Ο Καρατζαφέρης είδε φως στη δεξιά πολυκατοικία και μπήκε

Ο Καρατζαφέρης είδε φως στη δεξιά πολυκατοικία και μπήκε
Eurokinissi

Χείρα βοηθείας έτεινε στο Μαξίμου ο πρώην πρόεδρος του ΛΑΟΣ την ώρα που η ΝΔ φοβάται για διαρροές προς τα δεξιά της

Η επανεμφάνιση του πρώην προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη, με ύμνους στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ήρθε ως μία δεξιά χείρα βοηθείας λίγο πριν τις εκλογές.

Την ώρα που η Νέα Δημοκρατία φοβάται για διαρροές προς τα δεξιά της, ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε ότι “ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πιο άρτιος πολιτικός του 21ου αιώνα”. Υποστήριξε επίσως πως ο πρωθυπουργός “έχει ξεφύγει, είναι πολύ ψηλά. Κοιτάξτε πως του φέρεται ο Μπάιντεν. Στην Ευρώπη συνωστίζονται για μία χειραψία μαζί του”.

Ενώ κάρφωσε τον Κυριάκο Βελόπουλο στο δεξιό ακροατήριο λέγοντας: “Τον πήρα από το ΠΑΣΟΚ το 1996 για να τον φέρω στον Εβερτ και μου λέει ‘αυτός είναι φανατικός ΠΑΣΟΚτζής’”.

Η Ελληνική Λύση είναι βεβαίως το κόμμα που διεκδικεί ψήφους διαμαρτυρίας στα δεξιά της ΝΔ και ιδίως στη βόρεια Ελλάδα οι δημοσκοπικές της επιδόσεις έχουν θορυβήσει το Μαξίμου. Πάντως ο κ. Καρατζαφέρης εκτίμησε ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις πρώτες εκλογές με περισσότερες από έξι μονάδες διαφορά, καθώς και πως στις δεύτερες κάλπες η διαφορά θα είναι ακόμη μεγαλύτερη και ο κ. Μητσοτάκης θα είναι πρωθυπουργός το καλοκαίρι.

Πάντως ο κ. Καρατζαφέρης, ο οποίος στο παρελθόν είχε χαρακτηρίσει τη Χρυσή Αυγή “συμπλήρωμα της ΝΔ” και είχε εντάξει στα ψηφοδέλτια του ΛΑΟΣ στελέχη της, διαφώνησε με το νομοθετικό μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη που ετοιμάζει η κυβέρνηση, αλλά για λόγους τακτικής. “Προτιμώ ένα ροτβάιλερ στον κήπο, παρά μία οχιά μέσα στο σπίτι”, δήλωσε, σημειώνοντας με νόημα ότι εάν το ποσοστό των μικρών κομμάτων που μείνουν εκτός Βουλής ξεπεράσει το 10%, η ΝΔ θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση ακόμη και με 35%.

Πως μπήκε και πως βγήκε από τη ΝΔ

Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που ο κ. Καρατζαφέρης εκφράζεται θετικά για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην πολιτική και στη ΝΔ άλλωστε τον είχε βάλει ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Ο κ. Καρατζαφέρης είχε εκλεγεί πρώτη φορά με τη ΝΔ στις πρόωρες εκλογές του Οκτωβρίου του 1993.

Από τη ΝΔ τον διέγραψε το 2000 ο Κώστας Καραμανλής, με αφορμή απαξιωτικά σχόλια για τον τότε εκπρόσωπο τύπου του κόμματος, Άρη Σπηλιωτόπουλο, και στην ουσία γιατί επιδιδόταν συστηματικά σε εσωκομματική αντιπολίτευση.

Ο κ. Καρατζαφέρης ίδρυσε τότε το ΛΑΟΣ, στο οποίο αναδείχθηκαν στελέχη που σήμερα είναι υπουργοί της κυβέρνησης, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης και ο Θάνος Πλεύρης. Επί ΛΑΟΣ βέβαια εξαπέλυαν επιθέσεις στη ΝΔ και προσωπικά στον τότε προέδρο της Κώστα Καραμανλή, αλλά και στον ιδρυτή της Κωνσταντίνο Καραμανλή, καθώς και στον Αντώνη Σαμαρά, του οποίου αργότερα βέβαια έγιναν “πρωτοπαλίκαρα”…

Το 2002 ο κ. Καρατζαφέρης διεκδίκησε την υπερνομαρχία Αθηνών με τις πολιτικές ευλογίες του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών, Χριστόδουλου, που διαφωνούσε με την επίσημη υποψηφιότητα Τζαννετάκου.

Εκτός από την Εκκλησία, φλέρταρε με τη φιλοβασιλική δεξιά (πριν το Δημοψήφισμα του 1974 εξέδιδε το «Στέμμα της Δημοκρατίας»), ενώ είχε πολλάκις προβεί σε ξενοφοβικές, ρατσιστικές και αντισημιτικές δηλώσεις. Από το κανάλι του αναφερόταν στα “Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών”, ένα από τα fake news με τις πιο τραγικές επιπτώσεις του 20ου αιώνα, καθώς το βιβλίο αυτό που έχει αποδειχθεί πλαστό είχε αποτελέσει εργαλείο προπαγάνδας των ναζί.

Το ΛΑΟΣ τελείωσε, ζήτω το ΛΑΟΣ

Η επιλογή του να στηρίξει το πρώτο μνημόνιο που έφερε ο Γιώργος Παπανδρέου το 2010 εξαϋλωσε πολιτικά το ΛΑΟΣ. Ο ίδιος μίλησε για αναγκαστική επιλογή “έτσι ώστε να μην πέσει η χώρα στα βράχια”. Δεν τον πίστεψε σχεδόν κανείς.

Το 2011 ο κ.Καρατζαφέρης ήταν ένας από τους τρεις αρχηγούς κομμάτων (μαζί με το Γιώργο Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά) που στήριξαν την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου. Απέσυρε την στήριξη του, ωστόσο, λίγους μήνες μετά, τον Φεβρουάριο του 2012 και καταψήφισε το 2ο μνημόνιο.

Από το 2012 όμως ακόμα και τα αγαπημένα του παιδιά (Γεωργιάδης, Βορίδης, Πλεύρης) τον εγκατέλειψαν και πήγαν στη ΝΔ, στην οποία έκτοτε φιλοδοξούν να δίνουν το ρυθμό.

Το Δεκέμβριο του 2015 ο κ. Καρατζαφέρης καταδικάστηκε σε έναν χρόνο φυλάκιση με τριετή αναστολή, 10.000 ευρώ πρόστιμο και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για 18 μήνες, για το αδίκημα της υποβολής ελλιπούς δήλωσης πόθεν έσχες κατά την τριετία 2010-2011-2012.

Το 2014 ο αρμόδιος εισαγγελέας είχε αποστείλει αίτημα στη Βουλή για να ερευνηθεί εάν είχε συμπεριλάβει στο πόθεν έσχες του δύο υπεράκτιες εταιρίες στην Καραϊβική, καθώς το όνομα του προέδρου του ΛΑΟΣ είχε προκύψει ως πιθανά εμπλεκόμενο σε σκάνδαλο εξοπλιστικών και συγκεκριμένα στην εξαγορά ελικοπτέρων Super Puma, την περίοδο που υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

Το ΛΑΟΣ έτσι κι αλλιώς πολιτικά είχε βυθιστεί, με τα μεγαλύτερα αστέρια του να έχουν μετακομίσει στη ΝΔ και την ακροδεξιά να βρίσκει νέο κοινοβουλευτικό εκφραστή στη ΧΑ.

Το 2016 ο κ. Καρατζαφέρης ίδρυσε μαζί με τον Τάκη Μπαλτάκο το κόμμα Εθνική Ενότητα, με πρόεδρο τον ίδιο. Όμως το κόμμα δεν έφτασε καν στις εκλογές. Και το 2019 το ΛΑΟΣ καταβαραθρώθηκε στις εκλογές, στις οποίες μπήκε στη Βουλή ένα άλλο πολιτικό τέκνο του κ.Καρατζαφέρη, ο κ. Βελόπουλος. Ο κ. Καρατζαφέρης ανακοίνωσε τότε την παραίτηση του από την προεδρία του ΛΑΟΣ.

Έκτοτε βέβαια κατά καιρούς σχολίαζε θετικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη, στην οποία μετέχουν τρία πλέον στελέχη που είναι δικά του πολιτικά τέκνα.

Η μισή μου κοινοβουλευτική ομάδα κυβερνά σήμερα τον τόπο. Το μέγιστο ποσοστό των ανεμβολίαστων είναι ακροδεξιούληδες, ο Μητσοτάκης έβαλε έναν άνθρωπο που τους καταλαβαίνει”, δήλωνε ο κ. Καρατζαφέρης μετά την υπουργοποίηση Πλεύρη.

Και οι νέες δηλώσεις του προκάλεσαν αίσθηση, καθώς άλλωστε ο κ.Καρατζαφέρης είναι ο άνθρωπος που είχε λανσάρει τον όρο “γαλάζια πολυκατοικία” ως πρόεδρος του ΛΑΟΣ. Και κάποιοι θυμήθηκαν και το παλιό του σύνθημα “χέρι χέρι με τον Καρατζαφέρη”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα