Οι αιχμές Σαμαρά για τις υποκλοπές, παρουσία Μητσοτάκη 

Οι αιχμές Σαμαρά για τις υποκλοπές, παρουσία Μητσοτάκη 
Κυριάκος Μητσοτάκης και Αντώνης Σαμαράς Eurokinissi

Η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού είχε “γωνίες” για τις υποκλοπές, τα ελληνοτουρκικά και τα ενεργειακά, αλλά με κατακλείδα αναφορές στην ενότητα της ΝΔ και κυρίως στο δικό του ρόλο

“Μία ζεστό μία κρύο” ήταν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην εκδήλωση έναρξης λειτουργίας του ιδρύματος που φέρει το όνομα του πρώην πρωθυπουργού.

Ο κ.Σαμαράς, παρουσία του πρωθυπουργού, άφησε αιχμές για τις υποκλοπές, για το διάλογο με την Τουρκία, για “ανοχή” της κυβέρνησης στη συμφωνία των Πρεσπών και για καθυστέρηση στην έναρξη ερευνών για φυσικό αέριο.

Αλλά κατά κύριο λόγο θέλησε να προβάλλει το δικό του ρόλο και να εμφανιστεί ως εκφραστής μίας “τραμπικής δεξιάς” καταγγέλοντας τους “δικαιωματιστές” και υποστηρίζοντας ότι ο δυτικός τρόπος ζωής δέχεται “επίθεση”. Η δε κατακλείδα της ομιλίας του ήταν πως η Νέα Δημοκρατία “οφείλει να δώσει τη μάχη των ιδεών ενωμένη” στις εκλογές του 2023.

Ο κ.Σαμαράς απέδωσε τα εύσημα στον κ.Μητσοτάκη για τις αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ, ενώ σχολίασε: “Η Ελλάδα άντεξε και αυτό κανείς δε μπορεί να το παραβλέψει. Έγιναν τα σωστά, έγιναν και λάθη, έγιναν και μισές δουλειές”. Πολύ πιο θερμός ήταν για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, υπενθυμίζοντας το βέτο στο Βουκουρέστι.

Σε αρκετά σημεία της ομιλίας του κ.Σαμαρά πάντως ο πρωθυπουργός παρακολουθούσε από την πρώτη σειρά μάλλον σκεπτικός, ακουμπώντας το πηγούνι στο δεξί του χέρι.

“Δεν πιστεύω, δεν θέλω να πιστέψω, ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνομιλίες. Θα ήταν αδιανόητο… Αν ίσχυαν όλα αυτά, θα επρόκειτο, αναμφίβολα, για αντί-δημοκρατική εκτροπή! Και γι’ αυτό πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες και πλήρεις απαντήσεις. Χωρίς δεύτερες σκέψεις. Και κυρίως, χωρίς να δίνουμε την εντύπωση ότι το «απόρρητο» είναι μια βολική δικαιολογία”, δήλωσε ειδικότερα ο Μεσσήνιος για τις υποκλοπές.

Ο κ. Σαμαράς κινήθηκε δηλαδή ουσιαστικά στο πνεύμα της παρέμβασης Καραμανλή για τις υποκλοπές, αλλά τρεις μήνες αργότερα. Και ενώ εν τω μεταξύ το θέμα δεν αφορά πλέον μόνο την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, αλλά στις λίστες παρακολουθήσεων περιλαμβάνεται και το όνομα του ίδιου του Μεσσήνιου. Καθώς και ενώ σήμερα ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των κακόβουλων λογισμικών και αλλαγές στην ΕΥΠ.

Βέβαια ο κ. Σαμαράς τα είπε παρουσία του κ. Μητσοτάκη, τον οποίο πάντως ο ίδιος είχε προσκαλέσει στην εκδήλωση. Πρόσκληση, την οποία ο πρωθυπουργός απεδέχθη, εκτιμώντας προφανώς ότι εάν δεν πήγαινε και εάν επέβαλε απαγορευτικό στα μέλη της κυβέρνησης, θα έδινε το ελεύθερο στον πρώην πρωθυπουργό να “χτυπήσει” πολύ πιο σκληρά. Ενώ με την παρουσία του ίδιου και σύσσωμου του υπουργικού συμβουλίου και της κοινοβουλευτικής ομάδας, αλλά κυρίως χάρη στο τελικό “σήμα ενότητας” από τον Μεσσήνιο στο κλείσιμο της ομιλίας του, το Μαξίμου και η κυβέρνηση μπορούν να υποτιμούν την όποια εσωκομματική βαρύτητα της χθεσινής παρέμβασης Σαμαρά.

Ο κ. Σαμαράς πάντως αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά, εκτιμώντας οτι η Τουρκία ετοιμάζεται ακόμη και για μια σύγκρουση με την Ελλάδα για την ΑΟΖ, ενώ διαμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι η χώρα μας δεν μπορεί να δεχθεί μείωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Καστελόριζου και σχολίασε: “Κάποιοι θέλουν ακριβώς αυτό: να μας σύρουν σε διαπραγμάτευση με την Τουρκία, για να μοιράσουμε τα… δικά μας! Θέλουν να μας σύρουν σε αυτό που πια ονομάζεται: “Πρέσπες του Αιγαίου“.”

Ο πρώην πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης πως η Ελλάδα καθυστέρησε να ξεκινήσει έρευνες για φυσικό αέριο. “Το 2014, επί κυβέρνησης… Σαμαροβενιζέλων, με υπουργό τον Γιάννη Μανιάτη, δώσαμε τις πρώτες άδειες έρευνας και εξόρυξης σε εταιρίες.Ύστερα ήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ και πάγωσε τα πάντα για πέντε χρόνια. Μετά το 2019, πάλι δεν έγινε τίποτα! Γιατί; Οικολόγοι και ενστάσεις και δικαστήρια… Μια εταιρία έφυγε, στο μεταξύ, απογοητευμένη. Γιατί και από υπουργικά χείλη ακούστηκε κάτι ανάλογο: Ότι εμάς δεν μας ενδιαφέρει να τρυπήσουμε το βυθό, γιατί είμαστε, λέει, με την ταχεία πράσινη μετάβαση”, είπε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας – μάλλον υποτιμητικά – ότι “Ευτυχώς αυτό το λάθος διορθώθηκε κάπως, τελευταία από τον πρωθυπουργό.”

Ενώ δε η κυβέρνηση έχει σιωπηρά αποδεχθεί τη συμφωνία των Πρεσπών ως μία πραγματικότητα, ο κ.Σαμαράς υποστήριξε ότι η συμφωνία των Πρεσπών έχει ήδη ανατραπεί καθώς τα Σκόπια έχουν υπογράψει άλλη συμφωνία με τη Βουλγαρία αναγνωρίζοντας ότι η “μακεδονική γλώσσα” είναι βουλγαρικό ιδίωμα. Κατήγγειλε δε την ίδρυση στη Φλώρινα φορέα, που θα διαδίδει τη λεγόμενη “μακεδονική γλώσσα” και προέβλεψε ότι “μετά από λίγα χρόνια θα μας ζητούν να αναγνωρίσουμε και με το νόμο“Μακεδονική” μειονότητα και στη χώρα μας”.

Όλες αυτές οι πιο αιχμηρές αναφορές του πρώην πρωθυπουργού πάντως ήταν διάσπαρτες σε μία ομιλία που δεν έδινε ευθέως λαβή στο Μαξίμου να τον καταγγείλει για υπονόμευση. Η εξουσία είναι άλλωστε ισχυρή συγκολλητική ουσία και οι περισσότεροι στη ΝΔ αγωνιούν πιο πολύ για τις εκλογές του 2023 παρά για “ζητήματα Δημοκρατίας”, τα οποία και ο ίδιος ο κ.Σαμαράς άφησε για το τέλος της ομιλίας του…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα