Πυρκαγιές, πλημμύρες και στο βάθος ανασχηματισμός 

Πυρκαγιές, πλημμύρες και στο βάθος ανασχηματισμός 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης Menelaos Myrillas / SOOC

Η ΔΕΘ αναβλήθηκε μέχρι νεοτέρας, ο Κ. Μητσοτάκης πηγαίνει σήμερα στη Λάρισα και ήδη ξεκίνησαν τα σενάρια ανασχηματισμού, με αφορμή και το φάουλ Βαρβιτσιώτη 

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Ρόδο, Μαγνησία, Έβρο και όχι μόνο, ήρθαν οι πλημμύρες, με την κακοκαιρία Daniel να χτυπά το Βόλο, το Πήλιο και ιδιαίτερα την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, όπου ο φόβος είναι πως όσο πέφτει η στάθμη του νερού θα ανεβαίνει ο τραγικός απολογισμός.

Μπροστά στη νέα τραγωδία, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέβαλε την επίσκεψη του στη ΔΕΘ και θα μεταβεί σήμερα στη Λάρισα στο συντονιστικό κέντρο που “στήθηκε” εκτάκτως χθες στην περιφέρεια. Από εκεί, ανάλογα και με την εξέλιξη της κατάστασης, θα ξεκινήσει τις περιοδείες στις πληγείσες περιοχές, με έμφαση στις αποζημιώσεις.

Ήδη όπως τόνιζαν κυβερνητικά στελέχη ξεκίνησαν από χθες οι οι αυτοψίες σε σπίτια, επιχειρήσεις και υποδομές, όπου φυσικά αυτό όταν δυνατόν, ενώ από τη Δευτέρα θα λειτουργήσει η πλατφόρμα αποζημιώσεων.

Αυτό βέβαια μάλλον ήταν μικρή παρηγοριά για τους εκατοντάδες ανθρώπους που παρέμεναν μέχρι χθες εγκλωβισμένοι, καταγγέλλοντας σε πολλές περιπτώσεις την απουσία συντονισμένου σχεδίου βοήθειας.

Από κυβερνητικής πλευράς ήδη ξεκίνησαν τα καρφιά για την τοπική αυτοδιοίκηση, ακόμη και όπου έχει “γαλάζιο” χρώμα, όπως πχ στην περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ το Μαξίμου επικαλείται και την κλιματική αλλαγή κάνοντας πάλι λόγο για πρωτοφανή φαινόμενα.

Ταυτόχρονα ξεκίνησαν και τα σενάρια ανασχηματισμού ως λύση στο επικοινωνιακό και πολιτικό αδιέξοδο της κυβέρνησης, μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Εφόσον τελικά πάει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, καθώς το γεγονός ότι αναβλήθηκε η ομιλία και συνέντευξη τύπου αλλά δεν ανακοινώθηκε νέα ημερομηνία δημιούργησε εν πολλοίς την αίσθηση πως όλα είναι ακόμη ρευστά.

Τη συζήτηση περί ανασχηματισμού πυροδότησε και η φημολογία περί αποπομπής του Μίλτου Βαρβιτσιώτη μετά την ατυχή δήλωση του για το έγκλημα στο Blue Horizon, αν και η κυβέρνηση επισήμως στάθηκε στη συγνώμη του υπουργού Ναυτιλίας.

Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, σε σχετικό ερώτημα πωςΌλοι αξιολογούνται συνεχώςενέτεινε τη σεναριολογία. Εν τω μεταξύ πάντως καρατομήθηκε ο κεντρικός λιμενάρχης Πειραιά και παραπέμπονται σε πειθαρχικό έλεγχο τέσσερα στελέχη του Λιμεναρχείου.

Τίθεται βεβαίως το ερώτημα εάν ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει να κάνει αλλαγές σε πρόσωπα ή δομές και στα υπουργεία Πολιτικής Προστασίας και Άμυνας, καθώς υπάρχει γκρίνια και γενικότερα για το συντονισμό, αλλά και για καθυστέρηση στην ενεργοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το Μαξίμου είχε καλύψει πάντως τον Βασίλη Κικίλια όταν ξεκίνησαν οι πυρκαγιές, καθώς άλλωστε είχε αναλάβει μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου. Ενώ μετά την αποχώρηση του Νίκου Χαρδαλιά από το πόστο του υφυπουργού Άμυνας για να διεκδικήσει την περιφέρεια Αττικής, κάποιοι βλέπουν ως πιθανό τον ορισμό ενός αναπληρωτή υπουργού, “σφήνα” στο Νίκο Δένδια, που θα αποτελεί και σύνδεσμο με το Μαξίμου και ενδεχομένως να έχει ως αρμοδιότητα και το συντονισμό με την πολιτική προστασία.

Καθώς όμως είναι γεγονός ότι το αφήγημα του επιτελικού κράτους έχει πληγεί και η ίδρυση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας απεδείχθη εκ των πραγμάτων ότι δεν ήταν πανάκεια, η συζήτηση στρέφεται και σε ένα δομικό ανασχηματισμό. Μία ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να πάρει το κεντρικό κράτος αρμοδιότητες πίσω από δήμους και περιφέρειες, ιδίως όσον αφορά στα αντιπλημμυρικά έργα και τον καθαρισμό ρεμάτων. Ενώ και πάλι γίνεται συζήτηση περί συντονισμού και με τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα