Με πρόστιμα απειλεί η κυβέρνηση εάν δεν πέσουν οι τιμές της βενζίνης

Με πρόστιμα απειλεί η κυβέρνηση εάν δεν πέσουν οι τιμές της βενζίνης
Πρατήριο καυσίμων Getty Images/ISTOCK

Ο Κ.Μητσοτάκης διαμήνυσε ότι θα πρέπει το κόστος των καυσίμων θα πρέπει να αποκλιμακώνεται ανάλογα με τη μείωση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και δήλωσε ότι θα επιβληθούν πρόστιμα.

Στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπήρξε για μία ακόμη φορά συμφωνία για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου ή για πανευρωπαϊκά μέτρα κατά της ακρίβειας, εξ ου και η ελληνική κυβέρνηση στρέφει τώρα την προσοχή της στην αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από το φυσικό αέριο και διαμηνύει ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει στοχευμένα μέτρα στήριξης.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο Κορυφής προειδοποίησε και με πρόστιμα, εάν η αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου το τελευταίο διάστημα δεν περάσει και στον καταναλωτή με αντίστοιχη μείωση του κόστους της βενζίνης.

“Τις τελευταίες ημέρες είδαμε αποκλιμάκωση της τιμής του πετρελαίου. Αυτή η αποκλιμάκωση πρέπει να περάσει και στην αντλία. Έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε και να επιβάλουμε τα απαραίτητα πρόστιμα σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί. Δυστυχώς η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου δεν δουλεύει υπέρ μας, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να αυξάνονται οι τιμές με μεγάλη ταχύτητα όταν ανεβαίνουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου και να αργούν να αποκλιμακωθούν όταν πέφτουν.Αυτό το μήνυμα πρέπει να το αντιληφθούν όλοι”, δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη τύπου μετα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι δεν υπήρξε και πάλι κάποια απόφαση για ευρωπαϊκή λύση στην ενεργειακή κρίση. “Έχω πει πολλές φορές ότι η επίτευξη ευρωπαϊκής συμφωνίας προς τα ζητήματα που αφορούν την αγορά ενέργειας είναι εξαιρετικά σύνθετη. Γιατί κάθε χώρα έχει τις δικές της προτεραιότητες και αρκεί μία χώρα για να μπλοκάρει μία ευρωπαϊκή απόφαση” είπε και πρόσθεσε: “Εμείς θα εξακολουθήσουμε να επιμένουμε σε αυτή την πρόταση ως μία πιθανή επιλογή, ενώ ταυτόχρονα θα στρέψουμε την προσοχή μας στην προσπάθεια να αποσυνδέσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου και τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό είναι πιο σημαντικό για την Ελλάδα, καθώς το 70% του φυσικού αερίου που εισάγουμε στη χώρα μας κατευθύνεται στην ηλεκτροπαραγωγή”.

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, να ληφθούν και νέα μέτρα στήριξης σε εθνικό επίπεδο, καθώς η χώρα βγαίνει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και εφόσον πάει καλά ο τουρισμός. Ξεκαθάρισε όμως ότι όποια μέτρα θα είναι στοχευμένα και όχι οριζόντια.

“Μάλιστα σήμερα η σύστασή της Κριστίν Λαγκάρντ εκ μέρους της ΕΚΤ ήταν ακριβώς αυτή ότι τα οριζόντια μέτρα δεν αποδίδουν. Ακούστηκε κατά κόρον και από συναδέλφους μου ότι οι μειώσεις φόρων στα καύσιμα δεν περνούν τελικά στον καταναλωτή. Άλλες χώρες το δοκίμασαν και δεν πέτυχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα”, είπε μάλιστα ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα