Με κινητοποιήσεις "απαντούν" οι αγρότες.

Στις Βρυξέλλες μετέβη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αφρικανικής Ένωσης, τη στιγμή που οι αγρότες μάχονται για τη διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης από την ακρίβεια.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός συμπροήδρευσε μαζί με τον Ιρλανδό ομόλογό του Micheál Martin, σε στρογγυλή τράπεζα με θέμα τη γεωργία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στις τοποθετήσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στο επίκεντρο τον συντονισμό για την προστασία του εισοδήματος των αγροτών και της οικονομίας της υπαίθρου.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε την προτεραιότητα που δίνει η Ελλάδα στον αγροτικό τομέα ως παράγοντα βιώσιμης ανάπτυξης -συνδεδεμένου με τις παραδόσεις και την κουλτούρα κάθε λαού- ενώ αναφέρθηκε στις προκλήσεις που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή και επηρεάζουν το σύνολο του αγροδιατροφικού τομέα.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε από τις Βρυξέλλες πως κεντρικός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η στήριξη των αγροτικών περιοχών και η ενίσχυση των εργαλείων μέσα από τα οποία θα αντιμετωπίζονται, συντονισμένα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι εξωγενείς παράγοντες και οι αβεβαιότητες που επηρεάζουν τις περιοχές οι οποίες βασίζονται στον πρωτογενή τομέα όπως και το εισόδημα των παραγωγών.

Βασικό σημεία ενδιαφέροντος για την Ελλάδα στο πλαίσιο της συνόδου ΕΕ – Αφρικανικής Ένωσης είναι η σχέση της χώρας μας με τα κράτη της Αφρικής, όπου ζουν σημαντικές και πολυπληθείς ελληνικές κοινότητες, η διαρκής οικονομική και υγειονομική στήριξη στις αφρικανικές χώρες (η Ελλάδα έχει ήδη προχωρήσει σε δωρεά 3 εκατ. εμβολίων κατά του κορονοϊού) και το νέο πεδίο που ανοίγεται μέσα από τη σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τη βιώσιμη ανάπτυξη.

“Ζεσταίνουν” μηχανές οι αγρότες

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι αγρότες, με τις ενεργειακές αυξήσεις σε συνδυασμό με την κατάσταση στην αγορά να δημιουργούν συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και την άμεση λήψη μέτρων ανακούφισης να κρίνεται αναγκαία.

Τα πρώτα μπλόκα έχουν ξεκινήσει ήδη στη Βόρεια Ελλάδα, όπου αγρότες προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Μουδανιών, μετά την απαγόρευση της ΕΛ.ΑΣ για πορεία με τα τρακτέρ στο κέντρο.

Διαμαρτυρία αγροτών στην ΕΟ Θεσσαλονίκης-Μουδανίων MotionTeam


Παρά την αρχική πληροφόρηση για πορεία των περίπου 65 τρακτέρ -κατόπιν συνεννόησης με την ΕΛ.ΑΣ στη Θεσσαλονίκη-, τελικά εστάλη εντολή από το αρχηγείο στην Αθήνα, με την οποία απαγορεύει οποιαδήποτε διέλευση αγροτών με τα οχήματά τους με κατεύθυνση το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, μέσω του Περιφερειακού.

Στην Θεσσαλία των εξοργισμένων αγροτών σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας

Την κραυγαλέα αντίθεση ανάμεσα στην ακρίβεια στα είδη βασικής κατανάλωσης και τους λογαριασμούς που αντιμετωπίζουν οι πολίτες με την άρνηση της κυβέρνησης να πάρει μέτρα ενώ συνεχίζει την «επέλαση» στο δημόσιο με «γαλάζιους» διορισμούς και υπέρογκους μισθούς αναμένεται να αναδείξει και σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, που περιοδεύει στην Θεσσαλία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά την περιοδεία του στην Νέα Ιωνία, επιμένει στην τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα λαϊκά στρώματα στο κέντρο και στην περιφέρεια σε μία περίοδο που δοκιμάζονται σκληρά από την ακρίβεια. Ιδίως μάλιστα στις αγροτικές περιοχές που βρίσκονται σε αναβρασμό, αφού η ενεργειακές αυξήσεις σε συνδυασμό με την κατάσταση στην αγορά δημιουργούν συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.

Περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλία INTIME NEWS


Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κιλελέρ ενώ είχε δημόσια συζήτηση με αγρότες, κτηνοτρόφους και επαγγελματίες, στην κεντρική πλατεία της Αγιάς.

Γεωργαντάς: Θα στηρίξουμε τους αγρότες εν μέσω ενεργειακής κρίσης

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα είναι στο πλευρό των αγροτών, τόσο κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, όσο και κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των φυσικών καταστροφών, έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς σε συνάντηση που είχε με αγρότες από τις Σέρρες.

Μάλιστα, το βράδυ της Παρασκευής (18/02) αναμένεται να ανακοινωθούν νέα μέτρα στήριξης από τον κ. Γεωργαντά.

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στηρίζει με πράξεις τους αγρότες μας. Όπως στάθηκε στο πλευρό τους για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας και των φυσικών καταστροφών, έτσι και τώρα τους στηρίζει με συγκεκριμένα μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης», δήλωσε ο υπουργός, ενώ πρόσθεσε: «Συζητούμε μαζί τους. Οι πόρτες είναι πάντα ανοιχτές για τους παραγωγούς μας».

Θέλοντας να σχολιάσει την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στα μπλόκα των αγροτών, είπε: «Αν μη τι άλλο είναι ειρωνεία να εμφανίζεται ως υπερασπιστής των αγροτών ο κ. Τσίπρας, όταν το μόνο που θυμούνται από αυτόν οι αγρότες είναι η βαριά φορολογία και η έλλειψη κάθε στήριξης».

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του μπλόκου από τον Λευκώνα και τον Προμαχώνα Σερρών εμφανίστηκαν συγκρατημένα αισιόδοξοι μετά το πέρας της συνάντησης, με τον εκπρόσωπο των μπλόκων, Στέργιο Λίτο να σημειώνει ότι: «Περιμένουμε τις διευκρινιστικές για αυτά που είχε εξαγγείλει ο προηγούμενος υπουργός».

Όπως τόνισε ο ίδιος, «διαπιστώσαμε ότι οι πόρτες του υπουργείου είναι όντως ανοιχτές. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι τις επόμενες ημέρες αυτά που ειπώθηκαν για πραγματική στήριξη στους πραγματικούς αγρότες που παράγουν και καλλιεργούν να τα δούμε σε πράξεις».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα