ΜέΡΑ25 για πρωτογενή πλεονάσματα: “Το 5ο μνημόνιο είναι προ των πυλών”

ΜέΡΑ25 για πρωτογενή πλεονάσματα: “Το 5ο μνημόνιο είναι προ των πυλών”
ΜέΡΑ25 sooc

Τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για διαρκώς υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα για την Ελλάδα επικρίνει το ΜέΡΑ25 και επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο θα επιφέρει "5ο μνημόνιο".

«Στη λογική των πρωτογενών πλεονασμάτων επιστρέφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας για τα επόμενα 37 χρόνια, μέσο πρωτογενές πλεόνασμα για τη χώρα μας της τάξης του 2,6% του ΑΕΠ», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25.

Όπως σημειώνει, «στην έκθεση βιωσιμότητας του χρέους για την 14η αξιολόγηση, για την οποία πανηγύριζε αυτές τις μέρες η Μητσοτάκης ΑΕ, η Κομισιόν αναθεωρεί τις (ήδη εξωπραγματικές) προηγούμενες προβλέψεις που είχαν συμφωνηθεί μετά το τέλος του 3ου μνημονίου για πρωτογενή πλεονάσματα 2,2% του ΑΕΠ μέχρι και το 2060, ανεβάζοντας τον στόχο αυτόν σε επίτευξη μέσου πλεονάσματος 2,6% του ΑΕΠ από το 2023 έως και το 2060».

«Η Κομισιόν εκτιμάει ότι θα χρειαστούν όλο και υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, προβλέποντας ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει από το 2023 σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,3% του ΑΕΠ το οποίο θα αυξάνεται συνεχώς μέχρι και το 2026. Συγκεκριμένα, θα διπλασιαστεί στο 2,7% του ΑΕΠ το 2024 και θα φτάσει στο 3,4% του ΑΕΠ το 2025 και στο 3,7% του ΑΕΠ το 2026», επισημαίνει και καταλήγει:

«Είναι, λοιπόν, καθημερινά όλο και πιο σαφές πως το 5ο μνημόνιο είναι προ των πυλών και η επόμενη κυβέρνηση που θα αναλάβει θα κληθεί να το διαχειριστεί. Για αυτό χρειάζεται η ρήξη που προκρίνει το ΜέΡΑ25, για να ανατρέψουμε αυτή την πορεία σε μια νέα δεκαετία -ή και περισσότερο- ακόμα μεγαλύτερης φτωχοποίησης μιας κοινωνίας και οικονομίας που δεν έχουν πια κανένα περιθώριο».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version