“Στάση ευθύνης” από τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ για τις πυρκαγιές

“Στάση ευθύνης” από τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ για τις πυρκαγιές
Μακριά από επικρίσεις το μήνυμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις πυρκαγιές. Eurokinissi

Δεν κάνουμε κριτική την ώρα της μάχης στα πύρινα μέτωπα το πνεύμα που κυριαρχεί στην Κουμουνδούρου, αν και ενόχλησαν οι αυτάρεσκες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών.

Το ισχυρισμό που έχει πολλές φορές διατυπώσει στην Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, ότι δεν προτίθεται να ασκήσει αντιπολίτευση ανάλογη με αυτή της Νέας Δημοκρατίας επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε η αξιωματική αντιπολίτευση. Εξ ου και κρατήθηκε χθες μακριά από οποιαδήποτε λογική κριτικής σχετικά με τις πυρκαγιές που έπληξαν την χώρα και ιδίως αυτή στην ανατολική Αττική.

Το πνεύμα που πρυτάνευσε στην Κουμουνδούρου ήταν η ανάγκη για στάση ευθύνης όσο βρίσκονται σε εξέλιξη τα πύρινα μέτωπα. Μια αντίληψη που ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται ως θέση αρχής, την οποία, όπως σημειώνονταν, εφάρμοσε ως κυβέρνηση και εφαρμόζει και ως αντιπολίτευση.

Ο Αλέξης Τσίπρας

Το στίγμα της στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης φρόντισε να δώσει από την πρώτη στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας με δημόσιο μήνυμά του στα social media. Ενώ αντίστοιχη τακτική τήρησαν τα στελέχη του κόμματος στις δημόσιες δηλώσεις τους.

Η ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν λιτή εστιάζοντας στην κρισιμότητα των στιγμών και στις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν. Δίχως όμως την παραμικρή αιχμή κριτικής προς την κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό ή τους αρμόδιους υπουργούς.

Επισήμανε πως «τούτες τις δύσκολες ώρες κύριο μέλημα όλων μας να περιοριστεί η καταστροφή, μα πάνω από όλα η προστασία της ανθρώπινης ζωής» εκφράζοντας την συμπαράστασή του στις πυροσβεστικές δυνάμεις και στους πολίτες των πληττόμενων περιοχών. Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνεχή ενημέρωση για την εξέλιξη των πυρκαγιών.

Οι ανθρώπινες ζωές η βασική προτεραιότητα επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Οι προειδοποιήσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, δεν έχει να καταλογίσει κάτι στην κυβέρνηση.

Αρνητική εντύπωση προκάλεσαν στον ΣΥΡΙΖΑ η αυτάρεσκες δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης ενώ οι προσπάθειες κατάσβεσης συνεχίζονταν. Αν και διατήρησε χαμηλούς τόνους το θέμα σχολίασε χθες βράδυ ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος: «Υπουργοί αυτοσυγχαίρονται την ώρα που η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη κατοικημένες περιοχές. Έχασαν τον έλεγχο με ανέμους 2 και 3 μποφόρ. Η σκέψη μας παραμένει στους δοκιμαζόμενους κατοίκους και σε όσους παλεύουν σήμερα κόντρα στην φωτιά».

Να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προειδοποιήσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα για την λήψη έκτακτων μέτρων για τον καύσωνα σε όλα τα επίπεδα. Επίσης στην Κουμονδούρου καταγράφουν με προσοχή τα όσα δηλώνουν δημόσια οι δήμαρχοι των πληγεισών περιοχών και τοπικοί φορείς. Έχουν εκφράσει έντονες διαμαρτυρίες για την απουσία σχεδιασμού αλλά και την μη έγκαιρη παρέμβαση των αρμόδιων αρχών.

Ένα από τα ζητήματα τα οποία τονίζονται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως ο αντιπυρικός σχεδιασμός δεν είναι κάτι που γίνεται … το καλοκαίρι, αλλά τον χειμώνα και μάλιστα με εφαρμογή της ισχύσουσας νομοθεσίας. Το ζήτημα αυτό έθιξε σε δημόσια παρέμβασή της η Χαρά Καφαντάρη σημειώνοντας πως «η Πολιτική Προστασία λειτουργεί με εργαλεία-νομοθεσία του 2003 (Ξενοκράτης), ενώ ο νέος νόμος 4662/2020 είναι σε αδράνεια με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από τον Μάρτιο του 2020». Έτσι το αποτέλεσμα είναι ότι «δεν υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο όπως προβλέπεται και βάσει του νόμου) για την αντιμετώπιση των συνεπειών υψηλών θερμοκρασιών της αντιπυρικής περιόδου. Ότι έγινε, έγινε «εκτάκτως», εκ των υστέρων(και πρόχειρα. Η κυβέρνηση πορεύεται μόνον με πολιτικές καταστολής».

Αντίστοιχες επισημάνσεις έχουν γίνει και από τον αρμόδιο για τα ενεργειακά ζητήματα στον ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελο. Αναφερόμενος στις απανωτές συσκέψεις για την ενεργειακή επάρκεια σημείωσε πως «δεν είναι δυνατόν για αυτά τα ζητήματα δεν μπορεί να γίνονται συσκέψεις και να παίρνονται αποφάσεις στο και πέντε». Επισήμανε παράλληλα ότι «ο σχεδιασμός που διασφαλίζει την επάρκεια του συστήματος ηλεκτρισμού δεν είναι μία κίνηση που γίνεται την τελευταία στιγμή. Απαιτεί πολύ σοβαρό σχέδιο, είναι δημόσια πολιτική και απαιτεί την παρέμβαση της πολιτείας, με ρυθμιστικό και στρατηγικό ρόλο. Μια από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ήταν να απορρυθμίσει την αγορά ενέργειας».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα